JENNİFER’İN DÜĞÜNÜ / OSMAN GAZİ
(22-23-24 Nisan Cevahir 1)
Kayı Boyu’nun beyi Osman’ın hem kayın pederi, hem piri olan Şeyh Edebalı, yakın zamanda kurulacak ve devamında neredeyse yedi yüz yıl cihana hükmeden bir imparatorluğa dönüşecek olan Osmanlı Devleti’ne Osman Bey eliyle nefes ve can vermiştir. Böylece imparatorluğun maddi ve manevi temelleri sağlam bir şekilde atılmış, dışarıdan gelecek tüm tehlikeler bu iman, inanç ve zeka ile bertaraf edilebilmiştir.
Bizanslı tekfurlar, gittikçe güçlenmekte olan Osman Bey’i ortadan kaldırmak için hain bir plan yaparlar. Bilecik Tekfuru Digenis, Yarhisar Tekfuru Dukas’ın kızı Jennifer ile evlendirilecek, düğüne davetli olarak gelen Osman Bey, pusu kurulup öldürülecektir. Düğün gecesi için Bizans’ın kendi içinde de ayrı bir tezgah kurulur. İnegöl Tekfuru Nikola ve General Muzalo’nun kimsenin bilmediği bambaşka planları vardır.
Düğüne davet için elçi olarak gönderilen Mihail dayanamaz ve eski dostu Osman’a kurulan tuzağı anlatır.
Osman tuzağı tersine çevirecek zekice bir plan yapar. Kadın kılığına sokarak düğüne getirdiği askerleri sayesinde pusuyu bertaraf eder. Aynı anda hem Bilecik Kalesinde, hem düğün alanında başlayan savaş Osman Bey’in zaferiyle sonuçlanır.
Yazar: İskender Pala Yönetmen: Hidayet Erdinç
Oyuncular: Işıl Keskin, Fatih Kahraman, Nihal Tercan, Göker Ersivri, Erdoğan Aydemir, Rezzak Aklar, Hakan Onat , Bahar Yanılmaz, Can Sözeri, Cenk Dinçsoy, Eray Cezayirlioğlu, Metehan Kuru, Emre Akarsu, Özcan Akgöz, İbrahim Cem Tek , Ozan Uz, Zekayi Metin, Hakan Güngör , Mehmet Pala, Emre Avşar, Mehmet Konu, Özden Dindar, Mehtap Gündoğdu, Büşra İlay Tiryaki, Merve Akaydın, İpek Şen, Burçin Yıldırım, Aslı Sarınç, Arda Kaptanlar, Murat Ceylan, Arif Mustafa Güney, Bulut Mesci
HAMLET
(19-20-21 Nisan Cevahir 2)
Oyun içinde ustaca oyun yöneten, sergileyen, yaşayan; soytarıyla soytarı, saraylıyla saraylı, en akıllı kadar akıllı, kusursuz bir deli olabilecek kadar oyunculukla yoğrulmuş, öte yandan da bir oyuncunun nasıl olup da kılık, kimlik ve varlık değiştirdiğini kendi kendine soran kişi, Hamlet…
Hamlet’in üslubu gibi, kişiliği de sürekli değişim halindedir ve bu kez de sahnedeki tek başınalığıyla olayların hem içinde hem dışında, olayları hem yaşayan, hem anlatan kişi olarak çıkar karşımıza.
William Shakespeare’in en çok oynanan oyunlarının başında gelen Hamlet, aynı zamanda en çok konuşulan, en çok yazılan, en çok yorumlanan klasik bir eser ve her çağda irdelenen zorlu bir karakter olma özelliğini de sürdürmektedir.
Yazar: William Shakespeare Çevirmen: Sabahattin Eyüboğlu Yönetmen: Işıl Kasapoğlu
Oyuncu: Bülent Emin Yarar
PROFESYONEL
(22 Nisan Kültür Üniversitesi)
Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçeviç, Yugoslavya’daki büyük dönüşümünden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.
Yazan: Duşan Kovaçeviç, Çeviren: Başar Sabuncu – Bilge Emin, Rejisör: Işıl Kasapoğlu
Oyuncular:Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli, Cenap Oğuz
İKİNCİ DERECEDEN İŞSİZLİK YANIĞI
(19-20-21 Nisan Küçük Sahne / 22-23 Nisan Üsküdar Stüdyo Sahnesi)
Bir Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın kafasına anayasa fırlatırsa, tesadüf bu ya, siz de o gün askerden dönmüş bir üniversite mezunu olarak iş aramaya başlasanız nasıl bir sürecin içinde bulurdunuz kendinizi? Güzide memleketimizin insan kaynakları uzmanlarının “modern metotlarla” hazırladığı başvuru-eleme-cevap bekleme badirelerini aşmaya çalışmak bir yandan, eşe dosta, aileye karşı işsiz konumunda olmak öte yandan, kendi başvuru kriterlerinizi tabana vurdurmak ters kroşeden gelirken nasıl olur da sağlıklı, ilkeli, tuttuğunu koparan birvatan evladı olarak kalırsınız? Ya da kalabilir misiniz? Durum bu kadar tuhafken doğal olarak yaşananlar da absürd olacaktır. Hem keyifli, hem de canınızı yakacak bir kara komedi.
Yazan: Ali Cüneyd Kılcıoğlu Yöneten: Elif Erdal Oyuncu: Berkay Tulumbacı
HAMLET MAKİNASI
(19-20-21-23-24 Nisan Üsküdar Tekel Sahnesi)
Heiner Müller’in, Avrupa tiyatrosunda, yazarlık, dramaturgi ve performans alanlarında belirgin bir etki ve değişim yaratan ünlü eseri “Hamlet Makinesi”, post-dramatik tiyatronun başlıca örnekleri arasında yer alır. Oyun, Shakespeare’in başyapıtı Hamlet’ten yola çıkarak, geçmişle hesaplaşma çabası üzerine kurulmuştur. Ele alınan geçmiş, ardarda iki dünya savaşı geçiren Avrupa’nın kanlı tarihidir. Bu taşlaşmış geçmiş, komünist sistemi de içeren bir hayalet gibi Hamlet’in karşısında yer alır. Geçmişten beslenen ve bireyi kuşatan sistem, farkındalığı arttıkça tutsaklaştığını anlayan bütün kadın ve erkekleri abluka altına almış, tuzağa düşürmüş, makineleşmeye zorlamaktadır. Makineleştikçe çok daha kolay sakatlanan bedenlerin ve bu bedenlere sıkışıp kalan ruhların acısını, oyun içinde oyun vurgusuyla, yer yer ironik bir üslupla sahneye taşıyan oyun, katmanlı yapısıyla seyirciyi de önyargılarından arınmaya, farklı bir serüvene katılmaya çağırmaktadır…
Yazan: Heiner Müller Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer Rejisör: Ayşe Emel Mesci Oyuncular: Hakan Meriçliler, Neriman Uğur, Sema Kuray, Yıldırım Gücük, Elif Nutku,Murat Yatman, Tunç Efe
Koro: Ayşe Kemikoğlu, Özge Oktar , İrem Yünsel, Buket Orhan, Müge Çakır, Nihal Usanmaz, Meral Aslan, Dicle Doğan , Koraycan Yanaşık, Ozan Özcan , Rami Çakır, Engin Ünal, Fatih Gençkal, Sedat Can Güvenç, Murat Kapu, Görkem Koyuncu, Turgay Şeker, Fatoş Ece Koroğlu Orkestra: Fatih Gençkal, Murat Kapu, Görkem Koyuncu, Sema Kuray, Onur Monkul, Buket Orhan
TERSİNE DÜNYA
(22 Nisan Bahçelievler Kültür Merkezi)
Tüm mahalleliye yaka silktiren Bitirim leyla yine bir gece yarısı naralar atarak mahalleye girer. Neye uğradığını bilemeyen mahalle halkı öfkeyle uyanır ve ortalık karışır. Olaya mahalle bekçileri el koyar. Bu kez yakayı kurtaramayan Bitirim Leyla, mahalle bekçisine hakaretten içeri atılır. Bitirim Leyla içerideyken, namuslu bir ev erkeği olan kocasını ve delikanlı oğlunun namussuz kadınların eline düşmesini dert eder. Cezaevinden çıkıp merakla mahalleye dönen Bitirim’in başına bakalım neler gelecek… Orhan Kemal’in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Oyunda kadın-erkek kimlikleri tersine çevrilerek sistemin çarpıklıkları ortaya konuyor.
Yazan: Orhan Kemal Uyarlayan: Mustafa Gültekin Yöneten: Elif Erdal Oyuncular:Özlem Güveli Türker, Hülya Çelik, Ozan Uçar, Fikret Urucu, Zeliha Güney, Serap Eyüboğlu, Gılman Kahyaoğlu, Seval Gökçe,Fatma Öney, Jale Çiçek, Ayla Baki Yücesoy, Nurhayat Boz, Melek Gökçer, Suna Selen, Çiğdem Aygün, Yıltan Kahraman, Vehbi Akıntürk, Meriç Akay, Ezgi Baykal, Füruzan Çokol, Lalizer Kemaloğlu, Tilbe Taşlı, Hakan Dülger, Onur Erolus, Doruk Ordu, Deniz Gürzumar, Eda Şahin, Nevzat Cengiz,Merve Çağla, Alparslan Aydın, Özen Çağla Akın
ÇİÇEĞİM SOLMASIN
(22-23-24 Nisan Küçükçekmece Kültür Merkezi)
İnsanlar bilinçsizce davranıp doğanın dengesini bozduğundan beri ne çok fazla açan çiçek ne de baharı müjdeleyen kuşların cıvıltısı kaldı. Bu oyun çocukların eskisi gibi sokakta oynamadığı, arkadaşlık kurmakta zorlandığı zamanlarda, başkasına iyilik yapmanın mutluluğunu hatırlatmak istiyor. Haydi, siz de bir çiçek dikin bu hayata…
Yazan: Kerem Gökçer Yöneten: Duygu Gökhan Oyuncular: Gülin Sezen Aray , Ayça Zeynep Genç , Umut Külen, Gökhan Doğrusoy , Reyhan Kaçmaz , Metin Avcı , Damla Kaya , Deniz Çakır , Özlem Karataş , Veysi Sivrikaya , Fatih Zenginoğlu
LAY LAY LOM
(23 Nisan Kültür Üniversitesi / 24 Nisan Üsküdar Stüdyo)
Genç bir maestro yeni bestesi üzerinde çalışmaya başlar. Maestro sevgiyi anlatmak için notaları özgürce yeni biçimler deneyerek yepyeni bir beste yapmak ister. Bestecinin yaşamında ki hüznün, sevginin, özgürlüğün yansıması notalarda saklıdır. Besteci müziğini yetiştirebilmek için canla başla çalışır ve notalara sevgisini katarak azimle bestesini tamamlar. Müzik notaların sevgisi, kavgasıdır. Müzik maestrodur. Müzik yaşamdır.
Yazan: Sevgi Sakarya CENGİZ Yönetmen: Rasime Ece Bilgehan OKAY Oyuncular: Engin DELİCE, Bengisu KARAHAN, Yıltan KAHRAMAN, Çiğdem AYGÜN, Lalizer KEMALOĞLU, Tilbe TAŞLI, Merve Çağla KURU, Hakan DÜLGER, Vehbi AKINTÜRK, Meriç AKAY¸Ezgi BAYKAL¸Onur EROLUS, Alparslan AYDIN, Doruk ORDU, Eda ŞAHİN
PURNİMA VE SIRLAR ORMANI
(22-23-24 Nisan Cevahir 2)
Güzeller güzeli Hint prensesi Purnima, Wenteka dağlarının ardındaki Indra nehrinin suyundan içerek sonsuz güzelliğe kavuşulabileceğini öğrenir. Hemen yollara düşer ve sırlarla dolu ormandan geçerek Indra’ya ulaşmaya çalışır. Bu yolculuk sırasında bir sürü hayvan dostu olur, onlardan bir sürü ibret hikâyesi dinler ve sonunda Indra nehrine ulaşır. Bakalım Purnima sonsuz güzelliğe kavuşabilecek mi?
Yazan: Günay Ertekin – Handan Ergiydiren Doğan Yöneten: Handan Ergiydiren Doğan
Oyuncular: Selda Özler, Aybüke Eryiğit, Barış Tuğsan Gür, Selvin Konuk, Muzaffer Demirel, Huri Gonca Gümüşayak, Begüm Mısırlı, Sezen Ünal
Güncelleyen: Admin-env- bsr
Etiketler: istanbul Devlet Tiyatrosu