“İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden – Cumhuriyet İstasyonu” birbirinden bağımsız, tek perdelik iki oyundan oluşmaktadır. İki farklı oyunda ortak olan tek olgu, olayların aynı ülkede geçiyor olmasıdır. Gerçek olaylardan, karanlık hayallere uzanan bu iki oyunla, totoliter sistem eleştirel sorgulanır.
Sezonun ikinci yeni oyunu, Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği “İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden – Cumhuriyet İstasyonu”, iki kısa oyundan oluşuyor. Her iki oyun da, aynı oyuncular tarafından oynanmakta.
Dramaturgisini Şafak Eruyar’ın, yönetmen yardımcılığını Zeynep Özden’in yaptığı oyunda rol alan sanatçılar: Can Kolukısa, Nesrin Kazankaya, Can Başak, Emre Çakman, Can Yılmaz, Kayhan Teker, Bahar Karaoğlu.
“İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden – Cumhuriyet İstasyonu” birbirinden bağımsız, tek perdelik iki oyundan oluşmaktadır. İki farklı oyunda ortak olan tek olgu, olayların aynı ülkede geçiyor olmasıdır. Gerçek olaylardan, karanlık hayallere uzanan bu iki oyunla, totoliter sistem eleştirel sorgulanır.
HESAP BENDEN
Oyun, 2000’li yıllar Türkiye’sinde, hapishaneden yeni çıkmış ünlü bir edebiyatçının, ailesi ve yakınlarıyla bir araya geldiği bir gecede geçer.
Uyuşturucu bağımlılığından yeni kurtulmuş Devrim, mutsuz annesi Mine ile birlikte yaşamaktadır. Arkadaşı Sermet ile birlikte; yıllar sonra göreceği, ünlü bir yazar olan babası için, evde bir karşılama partisi hazırlar.
Kendisi gibi yazar olan arkadaşı Oktay, yayınevi sahibi Kadir ve üniversite öğrencisi Serra ile birlikte eve gelen Metin, yıllar sonra, eski karısıyla ve sürgün ve hapisliği yüzünden büyümesine tanık olamadığı oğluyla buluşur.
Özlem, sevgi ve hoşgörüyle başlayan gece, ilerledikçe, tuhaf bir hesaplaşmaya dönüşür. Yaşananların ağır ve acı izleri, mutsuzluklar, bireysel çatışmalara yol açar.
Kaybedilmiş yılların, kimden ve nereden sorulacağı bilinmeyen “hesabı”; özel yaşamların, dostlukların, siyasi ve mesleki varoluşların acımasızca sorgulandığı bir öfkeye dönüşür. Darbeler ve baskı yönetimleriyle, bireylerin nasıl savrulduğuna, kayıp figürlere dönüştüğüne, geceden sabaha tanık olunur. Bu büyük hesaplaşma, belki de hepsi için yeni bir yaşamın başlangıcı olacaktır.
Oyunda yer yer canlı müzik yapılmaktadır.
CUMHURİYET İSTASYONU
Oyun soyut bir oyundur; totaliter bir sistemin, küçük bir istasyonda, küçük bir model olarak simgelendiği, bir distopyadır.
Oyun, Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş eski ve köhne bir tren istasyonunda geçer.
Bir anne, bir genç kız, bir öğrenci ve bir gazeteci, değişik yerlere gitmek için istasyona gelirler. Ancak trenlerin ne zaman geleceği belli değildir. İstasyon şefi, yardımcısı ve denetçi, yolculara bilgi vermemekte; sabırlı olmalarını önermektedir. İstasyonun tuhaf kuralları, giderek artan belirsizlikler, şiddet içeren baskılar, yer yer kara komediye dönüşen olaylara neden olur.
Uzun bekleyiş sırasında, herkesin kimlikleri, özlemleri, yaşamdan beklentileri, ortaya çıkar. Bir belirsizlik ve hedefsizlik içinde geçen, kırık yaşamların yeni umutlar aradığı diyaloglardır bunlar. Zaman zaman istasyon görevlileriyle çatışırlar.
İstasyonda yaşananlardan sonra, artık hiç kimse yalnızca yolcu değildir ve yaşam hiç biri için eskisi gibi olmayacaktır.
HESAP BENDEN -CUMHURİYET İSTASYONU
Yazan-Yöneten: Nesrin KAZANKAYA
Dramaturgi: Şafak ERUYAR
Dekor: Hazal GÜNAL
Kostüm: Nilüfer MOAYERİ
Yön. Yardımcısı-Işık: Zeynep ÖZDEN
OYUNCULAR: Can BAŞAK, Can KOLUKISA,Nesrin KAZANKAYA, Can YILMAZ, Emre ÇAKMAN, Kayhan TEKER, Bahar KARAOĞLU
NESRİN KAZANKAYA:
Sanat Yönetmeni, Oyuncu, Rejisör, Yazar, Çevirmen ve Tiyatro Eğitmeni
Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Yüksek Devre mezunu. Almanya’da Folkwanghochschule’de üç yıl reji eğitimi aldı. Devlet Tiyatroları’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda “Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu”nu kurdu. 1998-99 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu müdürlüğü yaptı. Devlet Tiyatroları dışında da oyunlar yönetti ve oynadı.
Sahnelediği bazı oyunlar: Leonie Ossowski- “Tam Rolünde” (Ankara Devlet Tiyatrosu), Herbert Meier- “Manesssalar’da” (İsviçre Pro Helvetia Vakfı-Türkiye ortak yapımı-İnisiyatif çalışma), Athol Fugard-“Ada” (Yeni Tiyatro), Nesrin Kazankaya- “Kaybolma Üzerine Bir Piyano ve Dört Oyuncu ile Fantezi” (İnisiyatif çalışma), Maksim Gorki-“Küçük Burjuvalar” (İstanbul Devlet Tiyatrosu), Molière-“Tartuffe” (Diyarbakır Devlet Tiyatrosu), William Shakespeare- “Kısasa Kısas” (İstanbul Devlet Tiyatrosu), George Tabori- “Annemin Cesareti” (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Oynadığı bazı oyunlar: Oktay Rıfat- “Çil Horoz” (Ankara Devlet Tiyatrosu), Nezihe Araz- “Afife Jale” (Ankara Devlet Tiyatrosu), Luigi Pirandello- “Dağın Devleri” (Ankara Devlet Tiyatrosu), Memet Baydur- “Cumhuriyet Kızı” (Ankara Devlet Tiyatrosu), Nesrin Kazankaya- “Kaybolma Üzerine Bir Piyano ve Dört Oyuncu ile Fantezi” (İnisiyatif çalışma), Marguerite Duras-“Ayrılık Müziği” (İstanbul Devlet Tiyatrosu).
Almanca ve İngilizceden oyunlar çevirdi. Çevirdiği bazı oyunlar: Jürgen Gross- “Sevgili Yalan”, Eduardo de Filippo- “Komedi Sanatı”, Botto Strauss- “Yeniden Hoşçakal”, Frank Wedekind- “İlkbahar Uyanışı”, William Shakespeare- “Kısasa Kısas”, William Shakespeare- “Yanlışlıklar Komedisi.
2001 yılında “Tiyatro Pera”yı kurdu ve sanat yönetmenliğini üstlendi. Açılış oyunu olarak, Ariel Dorfman’ın yazdığı “Ölüm ve Kız” oyununu sahneledi. Pera Tiyatro Okulu’ndan mezun oyuncular ile Volker Ludwig’in yazdığı “Aman Aman” adlı çocuk oyununu uyarlayarak sahneledi. 2002 yılında Coline Serreau’nun “Bir Çöküşün Güldürüsü (Tavşan Tavşan)” adlı oyununu sahneledi. 2003 yılında ise kendi yazdığı “Seyir Defteri (Julia)” adlı oyunu sahneledi ve bu oyunda oynadı. 2004 yılında kendi yazdığı “Dobrinja’da Düğün (Bir Günün Trilogyası)” adlı oyunu sahneledi ve oynadı. Aynı yıl “Sihirli Kitap” adlı çocuk oyununu yazdı ve yönetti. 2005 yılında yazdığı “Şerefe Hatıralar (İstanbul 1955)” adlı oyunu sahneledi ve oyunda rol aldı. 2007-2008 tiyatro sezonunda kendi yazıp yönettiği “Profesör ve Hulahop” adlı oyunda oynadı. William Shakespeare’in “Venedik Taciri” adlı oyununu çevirdi, yönetti ve oyunda rol aldı. 2008-2009 sezonunda Bertolt Brecht’in oyun ve yazılarından uyarladığı “Rahat Yaşamaya Övgü! (Brecht Kabare)” adlı oyunu yönetti. 2009-2010 sezonunda kendi yazıp yönettiği “Quintet-Bir Dönüşün Beşlemesi” adlı oyunda oynadı. Anton Çehov’un “Vanya Dayı” adlı oyununu çevirdi, yönetti ve oyunda rol aldı. Kendi yazıp yönettiği “Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar)” adlı oyunda oynadı.IKSV ortak yapımı olan “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” adlı oyunu yazdı, yönetti ve oyunda rol aldı.
“Pera Güzel Sanatlar Tiyatro Okulu”nun bölüm başkanlığını yapmakta. “Pera Tiyatro Lisesi”nin programını oluşturdu ve Türkiye’de ilk kez bir tiyatro lisesinin açılmasını sağladı. Her iki bölümde de eğitmenlik yapmakta.
Halen İstanbul Devlet Tiyatrosu, Pera Güzel Sanatlar Kurumu ve Tiyatro Pera’da çalışmakta. Oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık dallarında ödülleri vardır. “Toplu Oyunları 1 (Seyir Defteri (Julia), Dobrinja’da Düğün)” adlı kitabı 2006 yılında yayınlanmıştır. 2010 sonbaharında “Toplu Oyunları 2 (Şerefe Hatıralar (İstanbul 1955), Profesör ve Hulahop, Quintet-Bir Dönüşün Beşlemesi)” ve “Çocuk Oyunları 1 (Sihirli Kitap, Şimdi Söyle!)” adlı eserleri basıldı. “Toplu Oyunları 3 (Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im , Kazaen-Beyoğlu’nda Çarpışmalar)” 2012 yılında yayınlandı.
CAN BAŞAK:
Tiyatro: Schweyk İkinci Dünya Savaşında,,Woyzeck, Hürrem Sultan, Diğerlerinin Adı Ali, Cem Sultan, Açık Evlilik, Askerliğim, İlk Gençliğim, Telefon Kimin İçin Çalıyor, Fareli Köyün Kavalcısı, Barışa Şans Verin, Palyaço Prens, Şampiyonlar, Çalıkuşu Müzikali, Genç Osman, Evita Müzikali, Tartuffe, Kuşlar, Çulsuzlar, Biz Aşağıda İmzası Olanlar, Afrikalı Peygamber, Rosencrants ve Guildenstern Öldüler, Hamlet, Krallar da Ölür, Doğum Günü Partisi, Kırmızı Biberler, Venedik Taciri Quintet – Bir Dönüşün Beşlemesi,
TV Dizileri:,
Şaşıfelek Çıkmazı, Böyle mi Olacaktı, Yerim Seni, Yasemince, Yemeğin Tarihi, Yedikuleli Mihriban
Şen Dullar, Kaldırım Çiçeği, Çiçek Taksi
Yardımcı Yönetmenlik: Açık Evlilik, Buzlar Çözülse de Çözülmese de, Görüşme, Kutlama, Çağrı
Ödüller:
,Hürrem Sultan (Afife Tiyatro Ödülü yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu adayı)
,Askerliğim (Neil Simon. Avni Dilligil, En İyi Ekip Oyunculuğu Ödülü),
,Tartuffe (Moliere.Avni Dilligil, En İyi Prodüksiyon Ödülü),
Biz Aşağıda İmzası Olanlar (Alexander Gelman. Avni Dilligil, En İyi Prodüksiyon Ödülü),
CAN KOLUKISA:
Ödülleri:
“Züğürt Ağa” 1984 Basın Eleştirmenleri En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü
“Ev Ona Yakıştı” 1997 Ankara Uluslar arası Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
CAN YILMAZ:
1986 yılında İstanbul’ da doğdu. 2006 yılında Mimar Sinan Üni. Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne başladı. Beşiktaş Belediyesi Prodüksiyon Tiyatrosunda “ Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” ve “Nazım Hikmet – Yaşamak” oyunlarında oynadı.2009 yılında mezun oldu. Tiyatro Kutu’ da “ Antigone” , Dip Sahne Oyuncularıyla “ Zenciler “ oyununda oynadı. İstanbul Devlet Tiyatrosunda 2010 yılında “ Annemin Cesareti ” ve “ Birdy ”( 2011-2012) oyunlarında oynadı.Tiyatro Pera’da “2 Oyun 1 Ülke: Hesap Benden-Cumhuriyet İstasyonu”nda rol alacak.
EMRE ÇAKMAN:
1984’te İstanbul’da doğdu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra Beşiktaş Belediyesi Prodüksiyon Tiyatrosu’nda “Nazım Hikmet Yaşamak” , ardından Şapka-S.T.B.’de “Büyük Bir Düş İçin Büyük Bir Düş” ve Dip Sahne Oyuncularıyla “Zenciler” , İstanbul Devlet Tiyatrosunda “Birdy” adlı oyunlarda rol aldı. Tiyatro Pera’nın “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im”, “Akdeniz” ve “2 Oyun, 1 Ülke: Hesap Benden-Cumhuriyet İstasyonu” oyunlarında rol alıyor. 2012’den beri Pera Güzel Sanatlar Lisesi Tiyatro Bölümü’nde eğitmen olarak çalışıyor.
KAYHAN TEKER:
978 yılında istanbulda doğdu…2000-2001 yılları arası Müjdat Gezen sanat merkezinde tiyatro eğitimi aldı. 2002 yılında Pera Güzel Sanatlar tiyatro bölümüne girdi.2006 yılında mezun oldu.Tiyatro Pera’da profesyonel olarak 2006 yılında Dobrinja’da Düğün 2008 yılında Venedik Taciri oyunlarında yer aldı.Ters Köşe,Ayrılık,Eşref Saati,Kurtlar Vadisi pusu adlı dizilerde oyunculuk yaptı. Şu anda Tiyatro Pera’da Venedik Taciri ve Dobrinja’da Düğün oyunlarında oynamaktadır.
BAHAR KARAOĞLU:
1986 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatına Almanya’da devam etti. 2004-2005 yılları arasında Tiyatrogen adlı grupta “80 Güzel Şey” adlı kabarede ve “Sahte Cennet” oyununda rol aldı. 2006 yılında Tiyatro Kale ekibine katıldı ve orada “Arkadaşım Karım Olunca” isimli vodvilde yer aldı. 2006-2007 yılları arasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde drama eğitmeni olarak çalıştı. 2007 yılında Panorama ve İstanbul Çocuk ve Gençlik Sahnesi gruplarında oyunculuk yaptı, burada çeşitlik çocuk ve gençlik oyunlarında görev aldı. 2007 yılında Pera Güzel Sanatlar Tiyatro Bölümü’nde eğitimine başladı. Pera Güzel Sanatlar’da “Yerma” ve “Hasat Dansı” adlı oyunlarda oynadı. İBB Şehir Tiyatroları 27. Genç Günler de Pera Güzel Sanatlar Oyuncuları ekibiyle “Yerma” adlı oyunda oynadı. 2010-2011 döneminde Pera Güzel Sanatlar Tiyatro bölümünden mezun oldu.