İstanbul Kukla Festivali başlıyor
Yaratıcılığın sınırlarını zorlayan bir sanat dalı olan kuklacılığın en ilginç örnekleri bir kez daha İstanbul’da biraraya geliyor. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 15 ile 30 Ekim günleri arasında dünyanın dört bir yanından kuklacıları konuk edecek.
İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festivalin sanat yönetmenliğini üstlenin Cengiz Özek, bu festivalin sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen, disiplinlerarası, yaratıcılığı kışkırtan, imkansızlık sözünü kabul etmeyen bir sanatın ufuklarını açtığını söyledi.
Cengiz Özek, program açıklamasında “İstanbul Kukla Festivali vasıtasıyla herhangi bir alternatif tiyatronun düşlerinde yatan tek kişilik ‘Hamlet’lerden, pek çok saygın operanın sahnelemek için can attığı ‘Dido ve Aenas’a, edebiyat hayranlarının özel bir yere oturttuğu Knut Hamsun’un ‘Açlık’ından, varyete dünyasının renkli şovlarına, geleneksel dünya kuklasının en seçme örnekleri olan Bunraku ve Su kuklalarından, en avangardı’na kadar her türlü kukla oyununu izleme olanağı bulduk. Kukla denilen sanatın aslında herhangi bir obje ya da objelerin sahnede can bulmasıyla ortaya çıkan büyülü bir sanat olduğunu anladık. Sadece çocuklarla özdeşleştirilen bu alanın, içimizdeki çocuğu ortaya çıkarttığını, oyun güdüsünü sonuna kadar kullanarak sadece çocuklara değil, en sofistike beklentileri olan sanatseverlere hitap edebileceğini de anladık.” dedi.
11 ülkeden 20 grubun katıldığı festivalin programında yedi yerli oyun, 10 ülkeden 12 yabancı topluluk yer alıyor. Yerli gruplar, Meddah Yapım, Tiyatrotem, Cengiz Özek, Gösteri Sanatları Merkezi, Emin Şenyer, ve Tiyatro Gülgeç’ten oluşuyor. Yabancılar ise; Avusturya’dan Karin Schafer Figurentheater, Belçika’danVlinders Theater & Co, Fransa’dan Cinemarionette ve MalaStrana Company, Hollanda’dan Ananda Puijk Company, İspanya’dan Jordi Bertran ve Joan Baixas, İtalya’dan Pulcinella di Mare, Macaristan’danMarkusZinhaz, Romanya’dan Tandarica Theatre, Singapur’dan Puppets and Mascots Specialists, Yunanistan’dan ise Antamapantahou topluluğu.
Oyunların hedef kitleleri küçük yaşlardan yetişkinlere dek farklılık gösteriyor. Geleneksel kukla örnekleri olanPulcinella ve Karagöz’ün yanısıra, medya tiyatrosu, dans ve mask tiyatrosu örnekleri de var. Program gerek tür gerekse konu açısından oldukça geniş; ‘Pepe’nin Kabini’ gibi samimi ve sımsıcak oyunlardan Hollanda’dan katılan ‘Transit’ gibi kukla ve beden vasıtasıyla kimliğin sorgulandığı son derece sofistike oyunlara, Yunanistan’dan ‘İpli Müzikal’ ve İspanya’dan ‘Görsel Şiirler’de olduğu gibi müzik ve kukla sanatının etkileşimine yoğunlaşan oyunlardan Avusturya’dan ‘Ejderha Gemileri’ gibi Doğu öyküleri üzerine kurgulanmış yapımlara uzanıyor…
Küçük kukla severler Cengiz Özek’in yürüteceği atölye çalışmasıyla Karagöz figürleri yapmayı öğrenebilecekler.
Festivalde son derece önemli bir sergi düzenleniyor: ‘Karagöz’ün Dünyası’ adı altındaki sergide Cengiz Özek yapımı Karagöz figürlerinin yanı sıra, Mengü Ertel, Yurdaer Altıntas, Nuri Abaç gibi sanatçıların Karagöz konulu çalışmaları yer alıyor. Sergide ayrıca Türk Gölge Tiyatrosunun göç yolları, beslendiği kaynaklar Stefan Carelius’un grafik tasarımlarıyla anlatılacak, dünya gölge tiyatrosu figürlerinden örnekler de görülebilecek. Küçükçekmece Belediyesi Kültür Merkezi’nin açılış etkinliği de olacak sergi 15 Ekim ile10 Aralık günleri arasında gezilebilecek.
Festival gösterileri İstanbul’un iki yakasında; Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulcherie, Küçükçekmece Belediyesi Kültür Merkezleri, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Terakki ve Işık Okulları salonları, Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Salonu, Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Yeldeğirmeni Kültür Merkezi, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (Kadıköy), 212 Outlet, Torium AVM ve Mall of Istanbul sahnelerinde seyirciyle buluşacak.
Festivalin biletleri ‘biletinial.com’ üzerinden alınabiliyor. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek gösterimlerin biletleri ise biletix.com’dan satışa sunuluyor. Ayrıca oyun başlamadan bir saat önce salon girişlerinden bilet temin edilebilecek.