1 Ekim’de perdelerin açacak olan İstanbul Devlet Tiyatrosu yeni sezonda, geçen yıllardan devam eden oyunlara ek olarak dördü yeni 26 yapımla seyirci karşısına çıkıyor. 1 ile 4 Ekim arasındaki programda ‘Hamlet’, ‘Ellerimin Arasındaki Hayat’, ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’, ‘İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı’
HAMLET: William Shakespeare’in en çok oynanan oyunlarından biri olan ‘Hamlet’, en çok konuşulan, en çok yazılan, en çok yorumlanan klasik bir eser ve her çağda irdelenen zorlu bir karakter. Hamlet, oyun içinde ustaca oyun yöneten, sergileyen, yaşayan; soytarıyla soytarı, saraylıyla saraylı, en akıllı kadar akıllı, kusursuz bir deli olabilecek kadar oyunculukla yoğrulmuş, öte yandan da bir oyuncunun nasıl olup da kılık, kimlik ve varlık değiştirdiğini kendi kendine soran kişi…
Yazar: William Shakespeare; Çevirmen: Sabahattin Eyüboğlu; Yönetmen: Işıl Kasapoğlu; Oyuncu: Bülent Emin Yarar
1-3-4 Ekim Üsküdar Tekel Sahne
ELLERİMİN ARASINDAKİ HAYAT: Martovsky adında bir genç, tecavüz suçundan ölüm cezasına çarptırılır ve hikâye başlar… Suç nedir? Ceza nedir? Adalet nedir? Tüm bunların nesnesi ya da öznesi olan ‘insan’ nedir? ‘’Kanunlar ülkelere göre değişir, fakat insan karakteri her yerde insan karakteridir.’’ diyen Peter Ustinov, belki de bu yüzden tutunamayacağımız bir konuyla karşı karşıya bırakır bizi…
Yazan: Peter Ustinov; Türkçesi: Nevin Kayabal, Ahmet Güngör Ençer; Yönetmen: Cevdet Arıcılar; Oyuncular: Nışan Şirinyan, Cevdet Arıcılar, Tolga Pancaroğlu, Ahenk Demir, Seda Yıldız, Kaya Akarsu, Emine Şule Gezgöç, Tunç Günbay, Kuvvet Yurdakul, Ali Fuat Çimen, Zuhal Acar, Burçak Arslan, Seda Oğuz, Ruhsan Ankay, Simge Konrat, Hüseyin Sevimli, Barış Arıcılar, Gökhan Irmak, Sertaç Teker, Ali Osman Çalışkan.
2-3 Ekim Küçükçekmece Kültür Merkezi
SERSEM KOCANIN KURNAZ KARISI:“Öyle bir tiyatro ki buram buram biz koksun, hem de çağa uygun olsun…” diyerek başlayan serüven, Moliere’nin oyununu çalışan Tomas Fasülyeciyan ve tüluat oyunlarıyla üstadı Küçük İsmail Efendi arasında anlaşmazlıklarla sürecektir. Oyun Türk Tiyatrosu’nun kimlik arayışını anlatan gerçek ve komedinin iç içe geçtiği “oyun içinde oyun” kurgusuyla tiyatromuzun en iyi örneklerinden biri sayılır.
Yazan : Haldun Taner; Yöneten : Nur Subaşı; Oyuncular: Murat Karasu, Mehlika Balkan, Saydam Yeniay, Rüyam Dirin, Ali Fuat Çimen, Filiz Kılıç, Şamil Kafkas, Nurettin Özşuca, Ediz Akşehir, Orkun Gülşen, Ergun Akvuran, Ferdi Atuner, Mert Egemen.
1-2-3-4 Ekim Cevahir 2
İKİNCİ DERECEDEN İŞSİZLİK YANIĞI: Bir üniversite mezununun iş arama serüveni. İnsan kaynakları uzmanlarının “modern metotlarla” hazırladığı başvuru-eleme-cevap bekleme badirelerini aşmaya çalışmak bir yandan, eşe dosta, aileye karşı işsiz konumunda olmak öte yandan, kendi başvuru kriterlerinizi tabana vurdurmak ters kroşeden gelirken nasıl olur da sağlıklı, ilkeli, tuttuğunu koparan bir vatan evladı olarak kalırsınız? Ya da kalabilir misiniz? Durum bu kadar tuhafken doğal olarak yaşananlar da absürd olacaktır. Bir kara komedi.
Yazan: Ali Cüneyd Kılcıoğlu; Yöneten: Elif Erdal; Oyuncu: Berkay Tulumbacı
2-3-7-9-10 Ekim Üsküdar Stüdyo Sahne
PURNİMA VE SIRLAR ORMAN: Güzeller güzeli Hint prensesi Purnima, Wenteka dağlarının ardındaki Indra nehrinin suyundan içerek sonsuz güzelliğe kavuşulabileceğini öğrenir. Hemen yollara düşer ve sırlarla dolu ormandan geçerek Indra’ya ulaşmaya çalışır. Bu yolculuk sırasında bir sürü hayvan dostu olur, onlardan bir sürü ibret hikâyesi dinler ve sonunda Indra nehrine ulaşır. Sonsuz güzelliğe kavuşabilecek midir…
Yazan: Günay Ertekin – Handan Ergiydiren Doğan; Yöneten: Handan Ergiydiren Doğan; Oyuncular: Selda Özler, Aybüke Eryiğit, Barış Tuğsan Gür, Selvin Konuk, Muzaffer Demirel, Huri Gonca Gümüşayak, Begüm Mısırlı, Selen Ünal
4-17-18 Ekim Cevahir 1
10 Ekim Kültür Üniversitesi
11 Ekim Caddebostan Kültür Merkezi
SABİT DOĞAN
www.dirensanat.com