Şampiyonluk kupasını aldıktan hemen sonra cepheye giden 893 HASNUN GALİP, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkma kararının altında imzası olan 38 CEVAT (ÇOBANLI) PAŞA, Büyük Şair Nazım Hikmet’in hayran olduğu ve uğruna şiirler yazdığı dayısı 109 Mehmet Ali, Galatasaray futbol takımının Fenerbahçe’ye ilk gol atan futbolcusu 646 Celal İbrahim ve Çanakkale Zaferi’nin unutulmaz diğer şehitlerine tanıklık edeceğiniz “Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar Sergisi” yarın açıldı.

Galatasaray Lisesi mezunu olup da başta Çanakkale Savaşı olmak üzere 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katılmış birçok isim vardır. Çanakkale Savaşı’nın kaderini belirleyen kumandanlardan Cevat (Çobanlı) Paşa ve Ali Rıza (Sedes) Paşa başta olmak üzere, Galatasaray’dan yetişmiş birçok genç de çoğu zabit namzeti olarak farklı cephelerde görev almışlardır.

 

Vatan için çarpışmış Galatasaraylıların her biri ayrı ayrı çok değerli olan hikâyelerini öğrenebileceğiniz, şehit olan Galatasaray Liselilerin okul yıllarında kullandıkları eğitim malzemelerini ve o döneme ait objeleri ilk kez görme imkânı bulacağınız “Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar” sergisi 16 Mart 2018 Cuma günü saat 15:00’da açılıyor.

 

Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilecek olan “Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar” Sergisi 18 Mayıs 2018’e kadar devam edecek.

 

Sergi Mekanı:   Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi

İstiklal Cad. No:90 Beyoğlu/ İstanbul

(Galatasaray Lisesi karşısı-eski Galatasaray Postanesi binası)

 

38 CEVAT (ÇOBANLI) PAŞA Şakir Paşa’nın oğlu. 1888 Galatasaray Lisesi mezunu. Harbiye’yi bitirdi. Goben ve Breslau’nun (Yavuz ve Midilli) Çanakkale Boğazı’ndan girme emrini veren komutan. Çanakkale Deniz Savaşları’nda, diğer komutanlarla birlikte, boğazın içinden savunma stratejisini geliştirdi ve bu stratejinin doğru olduğu 18 Mart’ta görüldü: Çanakkale geçilemedi. Çanakkale Kara Savaşları’nda, Seddülbahir’de kolordu komutanı olarak görev yaptı ve muharebelere katıldı. Çanakkale’den sonra, Galiçya Cephesi’ndeki Osmanlı Ordusu’nun komutanlığını yaptı. Savaş bittikten sonra Genelkurmay Başkanı oldu. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkma kararının altında imzası olan oydu.

246 ALİ RIZA (SEDES) PAŞA Süleyman Paşa’nın oğludur. 1888’de Galatasaray’ı bitirme sınavlarına girmeden Harbiye’ye geçmiştir. Harp Akademisi’ni bitirerek üst komutan olmuştur. 31 Mart’ta Hareket Ordusu’nun kurmay subaylarından biridir. Çanakkale Kara Savaşları’nda tümen komutanlığı yapmıştır. 9 Ağustos gecesi, Conkbayırı’nda Mustafa Kemal önderliğinde süngü saldırısı gerçekleştiren ve kara muharebelerinin en kritik muharebesinde İtilaf ordusunu püskürten ve Conkbayırı’nı yeniden güvenli hale getiren 8. Tümen’in komutanıdır.893 HASNUN GALİP

Galatasaray Lisesi mezunudur ve kendi döneminin en ünlü futbolcusudur.

Galatasaray futbol takımıyla şampiyon olup kupayı kaldırdıktan bir hafta sonra Çanakkale cephesine gitmiştir.

Seferberlik Kanunu çıktığı zaman askere yazılmış ve yabancı dil bildiği için yedek subay ya da ihtiyat zabiti / zabit vekili olarak görev yapmıştır.

Çanakkale’de girdiği ilk muharebede şehit düşmüştür.

Galatasaray Spor Kulübü’nün Beyoğlu’ndaki merkezinin bulunduğu sokak, onun adını taşır.

158 MUSTAFA REFİK (SELİMOĞLU) 14 yaşındayken Galatasaray Lisesi’nde eğitimine başlamıştır. 1912’de Balkan Savaşı’na katılmak istemiş ancak 16 yaşında olduğu için Rami Kışlası’ndan geri çevrilmiş, askere alınmamıştır. Birinci Dünya Savaşı başlayınca askere alınmış ve bağlı olduğu 15. Tümen’in Çanakkale’ye gönderilmesi üzerine Çanakkale Savaşları’ndaki Kirte Muharebesi’ne katılmıştır. Bölüğündeki 184 kişiden sadece 27 kişi hayatta kalabilmiş ve kendisi de ağır yaralı olarak İstanbul’a tedaviye gönderilmiştir. İyileştikten sonra hem diğer cephelerdeki savaşlara, hem de Kurtuluş Savaşı’na katılmış, yedi yerinden yaralanmıştır. Soyadı Kanunu’ndan sonra Selimoğlu soyadını almış ve 1954’te Galatasaray Spor Kulübü’nün 30. başkanı seçilmiş, Metin Oktay’ı transfer eden başkan olarak tarihe geçmiştir.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.