Bodrum Müzik Festivali, Yarımadayı Kültür Sanatla Doldurdu
Sanatsal programlama ve planlamasını Pozitif’in üstlendiği Bodrum Müzik Festivali, 12 farklı mekanda, 5 gün boyunca 13 konser, 7 atölye, 10 film gösterimi ve 1 çağdaş sergiden oluşan programıyla, 302 sanatçı klasik müzik etrafında şekillenen deneyimlerde katılımcılarla buluşturdu.
Bodrum Müzik Festivali’nin son akşamında sahnede Kerem Görsev Trio ve Şef Oğuzhan Kavruk yönetiminde Türkiye’nin ilk belediye orkestrası olan Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA) vardı. Bodrum Kalesi’nin büyüleyici atmosferinde gerçekleşen konserde Görsev’in November in St. Petersburg (2000) ile Therapy (2010) albümlerinden parçalar yer aldı.
TED Bodrum Koleji’ndeki “İçimdeki Çocuk” plastik sanatlar atölye çalışmasında çocuklar, klasik müzik eserlerini dinleyip fikirlerini resim, oyun hamuru ve maske kullanarak veya hikaye anlatarak dile getirdi.
Nil Kocamangil ve Agapi Triantafyllidi’nin sahne aldığı Gün Batımı Konseri’nde Debussy’nin şaşırtıcı ve zorlu viyolonsel-piyano sonatının ardından ikili, Geç Romantik Rus besteci Rachmaninoff’un piyanoyu merkeze koyduğu Op. 19 numaralı sonatını seslendirdi.
Saffet Emre Tonguç rehberliğindeki “Bir Bodrum Hikayesi” etkinliğinde klasik müzik ve tarihi anlatılar iç içe geçerken katılımcılar unutulmaz bir deneyim yaşadı. Halikarnas Mozolesi turunun ardından 23. yaşını kutlayan İstanbul Barok Orkestrası özel repertuvarını seslendirdi.
Festival, Cinemarine Açık Hava Sineması D-Marin Turgutreis’te müziklerinin tamamı Philip Glass’e ait olan 1982 yapımı Koyaanisqatsi filmi gösterildi. Philip Glass’ın 80. doğum yılı şerefine düzenlenen bu özel gösterim ve Cinemaximum Midtown AVM Açık Hava Sineması’ndaki Florance Foster Jenkins filmiyle Bodrum Müzik Festivali kapanış yaptı.
Bodrum Yarımadası Beş Gün Boyunca Sanatla Doldu
Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin 12 yıllık mirasını devralan Bodrum Müzik Festivali, 12 – 16 Ağustos tarihleri arasında Bodrum’u sanatla doldurdu.
Açılış konserinde, 12 Ağustos akşamı Turkcell Sahnesi, D-Marin Turgutreis’te Alice Sara Ott, Prof. Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ile sahne aldı. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın (DÇSO), Yalçın Tura’nın Karcığar, Nikriz ve Nişâbûr makamlarından esintiler içeren Toccata’sını çaldığı konser öncesinde, açılış töreninde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nün de kurucusu ünlü besteci, müzikolog ve müzik teorisyeni Yalçın Tura’ya “Onur Ödülü” takdim edildi. Festivalin ilk akşamı Japon asıllı Alman piyanist Alice Sara Ott, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası DÇSO eşliğinde, Çaykovski’nin ihtişamlı 1. Piyano Konçertosu’yla programa devam etti. Konserin ikinci yarısında ise usta oyuncu Selçuk Yöntem’in anlatıcılığında Mussorgsky’nin başyapıtı Bir Sergiden Tablolar yer aldı.
Bodrum Müzik Festivali’nde İkinci Gün
Bodrum Müzik Festivali’nin ikinci günü, TED Bodrum Koleji’nde, Flying Machine filmiyle başladı. Gün Batımı Konseri’nde Semplice Quartet, Amfi Tiyatro D-Marin Turgutreis’te müzikseverleri ağırladı. Akşam Konseri’nde ise opera ve rock müziği birleştirdiği sınır tanımayan sesiyle Fransız soprano Emma Shapplin, Devlet Çoksesli Korosu’nun yedi yıllık sanat yönetmeni ve şefi Cemi’i Can Deliorman şefliğindeki dünyanın en köklü orkestralarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’yla birlikte Turkcell Sahnesi, D-Marin Turgutreis’te klasik müzikseverlerle buluştu. Akşam Konseri’nin ardından Cinemarine Açık Hava Sineması D-Marin Turgutreis’te Dalida, Cinemaximum Midtown AVM Açık Hava Sineması’nda ise Miles Ahead filmlerinin gösterimleri gerçekleştirildi.
Klasik Müzik Eşliğinde, Edebiyat, Gastronomi ve Sinema Dolu Bir Gün
Festivalin üçüncü günü Şevket Sabancı Parkı’ndaki Sabah Konseri’nde Semplice Duo ile başladı. Günün ilk ışıklarıyla başlayan konserde Murat Erginol (Keman) ve Burak Ayrancı (Viyolonsel) esprili sahne performansları eşliğinde Barok dönem bestecilerinden Astor Piazzolla’ya doğru uzanan bir seçki sundu. Öğle saatlerinde ise Sahne İstanbul tarafından gerçekleştirilen “Nesi Var Sesi Var” atölyesinde çocuklar klasik müzikle bir araya geldi. “Müzikli Sofralar” etkinliğinde ise katılımcılar, Mezzaluna’nın Şefi Fabio Brambilla ile İtalyan mutfağının ön plana çıktığı bir menü tadımladı.
Klasik müziğin edebiyatla buluştuğu “Müzik ve Edebiyat” etkinliklerinin ilkinde, Onur Behramoğlu, modern Türk ve dünya şiirinin önde gelen isimlerini anlatmak, onları resim, roman, müzik ve felsefedeki yansımalarıyla göstermek için Gümüşlük Akademisi’ndeydi. Gün batımı konserinde ise Amfi Tiyatro D-Marin Turgutreis’te İklim Tamkan ve Senem Demircioğlu müzikseverlerle buluştu.
Bodrum Müzik Festivali’nde bu sene ilk kez gerçekleştirilen “Bir Bodrum Hikayesi” etkinliklerinde Saffet Emre Tonguç rehberliğinde Halikarnas Mozolesi turunun ardından Borusan Quartet sahne aldı.
Akşam konserinde, 2012 Echo’da “Yükselen Yıldız” unvanını alan Leticia Moreno, 1762 Nicolò Gagliano yapımı kemanıyla, Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası eşliğinde Turkcell Sahnesi, D-Marin Turgutreis’teydi. Çaykovski Perm Akademik Opera ve Balesi’nin müzik direktörü, Şef Valery Platonov yönetimindeki orkestra, geceyi Mozart’ın Don Giovanni operası uvertürüyle açtı. Leticia Moreno, yine Mozart’ın “konçerto içinde saklı bir opera” olarak tabir edilen 5 No.’lu Keman Konçertosu’nu seslendirdi. Konser, Rachmaninoff’un 2 No.’lu Senfoni’siyle devam etti.
Cinemarine Açık Hava Sineması D-Marin Turgutreis’te Amadeus, Cinemaximum Midtown AVM Açık Hava Sineması’nda Dalida filmleri ile üçüncü gün sonlandı.
Fazıl Say Beş Kez Bis Yaptı
Festivalin dördüncü Akşam Konseri’nde Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası ve Fazıl Say, Turkcell Sahnesi, D-Marin Turgutreis’te klasik müzikseverlerle buluştu. Seksen yıllık geleneğiyle Valery Platonov şefliğindeki Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası, Alman romantik bestecisi J. Brahms’ın 2. No.’lu Senfonisi’ni seslendirdi. Konserin ikinci yarısında ise dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası eşliğinde Beethoven 5 No.’lu Piyano Konçertosu’nu yorumladı. Konser bitiminde seyircinin coşkulu alkışları üzerine beş kez bis yapan Fazıl Say, repertuvarındaki “İstanbul’da Bir Kış Sabahı” (Sait Faik) gibi eserlerini seslendirdi.
Nil Kocamangil’in Sabah Konseri ile günün ilk ışıklarını Şevket Sabancı Parkı’nda karşılayan klasik müzikseverler, Kitchenette Palmarina, Bodrum’da gerçekleşen “Müzikli Sofralar” etkinliğinde Şef Hazer Amani’nin Bodrum’un yerel tatları ile hazırladığı özel reçeteler tattı. Festival, Jehan Barbur’un Müzik ve Edebiyat söyleşisi ve sanatçının mini performansıyla devam etti. Amfi Tiyatro D-Marin Turgutreis’te gerçekleşen Gün Batımı Konseri’nde ise Polonyalı caz piyanisti Leszek Mozdzer, Chopin etüdleri ile mazurkalarını, Polonyalı film müzikleri bestecisi Komeda’yı içine kattığı kompozisyonlarıyla festival katılımcılarına unutulmayacak bir konser sundu.
TED Bodrum Koleji’nde gerçekleşen “İçimdeki Çocuk” dans-ritim atölyesi ile minik katılımcılar Schumann, Debussy ve Tchaikovsky gibi bestecilerin çocuklar için yazdıkları eserleri dinledi. Cinemarine Açık Hava Sineması D-Marin Turgutreis’teki Miles Ahead ve Cinemaximum Midtown AVM Açık Hava Sineması’ndaki The Beatles: Eight Days a Week film gösterimlerinin ardından festivalin dördüncü günü sonlandı.
Sosyal Sirk Sergisi
Gaia Gallery İstanbul küratörlüğündeki “Sosyal Sirk” sergisi, festival boyunca The Marmara Bodrum’un dört odasında ve bazı ortak kullanım alanlarına yayıldı.
Sanatın sadece ve sadece sunumuna değil, yeni medyalarla üretilen bedenine de odaklanan “Sosyal Sirk” sergisinde Berkay Tuncay, Nur Gürel, Kıvanç Martaloz, Gizem Karakaş ve Arda Yalkın gibi sanatçıların video enstalasyon, fotoğraf, kinetik heykel ve yeni medya türündeki işleri yer aldı. Sergi festival boyunca her gün 14.00 – 21.00 saatleri arasında The Marmara Bodrum’un 1401-1402-1403-1404 no’lu odalarında sanatseverlerle buluştu.
Festivali Yakından Takip Etmek İçin:
facebook.com/
instagram/ bodrummuzikfestivali
#bodrummuzikfestivali
#bodrummusicfestival