Geçen sezon sahnelenmeye başlayan Şahmeran’ın Bacakları bu sezon da sahnelenmeye devam ediyor!
Murathan Mungan’ın Cenk Hikayeleri Kitabında da yer alan “Şahmeran’ın Bacakları” Tiyatro Artı tarafından anlatılıyor. Ufuk Tan Altunkaya’nın yönetmenliğinde sahnelenen oyun 25 Ekim tarihinde yeniden gösterime giriyor!
Aşk, ihanet, özgürlük, yalnızlık, varoluş, kader ve insanoğlu üzerine benzersiz bir hikaye…
Murahan Mungan’ın aynı adlı öyküsünden uyarlanan oyun, seyirciye anlatı geleneğinden faydalanarak sunuluyor.
Yüzyıllar boyunca Anadolu geleneği içinde çeşitli biçimlerde anlatılan Şahmeran Destanı, Mungan’ın kalemiyle yeniden can buluyor. Ufuk Tan Altunkaya’nın uyarlayıp yönettiği oyunda Cansu Dağ, Elit Çam, Gülay Hayır, Mehmet Ali Gümüş ve Murat Baykan oynuyor.
Bir masal… Bir ihanetin masalı… İnsanoğlunun ihanetine dair…
Yılan soylu, insan dönektir bu masalın ikliminde.
Tiyatro Artı, seyircisini bir masala ortak olmaya çağırıyor! Şahmeran’ın masalına…
Peki nedir bu Şahmeran’ın masalı? Kimdir Şahmeran?
Yüzyıllardır ne anlatır köy kahvelerinin kerpiç duvarlarından, cümle taşra illerinin kıraathanelerine uzanan görkemli ve gezgin sureti?
Kırlent yüzlerinden, karyola eteklerine dek nakışlanan Şahmeran ne anlatır bu insanlara?
Nedir Şahmeran hikayesinin bağrında sakladığı zehir?
Bu zehir ki bin yıldır bir masal tadında ağızdan ağıza yayılıp durur.
Metin: Murathan Mungan
Uyarlama/Konsept/Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya
Proje Koordinasyon: Didem Kaplan
Proje Asistanı: Ömer Kaan Aydın
Kostüm Tasarım: Zeliha Altunkaya
Multimedya Tasarım: Zeki Elveriş
Teknik Yönetim: Berrin Karabaş
“80’lerde Lubunya Olmak” 10 Ekim’de Başlıyor.
“80’lerde Lubunya Olmak” en genci bugün 50 yaşında olan dört Trans birey bize Türkiye’de Lubunya olmanın genel ve özel tarihini anlatıyorlar.
Oyunda deneyimlerini paylaşan dört trans birey bize kendi hikayelerini anlatıyorlar ve parklarda, üçüncü sınıf otellerde, randevu evlerinde, gece kulüplerinde, Pürtelaş’ta, Bayram Sokak’ta, Dolapdere’de, sokaklarda, karakollarda, kışlalarda yaşamak için direnen, hayata delicesine tutunan ve çoğu zaman birbirlerinden başka sarılacak kimsesi olmayan Lubunya bireylerin gözünden bu ülkenin korkunç bir döneminin korkunç hikayesini gözler önüne seriyorlar.
İzmir’de faaliyet gösteren Pembe Siyah Üçgen Derneği’nin 2012 yılında yayınladığı aynı adlı kitaptan uyarlanan oyun Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı. Tamamen, gerçekleştirilen söyleşilerden oluşan metinde, hiç bir değişikliğe gidilmeden, trans bireylerin kendi kelimeleri ile sahne uyarlaması gerçekleştirildi. Oyun 10 Ekim’de Mekan Artı’da prömiyer yapıyor! Oyunda Ayşe Gülerman, Burcu Şeyben, Elit Çam ve Neşem Akhan rol alıyorlar.
UZAK:
Mekan Artı bu sezon Didem Kaplan’ın yazıp yönettiği “Uzak” adlı projeyle coğrafyamızın değişmeyen gerçekleriyle ve kaderiyle yüzleştiriyor. “Uzak” seyircisini Said’in öyüküsüne ortak olmaya çağırıyor. 1988’dekii Halepçe Katliamı’ndan yola çıkarak yazılan oyunda Burcu Halaçoğlu ve Pınar Özer yer alıyor.
Mekan Artı bu sezon Şiddet Üçlemesi’nin üçüncüsü olan “Kalem” ile de seyirciyle buluşacak. Daha once üçlemenin ilk projesi olan Ayna ile kadınlara yönelik; ikincisiyle çocuklara yönelik şiddeti irdeleyen Mekan Artı, üçüncü projeyle fikre yönelik şiddeti irdeleyecek.
Aynı zamanda geçen sezonlarda sahnelenen Bizde yok, Sesler, Ayna ve Şeker sahnelenmeye devam edecek.
EKİM AYI OYUN PrOGRAMI: