George Orwell Hayvan Çiftliği romanını 1943 yılında yazmaya başlar. İngiliz yazar 1945’te eserini tamamladığında, insanlık totaliter rejimler altında tarihin en karanlık sınavlarından birini büyük kayıplar yaşayarak vermiştir.
Hayvan Çiftliği‘nin; Sovyet Rusya’da Marksizmi odağına alan “Komünist Devrim” fikrinin Stalin döneminde nasıl bir sömürü düzenine ve diktatörlüğe dönüştüğünü anlatmak için yazıldığı yönünde yorumlar yapılmıştır. Orwell; aynı zaman dilimi içinde Hitler, Franco, Musolini ve Stallin’i vareden koşulları iyi okumuş bir yazar olarak aslında eleştirel bir dille çağının ruhunu yansıtmıştır. Çoğunluğu kucaklayan söylemler üreterek yükselen bu hareketler başlangıcında, Fransız İhtilali’nin de temel ilkeleri olan; özgürlük, eşitlik ve kardeşlik fikrine yaslanırlar. Ancak; ‘İhtilal Satürn gibidir kendi evlatlarını yer.’
Orwell’ın ideal bir toplum fikrine ulaşmaya çalışan hayvanların yaşadıkları süreci anlatırken açığa çıkardığı temel çatışmalar zeminindeki tarihsel perspektif ne olursa olsun geçerliliğini sürdürüyor. Bunun bir diğer güçlü nedeni fabl tekniği kullanılarak yazılan romanın, sert bir bakışla şekillendirilmiş olan politik içeriğini masalsı bir estetik ile aktarıyor olması. Bu zıtlık, romanı tiyatroya uyarlamak ve sahne estetiğine dönüştürmek için de oldukça zengin bir malzeme sunuyor.
Peter Hall’un uyarlamasını yaptığı, Emrah Eren’in yönettiği kara komedi türündeki müzikal; Orwell’ın anı ve denemelerini de esas alarak madencilerin, lağımcıların ve hizmetçilerin dünyasına uzanan farklı bir Hayvan Çiftliği yorumu.
Oyunda totaliterizmin propaganda dilini kullanarak nasıl yükseldiğine ve zaman ilerledikçe baskı atmosferini nasıl arttırdığına yönelik bir vurgu mevcut. Ancak sahnelemede tüm bu atmosferin içinde öncelikli olarak görünür kılınan, metnin bugün de güncelliğini koruyan en temel meselesi olarak; zor şartlarda, riskli işlerde, çok çalışıp az kazananlar.
Bu kez sahnelemede, George Orwell da bir karakter olarak seyirci karşısına çıkıyor. Orwell, beş parasız bir halde yoksulların ve hizmetçilerin arasına karıştığı gençlik günlerinden insan hikayeleri anlatıyor bize. Onların arasında ama onlardan olmayan biri… Orwell’ın gençlik anılarını bu mesafeden dinlemek Hayvan Çiftliği’ni yazan yazarın bakış açısını sorgulamaya açarak romana sahne üzerinde yeni bir yorum getiriyor.
Yazan: George Orwell
Uyarlayan: Peter Hall
Çeviren: Özge Kayakutlu
Yöneten: Emrah Eren
Müzik: Richard Peaslee
Dekor: Barış Dinçel
Kostüm: Sadık Kızılağaç
Işık: Yakup Çartık (Devlet Tiyatroları Gn.Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.)
Koreograf: Cihan Yöntem
Müzik direktörü: Tolga Çebi
Dramaturg: Ceren Ercan
Korrepetitör: Kıymet Berrak
Şarkı Sözleri: Faruk Üstün
Bayrak Tasarım: Ethem Onur Bilgiç
Plastik Makyaj Tasarım & Uygulama: Dükkan-ül Hayal
Yardımcı Yönetmen: Şirin Asutay
Reji Asistanları: Emre Koç, Yunus Emre Kılınç
Kostüm Asistanı: Suzan Erbilgin
Korrepetitör Asistanı: Gülru Pekdemir
OYUNCULAR:
O. : Levent Tülek
Napolyon: Alican Yücesoy
Snowball: Ali Aziz Çölok
Squealer: Cihan İnan Bekar
Minimus: Gözde Ayar
Mollie: Esra Pamukçu Bozkurt
Clover: Esra RuşanKızılgök
Boxer: Mustafa Sercan Yener
Oldmajor& köpek 1: Faruk Üstün
Bay Jones& köpek 2: Cumhur Arat
Benjamın: Ali Kil
Hastabakıcı: Burç Ara
Moses&Whymper: Kadir Hasman
Koyunlar & İnekler & Tavuklar: Emel Turan,ÖzgeÇatak,EdaÖzdemir,KadirHasman
Orkestra:
Kıymet Berrak, (piyano),
Burcu Özbak Cebeci ,(1. Keman),
Nilay Sancar, (2. Keman),
Çağlayan Çetin ,(viyolonsel),
Ebru Mine Sonakın ,(klarinet),
Aykut Yıldırım, (bas gitar),
Ersin Toz ,(klasik gitar),
Melih Yüzer, (bateri),
Mehmet Boyacı (kanun),
AdemElkaya (ud),
Harun Koç (perküsyon),
• O.’nun metinleri George Orwell’ın “Paris ve Londra’da beş parasız”(Çeviren: Z. Zühre İlkgelen, İthaki Yayınları), “Neden Yazıyorum”(Çeviren: Levent Konca, Sel Yayıncılık) ve Kitaplar ve Sigaralar”(Çeviren: Levent Konca, Sel Yayıncılık) adlı eserlerinden alıntılanmıştır.
www.dirensanat.com