- Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla düzenlediği Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, ikinci yılında yine önemli bir konuya dikkat çekiyor. 15 Kasım’a kadar başvuruların alınacağı “Kısa Film Uzun Etki” ismiyle düzenlenen yarışmanın bu yılki teması “Çocuk İşçiler”.
Yarışmanın kanaat önderliğini, No Man’s Land (Tarafsız Bölge) filmi ile 2002 yılında En İyi Yabancı Film Oscarı’nı alan dünyaca ünlü yönetmen Danis Tanovic üstlendi.
Sinemanın yaratıcı bakış açısından yararlanarak toplumsal konularda farkındalık ve bilinç oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan şunları ifade etti: ”Ülkemizde 2016 yılsonu itibarıyla sadece 15-17 yaş arasındaki çocuk işçilerin sayısı 708 bin. Çırak ya da mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan 15 yaş altı çocukları da dahil ettiğimizde bu sayı maalesef 2 milyona yaklaşıyor. Yani çocuklarımızı okula gitmeleri ve oyun oynamaları gereken yaşlarda çalışmaları için sokağa, tarlaya, atölyeye gönderiyoruz. Oysa ki; çocukların elinde kalem ve oyuncak olmalı. Çocukların kendilerine uygun koşullarda yetişmeleri gerekiyor. Biz de bu sorununun toplumun daha geniş bir kesimi tarafından fark edilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü kısa filmlerin bıraktıkları etki, pek çok araçtan çok daha dikkat çekici ve akılda kalıcı. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ile hem bu etkiden yararlanacak hem de sanatçıları destekleyeceğiz.”
TANOVIC: “ÇOCUK İŞÇİLİĞİ GELECEĞE KARŞI İŞLENEN BİR SUÇTUR”
Çocuk işçiliği ile mücadelenin 15. yıldönümü
“Çocuk İşçiler” temasıyla düzenlenen yarışmaya başvuruların başlangıç tarihini özellikle 12 Haziran’ın arifesi olarak belirlediklerini belirten Koyunsağan “12 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan edildi. 2017, uluslararası düzeyde çocuk işçiliğiyle mücadelenin 15. yılını temsil ediyor. Bu nedenle biz de 2017 yılı için kısa film yarışmamızın temasını çocuk işçiler olarak belirledik. Bu vesileyle tüm sinemacıları çocuklar için harekete geçmeye, sinemanın gücüyle bu mücadeleye katkı sağlamak için yarışmamıza katılmaya davet ediyoruz.” dedi.
Danis Tanovic genç sanatçılara ilham verecek
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın bu yılki kanaat önderi, bol ödüllü yönetmen ve yazar Danis Tanovic, toplumun dezavantajlı kesimlerinin hikayelerini konu alan filmleriyle tanınıyor. Tanovic, “Çocuk işçiliği insanlığa, kendimize ve geleceğe karşı işlenen bir suçtur. Lütfen çocuk işçiliğine karşı mücadelemizde bize katılın…” ifadelerini kullanarak sinemacıları yarışmaya katılmaya çağırdı.
Bosna Hersekli yönetmen, ilk uzun metrajlı filmi No Man’s Land (Tarafsız Bölge) ile 2012’de “En İyi Yabancı Film Oscarı”nın ve 2001’de Cannes Film Festivali’nde “En İyi Senaryo Ödülü”nün sahibi olmuştu. Kariyeri boyunca Berlin Film Festivali’nden farklı dallarda Altın Ayı ve Gümüş Ayı ödülleri almaya hak kazanan Tanovic’in toplam 29 ödülü bulunuyor.
Dünyaca ünlü bir ismin desteğiyle ilerlemekten mutluluk duyduklarını belirten Koyunsağan, filmlerinde dezavantajlı kesimleri beyaz perdeye taşıyan ve onların hikayelerini görünür kılan Danis Tanovic’in genç sanatçılara ilham vereceğine inandığını ifade etti.
Kısa Film Platformu büyümeye devam edecek
Sabancı Vakfı, Kısa Film Yarışması ile genç sanatçıların desteklenmesi ve yeni sinemacıların yetişmesi için çok önemli bir platform yarattığını belirten Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan, “Yarışma, Türkiye’de kısa filmin gelişmesi açısından da büyük önem taşıyor. Kısa Film Yarışması ile genç sanatçıların dünyadan ve Türkiye’den usta isimlerle temas etmesini sağlıyoruz. Sadece dereceye girenlerin değil, başvuran herkesin gelişimini destekliyoruz. Düzenlediğimiz atölyelerle yarışmaya başvuran tüm sanatçıları sinemanın usta isimleriyle bir araya getiriyor; onların dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlerin deneyimlerinden yararlanmalarını sağlıyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sinemanın usta isimlerini Türkiye’de ağırlayacağız. Bu platformun her yıl daha da büyümesini ve sinemaya merak duyan herkesin gelişimine katkı sağlayacak bir referans noktası haline gelmesini hedefliyoruz.” dedi.
İlk yılın finalistleri Cannes’da seyirciyle buluştu
Geçen yıl ilk kez “Mülteci Kadınlar” temasıyla düzenlenen yarışmada 126 kısa film arasından finale kalan 15 eser, Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın ardından yurtdışında ve yurtiçindeki farklı festivallerde de gösterildi.
Yarışmada finale kalan sanatçıların başarılarını gururla takip ettiklerini söyleyen Koyunsağan, “Yarışmamıza başvuran sanatçıların pek çoğunun ilk filmi olmasına rağmen, kariyerlerine güçlü bir başlangıç yaptılar. İki eser, Cannes Kısa Film Festivali kapsamında organize edilen ‘Short Film Corner’a kabul edildi ve orada dünyanın önemli sinema profesyonelleriyle buluşma fırsatı yakaladı. Ayrıca eserlerin yarısından fazlası yurtiçi ve yurtdışında farklı festivallerde gösterildi. Her birinin yollarının çok açık olduğuna yürekten inanıyorum.” dedi.
Yarışmada ilk yıl finale kalan tüm filmler Antalya Uluslararası Film Festivali Özel Seçkisi’nde gösterilecek. Filmlerin bugüne kadar yer aldığı festivaller arasında yurtdışından Cannes Film Festivali ‘Short Film Corner’ başta olmak üzere Timisoara Mülteci Filmleri Festivali, Roma Cinema DOC Film Festivali, Belçika Online Kısa Film Festivali, Extremely Shorts Film Festival ve Montreal Türk Filmleri Festivali ile yurtiçinde pek çok kısa film festivalinde gösterilmeye devam ediyor. Ayrıca 15 finalist film Uluslararası Brisbane Asya Pasifik Film Festivalinde toplu olarak gösterilecek.
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, ilk yılında yoğun ilgi gördü ve başvuru döneminde www.kisafilmuzunetki.org web sitesine 436 kullanıcı hesabı oluşturuldu. Yarışmaya Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra Avusturya, Fransa ve Singapur’dan da başvuru oldu.
Son başvuru tarihi 15 Kasım
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması için başvurular 6 Haziran-15 Kasım tarihleri arasında devam edecek. Yarışmaya başvuracak eserlerin en fazla 5 dakika uzunluğunda olması ve çocuk işçiler sorununu anlatmaları gerekiyor. Eserler, öncelikle ön jüri tarafından değerlendirilecek ve finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından jüri son değerlendirmeyi yapacak.
Yarışmaya başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. veya K.K.T.C. vatandaşı olması gerekiyor. Bir kişinin birden fazla eser ile başvurabileceği yarışmaya daha önce herhangi bir yerde gösterilmemiş ve ödül almamış eserler kabul edilecek. Eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması gerekiyor.
Çocuk işçiler sorununu en iyi şekilde sunan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisine 15 bin TL, ikincisine 10 bin TL, üçüncüsüne 5 bin TL verilecek. Yarışmaya www.kisafilmuzunetki.org adresinden başvurulabiliyor.
www.sabancivakfi.org | www.kisafilmuzunetki.org
|
Bilgi için: Serap Güneş – Grup 7 İletişim – 212 292 13 13 |