Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ulusal film yarışması bölümünün kaldırılmasıyla ilgili tartışma ve tepkiler sürerken, Uluslararası Adana Film Festivali’nin kapsamının genişletildiği açıklandı.
Bu yıl 25 eylül 1 ekim tarihleri arasında 24’cü kez düzenlenecek Adana Film Festivali’nde yine gelenek korunarak Türkiye sinemasına yıllardır en büyük katkıyı koyan Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda 5 ana kategoride Altın Koza Ödülleri dağıtılacak. Festivalde yeni yarışma kategorileri yer alacak, var olanların kapsamı genişletilecek. Ülke sinemasının ayakta kalması ve uluslararası alanda rekabet gücünün artması için önemi korunarak hayata geçirilecek.
Yarışma kapsamındaki bazı ulusal kategoriler, uluslararası kimlik kazanırken, portföye eklenen yeni kategoriler de Adana Film Festivali’ni, dünya genelinde bilinen bir sinema organizasyonu haline getirmeye yönelik özellikler taşıyor. Daha önce, “Adana Konulu Senaryo Yarışması” adıyla hayata geçirilen kategori, bu yıl “Adana Kısa Film Maratonu Yarışması” adı ve içeriğiyle yapılacak. 12 ülkenin katıldığı, “Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması” ise kapsamı genişletilerek, yeryüzünün her noktasından katılıma açık, “Uluslararası Kısa Film Yarışması” adıyla sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Yine, “Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması” adıyla düzenlenen kategori, bu yıl, “Uluslararası Öğrenci Filmleri Yarışması” adıyla yaşama geçecek.
SİNEMA PAZARI
Bu yılki festivalin kapsamında oluşturulacak Sinema Pazarı’nda ise sektörün aktörleri buluşup, sorunların çözümü için beyin fırtınalarıyla geçen halka açık oturumlarda sinemayı tartışıp, sorulara yanıt verecek. Festivalde, atölyeler, konserler ve sergiler gerçekleştirilecek.
ADANA ULUSAL UZUN METRAJ GELENEĞİ KORUNUYOR
Adana Film Festivali Genel Direktörü İsmail Dikilitaş da, bazı ulusal yarışma kategorilerinin uluslararası nitelik kazanmasıyla, dünya sinemasının Türkiye ve Adana ile yakından ilgilenmesine olanak sağlandığını belirterek Adana Film Festivali’nin ses getiren ve sinema sanatına üst seviyede katkı sağlayan bir organizasyon olması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Dikilitaş, “Özellikle geleneğini koruyarak Türkiye sinemasına yıllardır en büyük katkıyı veren Ulusal Uzun Metraj Yarışması, bu yıl da ülke sinemasının ayakta kalması ve uluslararası alanda rekabet gücünün artması adına önemi korunarak hayata geçirilecek” dedi.
‘YAPMAYIN, DOKUNMAYIN’
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Menderes Türel’in Antalya Film Festivali’nin 53 yıldır yapılan ulusal yarışma bölümünün sonlandırıldığını duyurmasının ardından sanat dünyasından tepki gelmeye devam ediyor. Cahit Berkay, “Sinema için en büyük motivasyondu. Büyük kayıp” derken Şevket Çoruh da “Yapmayın, dokunmayın. Sanat güzeldir” açıklamasını yaptı.
Fatma Girik’in açıklamasıyla başlayan tepkiler Hülya Koçyiğit, Cahit Berkay, Şevket Çoruh, Türkan Şoray ve Selçuk Yöntem’le devam etti.
Cahit Berkay: Antalya Altın Portakal Festivali en büyük motivasyondur sinema adına. Üzüldüm.
Selçuk Yöntem: Antalya Film Festivali’ni ‘Antalya Film Festivali’ yapan, Ulusal Yarışma bölümüdür. Kaldırılmasını anlamak mümkün değil.”
Şevket Çoruh: “Türk sinemasının 54 yıldır devam eden Altın Portakal Antalya Film Festivali Ulusal Yarışması artık yapılmıyor. Neden yapılmıyor? Neden kaldırdınız? Yapmayın, dokunmayın. Sanat güzeldir.”
Türkan Şoray’ın açıklaması şöyle: “Bu yıl neden Ulusal Yarışma’nın kaldırılmasına karar verildi? Ben yılların sinemacısı olarak açıklamalardan tatmin olmadım, verilen karara üzülüyorum. Uluslararası olmanın yanı sıra ulusal kategoriye verilen değer kesinlikle azalmamalı, ikisini birden başarmanın yolu bulunmalıdır. Lütfen sinemamıza gereken değeri fazlasıyla verelim!”
Diren Sanat