Teoman Koyu Antoloji ile geri döndü. Müziğe küstüğünü ilan ettikten sonra yaptığı geri dönüş çalışmaları istediği ilgiyi uyandırmayınca Teoman eski şarkılarını bu kez yeni bir tarzla ve kendi deyimiyle koyu bir şekilde dinleyicisinin beğenisine sundu.
İki CD halinde toplam 26 parçanın olduğu albümde Teoman hitlerinin yanı sıra zamanında hak ettiği ilgiyi görmediğini düşündüğü şarkılar da yer alıyor. Sanatçının bizzat kaleme aldığı basın bülteninde belirttiği üzere albümün düzenlemelerinden vokal yapısına kadar her şeyin koyu olmasına dikkat edilmiş. Gerçekten de Teoman genelde güçlü vokal kimliğiyle bildiğimiz ve şarkılarını daha çok üst perdeden söyleyen bir sanatçı. Oysa bu albümde bir Feridun Düzağaç-Mehmet Erdem-Leonard Cohen karışımı bir vokal karşılıyor bizi. Albümün en dikkat çekici düzenlemeleri Güzel Bir Gün ve Tuzak. Hemen buna İstanbul’da Sonbahar ve Renkli Rüyalar Oteli’ni de ekleyelim.
Bu tarz albümlerin hem avantaj hem de dezavantajları olur. En büyük avantajı hali hazırda bilinen şarkılar oldukları için insanlara sevdirme/beğendirme çabasının daha az olması. Bunu Teoman’ın kendisi de doğruluyor zaten. Düzenlemeleri yaparken ekibine verdiği talimatlarda radyo, TV vs. gibi mecralar için popüler kaygılar gütmeden, yaratılmak istenen duygu düşünce atmosferine uygun bir iş çıkarmalarını istemiş.
Dezavantaj ise şarkıları eski şekliyle sevenlerin yeni versiyonlarda hep bir eksiklik bulması. Ancak burada şunu belirtmekte fayda var. Bu albüm birçok sanatçının yaptığı “best of” çalışması değil. Yani ortada bir konsept var. Nedir o? Koyu olmak, depresif olmak belki ama en önemlisi aynı dramatik öğelerin etrafında dönen şarkıların ortak bir ruhla yeniden yorumlanması. Bu yüzden bunu ülkemizde nadir gördüğümüz örneklerden biri olarak değerlendirmemiz gerek. Ayrıca antoloji terimi bilindiği gibi şiir için kullanılır daha çok. Teoman’ın bu isimle şarkıların söz/şiirsel yönüne vurmak yapmak istediği net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bir sanatçı için her bir şarkısı özeldir. O diğer insanların da şarkıları aynı derecede hissetmesini ister. Ancak bu çoğu zaman gerçekleşmez. Dinleyici birçok sebepten ötürü belli şarkılara yoğunlaşabilir. O yüzden de zamanında es geçilmiş şarkıları yeniden vitrine sürmek fikri ortaya çıkar. Bu albümde buna örnek göstereceğimiz şarkılar 1 Kadın 1 Erkek, Limanında, Ayna, Yalnız Kalpler Sütunu.
Aslında Teoman bugün underground denilen kulvardaki bir ruh yapısına sahip. Onu sürekli rahatsız eden modern çağın getirdiği ilişkiler düzeni. Buna içinde bulunduğumuz dönemin zorlu sosyal-siyasi şartlarını da eklediğimizde daha koyu olmayı tercih etmesi daha anlaşılır hale geliyor. Ve her geçen gün onca mutlu Instagram fotolarına rağmen artan yalnızlıklar onun gibi sanatçılar etrafında kenetlenmeyi getiriyor. Ancak Teoman’ı diğerlerinden ayırıp popüler mecralara taşıyansa bence sadece çarpıcı şarkı sözleri değil, aynı zamanda kendi kulvarında hatırı sayılır sayıda melodik yönden kuvvetli şarkıya imza atmış olmasıdır.
Sonuç olarak Koyu Antoloji öncelikle dönüp duran bu dünya karşısında kendi iç muhasebesini yapmak isteyenlere tavsiyemdir. Ama dikkat! Kısa aralıklarla dinleyin. Uzun süre maruz kalmak fena sarsar. Benden söylemesi.
Umut Sefa Yıldız
www.dirensanat.com