ALTFEST'13 BAŞLIYOR

0

2011 yılının Mart ayında 7 tiyatro mekanının, mekânların devamlılığına katkı sağlamak, ortak sorunlarına ortak çözümler üretmek üzere bir araya gelerek oluşturduğu “7-Alternatif Tiyatro Mekânları Ortak Girişimi” 2 yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve dayanışma örnekleri ile varlığını sürdürdü. Şimdi bu birlikteliğe bir festival organizasyonu ekleniyor.

alt-FOTOGRAF

Alternatif Sahneler’in düzenlediği AltFest’13; 5-13 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek. Yerli metinlere ve prodüksiyonlara yer verilecek festival iki ana bölümden oluşuyor: Prodüksiyon ve okuma tiyatrosu. Festivalde 9 gün boyunca daha önce oynanmamış oyunlar “Alternatif Sahneler”i oluşturan 7 mekanda seyirci karşısına çıkacak. Okuma tiyatrosu bölümünde ise başvurular arasından seçilen yeni metinler sahnelenecek. Festival süresince atölyeler ve söyleşiler de düzenlenecek.

Her sene tekrarlanması umuduyla yola çıkılan AltFest’in uzun vadede Türkiye’li oyun yazımının gelişimine, yeni oyun yazarlarının ortaya çıkmasının teşvikine ve klasik tiyatro mekanları dışında yeni seyir halleriyle üretilmiş deneysel çalışmaların çoğalmasına hizmet etmesi planlanıyor. Yerli üretimin ve yeni tiyatronun görünürlüğünü artırmayı hedefleyen festivalin her sene artan katılımlarla, büyüyerek ve güçlenerek tekrarlanması planlanıyor.

ALTFEST’13 FESTİVAL PROGRAMI VE MEKANLARI VE ADRESLERİ:

ALTFEST PROGRAMI
İKİNCİ KATİKİNCİ KAT:

Sahne ve gösteri sanatları alanında performans yapabilmek amacıyla Sami Berat Marçalı ve Eyüp Emre Uçaray tarafından kuruldu. 15 Eylül 2010’dan bu yana seyirciyle buluşan ikincikat, kendi yapımları dışında konuk yönetmenlerle de projeler üretti. Açıldığı günden bu yana “serbestbölge”, “esmeray”, “merveengin”, “arkacep”, “bereze”, “studio4”, “myth”, “theclub”, “yanetki”, “bulut”, “evhali” ve “oyunbaz” gruplarıyla performans alanını paylaştı.

Kısa sürede birçok ödül ve adaylık alan ikincikat, tiyatro eleştirmenleri ve basının beğenisini kazandı. Philip Ridley, Joe Penhall, Anthony Neilson gibi yabancı yazarların yanı sıra Ebru Nihan Celkan, Sami Berat Marçalı, Alper Kul ve Özgür Özgülgün’ün yazdığı metinleri sahneledi.

Çeşitli sosyal sorumluluk projelerine de ev sahipliği yapan ikincikat, ortalama 50 kişilik kapasitesiyle seyirciye yakın temas bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Mekânın sanat yönetmenliğini, Sami Berat Marçalı, Heves Duygu Tüzün ve Eyüp Emre Uçaray yapmakta.

adres: istiklal cad. olivya geçidi sok. no:1 olivya han kat:2 beyoğlu/istanbul

www.ikincikat.org

 

KARAKUTUKARAKUTU:

RA KUTU 2010 yılında Ceylan Dizdar, Egemen Sancak ve Ercan Tulunay tarafından BEYOĞLU- TÜNEL’de kurulan, alternatif sahne sanatları mekanıdır.

KARAKUTU bilinen klasik formların dışında, YENİ anlayışla sahnesindeki performanslara yön vermektedir. Kendi Bünyesinde Yazar,Çevirmen,Oyuncu ve Yönetmenler vardır.Sahne sanatları alanında geniş bir yelpazede üretim yapmayı hedeflemektedir.Ayrıca ekip Filmler üretmekte ve seyirciyle buluşturmaktadır.50 Kişi kapasiteli BLACK BOX/ KARA KUTU tarzında bir sahneye sahiptir.Kendi performansları dışında Başka gruplar ve Sanatçıların prodüksiyonlarınıda sahneye taşımaktadır.

adres asmalı mescit mah. ensiz sok. no:4 beyoğlu-tünel/istanbul

www.kara-kutu.com

KUMBARACI50KUMBARACI50

ltıdan Sonra Tiyatro, 2009 yılında İstanbul’a yenilikçi bir sahne kazandırmıştır. Oyun, performans, konser, atölye ve festivaller için önemli bir marka haline gelenKumbaracı50,  sezon boyunca her gün bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

adres: kumbaracı yokuşu no:50 beyoğlu-tünel/istanbul

www.kumbaraci50.com
CÜNEYT TÜREL SAHNESİCÜNEYT TÜREL SAHNESİ

İlk kez 2001 yılında bir tiyatro sahnesi olarak açılan Maya Sahnesi, Şubat 2011’de Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) ev sahipliğinde yeniden düzenli bir program ile kapılarını açtı. Maya Sahnesi tiyatro, müzik ve çağdaş gösteri sanatları alanında üretilen çalışmaların sergilendiği bir mekân olarak sanatçı ve grupların seyirci ile buluşmasına katkı sunmaya devam ediyor. 1995 yılından beri tiyatro, dans, müzik faaliyetleriyle Türkiye kültürel ortamına yenilikçi ve özgün çalışmalarla dahil olan BGST’nin kendi oyunlarını düzenli sergileme ihtiyacından yola çıkarak kullanmaya başladığı Maya Sahnesi, yalnızca BGST’nin faaliyetlerine değil, seyirci ile buluşmak isteyen birçok gruba ev sahipliği yapıyor. BGST, gösteri sanatları alanında çalışan sanatçıların temel sıkıntılarından biri olan mekân sorununu çözmeye katkıda bulunurken, son yıllarda çeşitliliği artan oyun ve performansların görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.

Maya Sahnesi, 2012-2013 sezonundan itibaren yoluna “Maya Cüneyt Türel Sahnesi” olarak devam edecek. Bağımsız tiyatro mekanlarının oyunlarla, eğitim çalışmaları ve atölyelerle canlı bir şekilde ayakta kalmasına büyük önem veren Cüneyt Türel’in sözlü vasiyeti doğrultusunda, ailesinin isteği ve dostlarının onayıyla Maya Sahnesi Cüneyt Türel ismini yaşatacak.

adres: istiklal cad. halep pasajı kat:2 beyoğlu/istanbul

5MEKAN ARTI:

Mekan Artı, Harbiye’de kurulmuş, çağdaş gösteri sanatları mekanı. Bünyesinde Tiyatro Artı başta olmak üzere çok sayıda tiyatro topluluğunu, çağdaş dans topluluklarını ve bağımsız sanatçıları barındırıyor.

Mekan Artı, 2010 yılında Tiyatro Artı tarafından kuruldu. Eski bir oto-garajının dönüştürülmesi sonucu açılan Mekan Artı, geride bıraktığı iki sezon boyunca başta Tiyatro Artı’nın işleri olmak üzere altmış altı farklı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Mekan Artı, yer verdiği etkinliklerde gösteri sanatlarının gelişimine, deneyselliğine, çok sesliliğine önem vererek var olan ana akıma alternatif oluşturabilme amacı güttü.

Tiyatro, dans, dinleti, okumalar, söyleşiler ve film gösterimleri etkinliklerine yer veren Mekan Artı, kar amacı gütmeyen bir sanat mekanı.

adres: üftade sok. no:31 harbiye/istanbul

www.mekanarti.com

6SAHNE HAL:

SahneHâl 19 Kasım 2011 tarihinde TiyatroHâl tarafından Mecidiyeköy’de kuruldu.

Açıldığı günden bu yana kendini ifade etmeye çalışan bir çok gösteri sanatları gurubuna

kapısını açtı ve açmaya da devam ediyor.

Kasım 2011’den Mayıs 2012’ye kadar SahneHâl’de; 30 Farklı Oyun Oynandı 126 Gösterim Yapıldı 3000 İzleyiciye Ulaşıldı. İKSV’nin düzenlediği 18.Uluslararası Tiyatro Festivali’nde iki ayrı oyuna ev sahipliği yaptı.İstanbul Life Yılın En İyi 10 Tiyatro Mekanı arasına girdi.

adres: eski osmanlı sok. no:3/a mecidiyeköy/istanbul

www.sahnehal.com
ŞERMOLAŞERMOLA PERFORMANS:

Şermola Performans Berfîn Zenderlioğlu ve Mîrza Metin’in öncülüğünde, DestAR-Theatre bileşenlerinin ve destekçilerinin çabalarıyla kuruldu.

Amaçları, grubun kendi atölye ve çalışmalarını daha fazla disiplinize etmek, gösterimler yapabilmek, sahne sıkıntısı yaşayan farklı tiyatro gruplarla ve farklı disiplinlerle paylaşmak oldu.

Mekan Şubat 2010 da kiralandı ve sahnenin tadilatı ve ihtiyaçları uzun uğraşlardan sonra büyük oranda giderildi.

İlk etkinlik bir kısa film gösterimi ile mekan inşaat halindeyken gerçekleşti.

Nisan 2010 itibariyle teknik eksiklere rağmen gurup kendi oyun gösterimleri ile tiyatro etkinliklerini başlattı.

2011 yılının Şubat ayında teknik ihtiyaçlarını da gideren Şermola Performans farklı guruplar, oyun gösterimleri ve renkli etkinliklerle faaliyetlerini hızlandırdı.

Paylaştığı tiyatrolar:

DestAR-Theatre, Teater Triptyk, Tiyatro Set, Tiyatro Peron, Teatra Demsal, Tiyatro Simurg, Mezopotamya Dans, Bi Takım Oyuncular, Nü Kollektif, Esmeray, Merve Engin, Süt Kardeşler Sahnesi, Teatra Avesta, Teatron Tiyatrosu, K. Arascan Dönmez, Kara Sahne, Timis Oyuncuları, Atölye Tiyatrosu, Ve Tiyatro, Mimhane, Palyaço Modern, Tiyatro BeReZe, Kadro Pa

Müzisyenler: Dodan, Mehmet Atlı, Metin&Kemal Kahraman, Burhan Berken, Sîya Şevê, Hakan Can

Şermola Performans 2010-2011 / 2011-2012 sezonlarında başta tiyatro olmak üzere dans, konser, kısa film, belgesel, söyleşi gibi disiplinlerde otuzun üzerinde birbirinden farklı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

adres: istiklal cad. imam adnan-nane sok. no:5 kat:2 beyoğlu/istanbul

www.sermolaperformans.com

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.