Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 20’nci Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde perdelerini açarak sanatseverlerle buluştu. Küba’dan festivale katılan Havana Compas Dans Tiyatrosu’nun “Küba, Perküsyon ve Dans” isimli gösterisi ile görkemli bir başlangıç yapan festivalin açılışı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’un yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılış töreni konuşmasını yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sanat, toplumsal gelişmenin sağlanmasında pozitif etki gücüne sahip en önemli etkenlerden birisidir. Toplumlar kültürle ve sanatla beslenirlerse, o zaman toplumsal gelişmenin gerçekleştiğinden bahsedebiliriz. Sabancı Vakfı olarak, bizim görevimiz toplumsal gelişmeye, toplumsal kalkınmaya destek veren işler yapmak. Tiyatro ve sanatın tüm dalları, toplumsal gelişme için olmazsa olmaz. Ne mutlu ki, bu alanda birçok şey yapıyoruz. 44 yıldır Türkiye’nin her bölgesinde kültür merkezleri, tiyatro salonları ve müzeler gibi pek çok kalıcı eseri hizmete sunduk. En coşkuyla yaptığımız işlerden biri Adana’daki bu tiyatro festivali. Sakıp Bey’in çok istediği ve başlattığı bu değerli festivali her yıl biraz daha büyütmenin ve 20’nci yılına ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz” diyerek, festivali heyecan ve coşkuyla sahiplenen Adanalılara ve tüm sanatseverlere teşekkür etti.
Teknoloji ve sanat ilişkisine de değinen Sabancı, ”Teknoloji, her geçen gün hayatımızı etkiliyor. Evet, ama insanlık değişmemeli, insan olmak değişmemeli. Dolayısıyla tiyatro önemli, sanat önemli, insan olmak ve yaşamak önemli” dedi.
“Ailemiz büyük bir festival yapıyor”
Tiyatronun toplum için önemine değinen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, ‘‘1998 yılında başlattığımız festivalin bugün 20’nci açılış günü; ne kadar mutlu olduğumuzu anlatamam. Devlet Tiyatroları ile başlattığımız şenlik, bugün uluslararası bir festivale dönüştü. Bununla ne kadar övünsek azdır. 20 yılın sonunda rahatlıkla söyleyebilirim ki, Kültür Bakanlığımız, Devlet Tiyatromuz ve Sabancı Vakfı işbirliği yapmıyor artık. Ailemiz büyük bir festival yapıyor. Adana’yı dünyaya taşıyor; dünyayı Adana’ya getiriyoruz. Bir şehir festivaline ne kadar sahip çıkarsa, o festival o kadar büyür ve güçlenir. Bu festivale sahip çıkan ve emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.
“Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi Ayla Algan oldu
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi Ayla Algan oldu. Algan, ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı.
Festival 20’nci yılında 30 oyunu seyirciyle buluşturacak
Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 20’nci yılında yurt dışından 6 tiyatro topluluğu ile yurt içinden 4 devlet, 4 belediye ve 15 özel tiyatro topluluğunun toplam 30 farklı oyununa ev sahipliği yapacak.
Bugüne kadarki en yüksek oyun sayısına ulaşacak olan festivalde, Küba’dan “Küba, Perküsyon ve Dans”, İspanya’dan “Best of Yllana” ve “Yalnızlar”, Litvanya’dan “Godos”, Almanya’dan “Tiyatro Delusio”, Slovenya’dan “Peter Kuster” oyunları sahnelenecek. Festivaldeki Açıkhava gösterilerinin sayısı da üçe çıkacak. Havana Compas Dans Tiyatrosu Flamenko gösterisiyle, Bursa Devlet Tiyatrosu “Bana Mastikayı Çalsana” ve Antalya Devlet Tiyatrosu “Deli Dumrul” isimli oyunlarıyla Merkez Park’ta sanatseverlerle buluşacak.
Türkiye’nin en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali olma özelliği taşıyan festival, 20’nci yılına özel olarak ilk kez bu kadar çok yerli oyunu seyirciyle buluşturacak. Eskişehir Şehir Tiyatrosu “39 Basamak”, Tiyatro Adam “Kafkas Tebeşir Dairesi”, Semaver Kumpanya“Mağrur Fil Ölüleri”, Yolcu Tiyatro “Joko’nun Doğum Günü”, Mam Art “Kızgın Damdaki Kedi”, Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu“ Bir Hayvanat Bahçesi Hikayesi”, Tiyatro Keyfi “Çocuk İstiyorum” ve “Gözlerin Ardında Müzikal”, İstanbul Şehir Tiyatroları “Sızı”, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu “Boyacı”, Seyhan Belediye Tiyatrosu“Asiye Nasıl Kurtulur”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Radyo-yu Hümayun” adlı oyunları ve Adana Devlet Tiyatrosu “Ali Baba Ve Kırk Haramiler” isimli çocuk oyunu tiyatroseverlerle buluşacak.
Adana Türkiye’nin her köşesinden genç sanatçıları ağırlayacak
Festival, her yıl olduğu gibi Türkiye’nin farklı illerinden genç sanatçıları desteklemeye ve sahnesinde alternatif tiyatro gruplarına yer açmaya devam ediyor. “Ankara Devinim Tiyatrosu” Ben Firida Kahlo, B Planı “Tac’ın Nöbetçileri”, İsimsiz Sahne “Ortanca”, Bam Tiyatro “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, Sand Area “Söz”, Tiyatro Kast “Artık Sığınağın Kalmadı”, Performans Tiyatrosu “Kırık Bebek Ve Diva”, Shakespeare ve Müzik Tiyatrosu “Shakespeare Perisi” ve Sahne Daktilo “Posta” adlı oyunlarıyla festival programında yer alıyor.
Ayrıca bir ay sürecek festival boyunca fotoğraf, makyaj, masal tiyatrosu, cam işçiliği gibi çeşitli atölye çalışmaları da katılımcılara keyifli anlar yaşatacak.
Festival bugüne kadar 1 milyona yakın seyirciye ulaştı
Yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırlayan Adana Tiyatro Festivali, 42 farklıülkeden 110 yabancı tiyatro ve 265 yerli tiyatro topluluğuna ev sahipliği yaptı. Sadece Adanalılar tarafından değil, Türkiye’deki tüm sanatseverler tarafından ilgiyle takip edilen festival, 1 milyona yakın seyirciye ulaştı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın da sahnelediği oyunlar dahil toplam 381 oyun ve bine yakın temsildüzenlendi.
www.sabancivakfi.org / www.devtiyatro.gov.tr