AHUDUDU

 

Yaşar İlksavaş -Twitter @Yasarilksavas- www.facebook.com/yasar.ilksavas
Yaşar İlksavaş
Twitter @Yasarilksavas    facebook.com/yasar.ilksavas

Nedim Saban’la 1982 yılında tanışmıştım. Hürriyet Gazetesi ve Gösteri Dergisi’nde yazıyordum. 15 yaşındaydı o zamanlar, Beş Kafadarlar adıyla kendi topluluğunu kurmuştu. Çocuk parklarında çocuk oyunları sergiliyordu, beni de oyunlarını izlemem için davet etmişti. Yanlış anımsamıyorsam Doğancılar parkında izlemiştim oyunlarını. Tiyatroyu bir heves olarak yapmadığını, ne kadar ciddiye aldığını o günlerde anladım. O yaşta oyunlarını oynamadan önce tanıdığı pedagoglara gösterdiğini, ama kimi pedagojik yaklaşımlara da karşı çıktığını söylemesi bayağı ilgimi çekmişti. Neden okulda değil de sokaklarda tiyatro yaptığını sorduğumda: “Ben istibdattan çok korkarım,” demiş, bir yanlış anlamaya yer vermemek için de: “Eğer bir dekorun kahverengi olması gerekiyorsa, müdür de yeşili sevdiği için dekor yeşil olacak diye tutturmuşsa, ben o oyunu kesin oynayamam,” diye bir açıklama getirmişti (Gösteri Dergisi, eylül 1984).Bu özgürlüğü hep elinde tutmak için olsa gerek, 1992 yılında Tiyatro Kare’yi kurdu. Sıradanlığa düşmemeye hep çaba sarfetti. Müziksiz Evin Konukları; Oleanna, Salı Ziyaretleri… gibi önemli oyunları seyirciyle buluşturdu. Bu yıl, yirmi beşinci yılını klasikleşmiş bir kara mizah örneğiyle kutluyor: Ahududu.

Çevrelerindeki herkesin saygısını kazanmış, yardımseverlikleriyle tanınan iki sevimli, yaşlı kız: Mürşide ve Müşfike. Kendini hâlâ savaşın içinde sanan, kendisinin paşa olduğunu zanneden, zararsız, çılgın yeğenleri. Hep birlikte yaşlı kızların babalarından kalma konaklarında yaşamaktadırlar. Ne ki, bu sevimli yaşlı kızlar yalnız, mutsuz, gelecek umudu olmayan erkeklere oda kiralayıp, onlara içine zehir kattıkları ahududu likörü ikram etmekte, böylece onları öldürüp huzura kavuşturmaktadır. Üstelik de çok hayırlı, çok insanî bir iş yaptıklarına yürekten inanarak. Çılgın yeğenleri de evin bodrumuna kazdığı “siperlere” gömmektedir bu cesetleri. Ancak, yandaki konağın kızıyla evleneceğini bildirmek için eve gelen, bir gazetede köşe yazarlığı yapan yeğenleri kanepenin içine gizledikleri cesedi bulunca tüm gerçeği öğrenir. Teyzelerini kurtarmak için çabalarken yirmi yıldır ortalarda görülmeyen, polisin aradığı tehlikeli bir kaatil olan erkek kardeşi de yanında bir ceset ve yüzüne başarısız bir estetik ameliyat yapmış Dr. Frankenştayn’la çıkagelir. İki yaşlı kızın kurduğu düzen tümüyle bozulmuş, konakta bir panik başlamıştır…

ahududu-tiyatro-kare

Amarikalı yazar Joseph Kesselring’in yazdığı “Arsenic and Old Lace”in çok başarılı bir uyarlaması Ahududu. Oyunu Nedim Saban yalın, iddiasız, durumun komedisini de ortaya çıkaran akıcı bir rejiyle sahneye koymuş. Aynı zamanda da çok renkli bir rolü en sempatik haliyle canlandırıyor sahnede.

Ahududu ülkemizde hep ünlü oyuncular tarafından oynanmış bir oyun. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Çetin İpekkaya’nın rejisiyle Suna Pekuysal ve Ani İpekkaya’dan izlemiştim. Televizyon uyarlamasında İsmet Ay ve Erol Günaydın unutulmaz kompozisyonlar çizmişti. Bu kez de Suna Keskin ve Melek Baykal’ın usta işi oyunculuklarından izliyoruz. Müşfike ve Mürşide’yi öylesine doğru, öylesine sevimli ve öylesine inandırıcı oynuyorlar ki onları asla birer katil gibi görmüyoruz, samimi insancıllıklarına inanıyoruz, onlardan yana oluyoruz. İki “deli saraylı”yı en ince ayrıntısıyla yansıtıyorlar seyirciye, abartıyı bıçak sırtı dengede tutmayı başarıyorlar. Rollerinin tadını çıkartıyorlar. Bu rolleri oynamaktan ve aynı sahneyi paylaşmaktan aldıkları keyif seyirciye de geçiyor, sıkı bir diyalog kuruluyor daha sahneye çıktıkları ilk andan itibaren.

Bu iki büyük oyuncuyla birlikte hemen tüm kadro başarılı kompozisyonlar çiziyor. Özgür Yetkinoğlu, Halim Ercan ve Cem Güler’in adlarını özellikle anmak isterim. Bülent Seyran sahip olduğu sahne sempatisiyle “Bekçi” de sevimli bir karakter yaratmış.

ahududu-tiyatro-kare-4

Barış Dinçel’in dekorları insanda gerçekten eski bir konaktaymış duygusu uyandırıyor. Kapılar, o ikinci kat merdivenleri, bodrum katı girişi sahne trafiği açısından yönetmene de çok yardımcı. Günnur Çaras’ın Mürşide ve Müşfike’ye tasarladığı kostümler, içinde komediyi de barındıran, kişilikleri çok doğru yorumlamış kostümler. “Paşa”nın kostümü de öyle. Ama gazeteci yeğenin, katil yeğenin ve Dr. Frankenştayn’ın kostümleri hiç inandırıcı gelmedi, hattâ yanlış buldum. Bırakın döneme uymamasını, polisten saklanan iki insan o kadar frapan mı giyinir?

“Arsenic and Old Lace”, yani Ahududu her yönüyle tam bir kara mizah örneği. Oyun 1941’de Broadway’de sahnelenmiş, 1944’te beyaz perdede yerini almış. Yani ikinci Dünya Savaşı yılları. Bir yanda yüzlerce insan ölürken insanların öldürüldüğü, cesetlerin gömüldüğü bir oyun büyük sükse yapıyor. Ölüm üzerine kurulmuş bir komedinin böyle bir zamanda böylesine başarı kazanması şaşırtıcı. Ölüme ve cesetlere gülüyoruz ve ortada bir cinayet olduğunu asla düşünmüyoruz.

ahududu-tiyatro-kare-3

İki kızkardeşin adları da bu kara mizahı güçlendiriyor: Mürşide (doğru yolu gösteren) ve Müşfike (sevecen, şefkâtli). Gösterilen doğru yol ve şefkât ortada.

Ahududu güzel bir bulvar komedisi. Ekrem Reşid Rey, Darülbedayi’nin 34. sayısında : “Tiyatro, denildiği gibi, bir gıda bile olsa, bunun sade siyah ve ağdalı salçadan ibaret olmaması lâzımdır. Biraz da, ara sıra, hafif, tatlı şeyler yiyelim…” diye yazar. Evet, içinde yaşadığımız bu zor günlerde “biraz da hafif, tatlı şeyler yiyelim”. Hepimizin gülmeye çok ihtiyacı var. Ve Ahududu – başta Suna Keskin ve Melek Baykal olmak üzere- başarılı komedyenlerle gülme garantili bir oyun.

Yaşar İlksavaş’ın seçtikleri …………………………………………………………………………………..
Karıncalar                        İstanbul Şehir Tiyatroları
Giydirici                            İstanbul Devlet Tiyatrosu
Joko’nun Doğum Günü     Yolcu Tiyatro

Yaşar İlksavaş

www.dirensanat.com

İstanbul Festivali’nde Mabel Matiz rüzgârı!

Mabel Matiz bugüne kadarki en büyük konserini İstanbul Festivali’nde gerçekleştirdi

DAMLA SÖNMEZ, RIZA KOCAOĞLU, ERKAN KOLÇAK KÖSTENDİL’İN BAŞROLLERİNDE YER ALDIĞI ‘TEZGAH’,

11 AĞUSTOS’TA İLK KEZ ALAÇATI TARLA’DA SEYİRCİYLE BULUŞACAK!

MÜZEDE SAHNE 22-25 Ağustos‘ta Sakıp Sabancı Müzesi’nde

Sabancı Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşen MÜZEDE SAHNE etkinliği, 22-25 Ağustos...

İBB ŞEHİR TİYATROLARI KENAN IŞIK’IKAYBETMENİN DERİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 1994-2000 yılları...

Figüran Sözleşmeli Sanatçıların Hak Kayıpları Devam Ediyor

2023 yılında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 657 Devlet...
PAYLAŞIM
Önceki İçerikGiydirici: Savaşın Gölgesinde Kaybolan Replikler…
Sonraki İçerikTamer Levent:Sanata Hayır Diyen Mi Var?
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.