İstanbul Devlet Tiyatrosu perdelerini 1 Ekim’de açıyor. 2014-2015 tiyatro sezonunda geçen yıllardan devam eden oyunlara ek olarak 11 yeni oyunla birlikte toplam 34 oyun sahnelenecek.
Geçtiğimiz sezon sahnelenmeye başlanan Shakespeare’in ‘Hamlet’ (yönetmen: Işıl Kasapoğlu), Moliere’in ‘Cimri’ (yönetmen: Kenan Işık), Çehov’un ‘Üç Kızkardeş’ (yönetmen: Mehmet Birkiye), Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ‘Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç’ (yönetmen Kazım Akşar), Thorvald Steen ve Tarık Ali’nin ‘Çöl Fırtınaları’ (yönetmen: Şakir Gürzumar) ile Uluslararası İKSV Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan Heiner Müller’in ‘Hamlet Makinesi’ (yönetmen: Ayşe Emel Mesci) bu sezonda sahnelenmeye devam edecek.
Yeni sezonda birebir gerçek karakterlere ya da gerçek yaşam öykülerine dayanan bu anlamda belge değeri taşıyan dört önemli oyun sahnede: Yeton Neziray’ın yazdığı ve Ali Atilla Şendil’in yönettiği ‘Geçtim Ama Tiyatrodan’. Kosova Devlet Tiyatrosu’nda gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılan oyun, devlet- sanat ilişkisini tam bir kara mizah örneğiyle sunuyor. İsrail-Filistin savaşı sırasında Filistinlilerin yaşadıklarını, aydın bir yazar olan Raja Shehadeh’in günlüklerinden aktaran ‘Bülbül Susturulduğunda’ adlı oyunun yazarı ise David Greig, yönetmeni Özgür Yalım. Kazım Akşar’ın yazıp yönettiği ‘Güneş Batarken de Büyük’, Alman edebiyatının en önemli temsilcisi olan Johann Wolfgang von Goethe’nin, Napoleon istilası altındaki ülkesinde geçirdiği dönemi iktidar-sanatçı ilişkileri ekseninden anlatıyor. Ahmet Vefik Paşa’nın Bursa’ya atanıp Fasulyeciyan’ın tiyatrosunu sahiplenmesi ve ardından gelişen olayları komediyle bütünleştiren, güncel tartışmaları içeren ‘Paşa Paşa Tiyatro yahut Ahmet Vefik Paşa’nın yazarı Gökhan Erarslan, yönetmeni ise Mutlu Güney.
Bu yıl Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılı olması nedeni ile savaşın toplumsal etkilerini yansıtan oyunlar da yer alıyor repertuarda: 20. yüzyılın en büyük Amerikan yazarlarından F. Scott Fitzgerald’ın savaş sonrasındaki toplumsal değişim döneminde ‘Amerikan rüyası’nı eleştirdiği ünlü romanı ‘Muhteşem Gatsby’i Simon Levy’nin uyarlamasıyla Faik Ertener sahneleyecek. Funda Özşener’in yazdığı ve Metin Belgin’in yönettiği ‘Sevgili Hayat’ta, Kurtuluş Savaşı sonrası yaşadıkları topraklardan kopmak zorunda kalan Mübadiller’in hüzün dolu hikâyesi anlatılırken bir yandan da savaşın insanlar ve toplumlar üzerinde bıraktığı kalıcı izler sorgulanıyor. Savaşın toplumsal sonuçlarıyla ilgili bir diğer oyun da Curzio Malaparte’nin yazdığı Galip Erdal’ın yönettiği ‘Kadınlar da Savaşı Yitirdi’. Savaşı cephe gerisinde açlıkla, mutsuzlukla en önemlisi de umutsuzlukla boğuşan kadınların gözüyle anlatan oldukça çarpıcı bir oyun.
Diğer oyunlar ise: İsviçreli yazar Friedrich J. Dürrenmatt’ın Roma İmparatorluğu’nun son iki gününü, devlet, birey, iktidar gibi kavramlar çerçevesinde eleştirel dil ile anlattığı kara komedi örneği ‘Büyük Romulus’u Şakir Gürzumar yönetiyor. İnsanın kendi yapıtı olan yasaların nasıl da esiri olduğu ve aslolan yaşam hakkını korumaktan öte yasaları var eden siyaset, medya ve en önemlisi de insan gerçeğini trajik bir olay üzerinden sunan Peter Ustinov’un yazdığı ‘Ellerimin Arasındaki Hayat’ın yönetmeni Cevdet Arıcılar. Cüneyt Çalışkur’un yazdığı, Rüçhan Çalışkur’un yöneteceği ‘Eror Veriyor’da ise, birbirini aldatan evli bir çiftin ilişkilerindeki şaşırtıcı tesadüf ve tesadüf algılarındaki farklılık anlatılıyor.
Mevsimin ilk çocuk oyunu ise; Ülker Köksal’ın yazdığı Levent Niş’in yönettiği ‘Barış Gezegeni’.
www.dirensanat.com /sabit doğan