Dram kelimesinin anlamını iyi bilen toplumlar, kendi yaşamlarındaki durumlarında farkına varırlar. Yani bu bir kültürdür! Ortak hale geldiğinde toplumsal farkındalık yaratır! Farkındalık ortak bir algı olur. İnsanlar da davranışlarını bu kültüre göre yönetirler.
Tamer Levent: Yaşamımızın Tümü Dram
Dram kelimesinin anlamını iyi bilen toplumlar, kendi yaşamlarındaki durumlarında farkına varırlar. Yani bu bir kültürdür! Ortak hale geldiğinde toplumsal farkındalık yaratır! Farkındalık ortak bir algı olur. İnsanlar da davranışlarını bu kültüre göre yönetirler.
Yaşamımızın tümü drama. Bayram geldiğinde tatil psikolojisine girmek, İstanbul Beyoğlu’nda sokak inşaatı başlatmak, insanların kitleler halinde hareket etmeleri, bu büyük kitle içinde yaşanan bireysel olaylar! Sevinçler, kederler, ölümler, doğumlar, siyaset, paparazziler, sonbahar, mevsim değişikliği heyecanı… dertler, boş verler. Hepsi dram! Acıklı değil! Durum… Tiyatroların heyecanla yeni oyun provaları, yapımcıların yaz aylarını kaçırdıkları filim setleri ve bayram sonrası yayına girecek dizilerin, okula dönüş heyecanı ile başlayan çekimleri… Okulların açılması… Yeni okula başlayanlar, okulunu ve arkadaşlarını özleyenlerin okula dönüşü… Hepsi!..
Aslında bu dram her sonbaharda yaşanan ve kültür haline gelmiş bir dram… Acıklı değil aman ha! Durum!
Bizde kavramların hep toptancı bir zihniyetle kullanılmasından şikayetçiyim Çünkü o zaman yan yana getirilmiş kavramların tek tek anlamları kayboluyor. Kültür ve sanat gibi… Kültür için insanın yarattığı her şey denilebilir en kısa haliyle! O zaman, yaşamın bütünlüğünü oluşturan davranışlar, eski davranışlar-yeni davranışlar, buluşlar, yaşama biçimi, ortak kültür eğitimi, evrensel kültür, insanın özellikleri, sanat kültürü. Kültür insanın ürettiği yaşama biçimi, bilimsel hali de onun incelenmesi. Başka kültürlerle karşılaştırılması, sonra dönüp dolaşıp insanın evrensel yaşamdaki benzerliği!
Dram, durumların yaşanışı; dram sanatı, dramatik olanın incelenmesi, yeniden yaratılması. Bütün sanatlar özünde dramatiktir! Dram kelimesinin anlamını iyi bilen toplumlar, kendi yaşamlarındaki durumlarında farkına varırlar. Yani bu bir kültürdür! Ortak hale geldiğinde toplumsal farkındalık yaratır! Farkındalık ortak bir algı olur. İnsanlar da davranışlarını bu kültüre göre yönetirler. Dram yaşamdır, kültür de onun bilimi! Tiyatro, sinema, fotoğraf, resim, müzik, dans, mimarlık hepsinin özünde drama var!
SANAT, dramatik olanın özenle gerçekleştirilmesi refleksidir. İyi, güzel, doğruyu aramak. Sanat kültürü bu arayışın ortak anlayış haline gelmesi! İnsanın kendini özenle gerçekleştirmesi! Dram-sanat-kültür kavramlarını bilen bir toplum, bu kavramların içeriklerini de yaşamında kullanabiliyor. Bilmeyen toplumlarda da bu kavramlar meraklılarından başkasını ilgilendirmiyor mu? Kimsenin ruhunu karartmak değil niyetim. Umutluyum, teknoloji, bilişim, internet, kentsel dönüşüm, gökdelenler, raylı ulaşım, tüneller kendiliğinden geliştirir yaşamımızı!! Yeni bir sanat sezonu heyecanımız var üstelik. Bir de şu kavramları doğru anlamak ve kullanma kültürümüz olsa!