Tiyatrokare, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde çok önemli bir projeye ışık yaktı: SÜPER İYİ GÜNLER!
Asperger sendromu taşıyan Christopher Boone’un sıradışı öyküsünü anlatan SÜPER İYİ GÜNLER, dünyanın bütün asal sayılarını ve başkentlerini ezbere bilen 16 yaşındaki bir gencin, insan ilişkilerinin gizemini çözmesindeki yolculuğunu anlatıyor.
Mark Haddon’un aynı isimli 2003 Whitbread Ödüllü romanı dünyada milyonlarca kişi tarafından okunduktan sonra, Simon Stephens tarafından oyunlaştırılmış ve Broadway, Londra sahnelerinde çok ses getirmişti. Tony, Oliver Ödülleri başta olmak üzere pek çok ödül alan oyun, dünyada birkaç ülkeyle eş zamanlı olarak 2018 Sonbaharı’ndan itibaren Ford Otosan’ın ana sponsorluğunda, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Beko gibi kurum ve kuruluşların da desteğiyle Uniq İstanbul’da seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Nedim Saban’ın dilimize kazandırdığı ve yöneteceği projenin koordinatörü ve ikinci yönetmeni ise Halim Ercan. Oyunun oyuncu ve tasarımcı kadrosu yakında belirlenecek. Oyun, Türk Tiyatrosu’na yenilik getirecek bir bakış açısıyla, oyunculuk, koreografi ve teknolojiyi harmanlayarak üç boyutlu animasyonlar eşliğinde özel bir dekor içerinde sahnelenecek.
DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ’NDE BASIN TOPLANTISI
Tohum Otizm Vakfı’nın çözüm ortağı olarak yer aldığı proje, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde basına Uniq İstanbul Çinili Köşk’te bir sabah kahvaltısıyla otizme mavi ışık yaktı.
Toplantıya Tiyatrokare adına Nedim Saban (Genel Sanat Yönetmeni), Halim Ercan (Proje Koordinatörü), Uniq İstanbul adına Sonay Yücel (Genel Müdür), Tohum Otizm Vakfı adına Betül Sencer Özen adına Serkan Özerbay (Pazarlama İletişimi Yöneticisi ), Gülay Teköz (Pazarlama İletişimi Ekip Lideri) ve proje destekçileri arasında yer alan Beko adına Pınar Gedik (Marka ve İletişim Grup Yöneticisi), Berna Alkan Koç (Sponsorluk ve Marka İş Birlikleri Yöneticisi) katıldı.
Asperger sendromu taşıyan ve otomobil çizimleriyle büyük hayranlık uyandıran 14 yaşındaki Mesut Uygun da basın toplantısına katılarak, çizimlerini paylaştı ve katılımcılara duygulu anlar yaşattı.
Proje kapsamında otistik çocuklarla çalıştıklarını da dile getiren Saban, şu değerlendirmede bulundu: Bu süreçte onları ötekileştirmeden sevmeyi öğrendik. Baştaki şefkat duygularımız, hayranlığa dönüştü. Anladık ki bu oyunun kahramanını koşulsuz sever ve onunla arkadaş olabilirsek, yeryüzündeki tüm ötekileri, öteki olarak gördüklerimizi seveceğiz. Belki de öteki olan, duygularını, düşlerini yitiren bizleriz.
Saban, projenin desteklenmesi adına yaklaşık 300 farklı şirketle diyalog kurulduğundan bahsederek, “bazı kurum ve kuruluşlar farklı sosyal sorumluluk alanları nedeniyle katılamadılar ama bizi gerçekten yüreklendirdiler. Bazıları ise salt algı yönetimi nedeniyle projeden uzak durdular. Otizm bir hastalık değil ama farz edin ki öyle bile olsa, bazı firmaların bu gerçekten uzak durması anlaşılabilir gibi değil” yorumunda bulundu.
Proje koordinatörü Halim Ercan da sinema gibi tiyatronun da artık endüstrileşmesi gerektiğini söyleyerek, “Tüm dünya artık sanayi 4.0’ı konuşuyor. Bizler ise tiyatro olarak neden inovasyonu, sürdürülebilirliği konuşmuyoruz” ifadelerini kullandı.
Uniq İstanbul’un genel müdürü Sonay Yücel de Uniq İstanbul olarak iddialı oyunlara ev sahipliği yapmak istediklerine işaret ederek, “Süper İyi Günler” de hayalini kurduğumuz oyunlardan biri, hem içerik, hem teknik olarak diye konuştu. Türkiye’de artık güzel salonlar yapılmaya başlandı ama salon yapmakla bitmiyor. Doğru içerik üretebilmek çok önemli” dedi.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer de, toplumun birçok kesiminin otizmi biimediğine işaret ederek, Türkiye’de her 10 kişiden 8’i otizmin belirtilerini ne yazık ki bilmiyor ve anlatmak için en güzel araç da sanat” dedi.
Beko’dan Berna Alkan Koç, Ford Otosan’dan Gülay Teköz de Süper İyi Günler projesinin destekçisi olmaktan mutlu olduklarını belirttiler, sanatın önemine ve şirket politikalarında farkındalığın değerine değindiler. Gülay Teköz, otomobil tasarımcısı genç Mesut Uygun ile tanışmayı da günün sürprizi olarak değerlendirdi.
ÜNLÜLER DESTEK İÇİN YOLA ÇIKTI
Oyun kahramanının beş kırmızı otomobili yan yana gördüğü günlerin süper iyi geçeceğine inanmasından yola çıkan Tiyatrokare ekibi, otizmde farkındalık yaratmak amacıyla kırmızı bir otomobille yollara düştü.
Halim Ercan ve Nedim Saban kırmızı bir otomobille bir yandan İstanbul sokaklarında otizmle ilgili broşür dağıttılar, öte yandan da arabalarında ağırladıkları ünlülerle otizm farkındalığı ve sanat konularında sohbet ettiler. Ayrıca, Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’nu da ziyaret ederek, öğrencilerle güzel paylaşımlarda bulundular.
Ünlü ralli şampiyonu Murat Bostancı, değerli oyuncular Beste Bereket, Gürgen Öz, Melek Baykal, Yeliz Kuvancı, Celile Toyon, Derya Beşerler, Gripin Grubu’nun solisti Birol Namoğlu, Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin ve otizmli 20 yaşındaki milli yüzücü Cem Sezgin duygulu anlar yaşadılar.
Boom ve Atölye Gri’den Bora Balbey, No. 25’den Nitsa Çukurel, Asitane’den Ceylan Naz Baycan, İlbak Holding ‘den Vedat Bozacı, Mckinsey’den Selin Kiper, RG/A’dan Ömür Kula, Cosa Basın’dan Aygün Aydın’ın desteğiyle gerçekleştirilen bu özel günün sonunda ortaya çıkan mesajlar Tiyatrokare’nin sosyal medya hesaplarından Nisan Otizm Farkındalık ayı boyunca paylaşılacak.
Bu özel projenin duyurusu için tarafınızın da katkılarını rica eder, süper iyi günler dileriz.
www.superiyigunler.com, www.tiyatrokare.com.tr
twitter: @superiyigunler, @tiyatrokare
instagram: @superiyigunleroyun, @tiyatrokare1992
facebook: www.facebook.com/superiyigunler, www.facebok.com/tiyatrokare1992