İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Atatürk’ün vefatının 80. yılında “Atatürk Konuşmaları” başlıklı bir konuşma serisi sunuyor. Serinin ilk konuşmasını “Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Yıllarında Selanik” başlığıyla Prof. Dr. Vassilis Colonas gerçekleştiriyor. Dört konuşmadan oluşan serinin tamamı Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilecek.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde düzenlenen “Atatürk Konuşmaları” başlıyor. Prof. Dr. Vassilis Colonas’ın konuşmacı olarak katılacağı ilk etkinlik “Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Yıllarında Selanik” başlığını taşıyor. Konuşmada, 1890-1910 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda artarak benimsenen batılı fikirlerden ve uygulamalardan büyük ölçüde etkilenen Selanik kentine odaklanılıyor. Colonas’ın değerlendirmelerine göre Selanik, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçiş yaparken, kimileri için her zaman Levant’ın bir parçası, kimileri için ise modern bir Avrupa limanı, ancak herkesin gözünde her zaman gizemli ve büyüleyici kozmopolit bir dünya, nüfusu artan, özgün çekirdeğini zorlayarak aşan, modernleşen ve imajını değiştiren bir şehir oldu. Atatürk’ün çocukluk ve gençlik yıllarına tarihlenen bu dönemde Selanik’i mercek altına alan etkinlik, 27 Eylül Perşembe günü saat 18:30’da ücretsiz gerçekleşiyor.
Gelecek Konuşmalar
Prof. Dr. Vassilis Colonas’ın, Selanik kentini mercek altına alan konuşmasıyla başlayan seri, 31 Ekim Çarşamba günü Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın gerçekleştireceği “Atatürk ve Türk Arkeolojisi”, 22 Kasım Perşembe günü Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin gerçekleştireceği “Atatürk Dönemi Mimarlığına Siyasal ve Entelektüel Merkezin Dışından Bakmak” ve 20 Aralık Perşembe günü Prof. Dr. Zafer Toprak’ın gerçekleştireceği “Atatürk Döneminde Gündelik Yaşam: 1918-1938” başlıklı sunumlar ile devam edecek.
Prof. Dr. Vassilis Colonas Hakkında
Selanik’te doğmuş ve Aristotle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olmuştur. Eğitimine Tarihi Binaların ve Anıtların Konservasyonu, Restorasyonu ve Müzecilik alanlarında Paris’te devam etmiştir(University of Paris I).2003 yılından bu yana Volos Thessaly Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 19. ve 20. Yüzyıl Mimarlık Tarihi Profesörü olarak görev yapmaktadır. Gerek Yunanistan’da gerekse yurtdışında çok sayıda bilimsel konferansa katılmış, hem Yunanistan’da hem de yurtdışında kitap ve dergilerde çalışmaları yayımlanmıştır. Sergi düzenlenmesi ve müzecilik alanlarında çalışmalarda bulunmuş, Doğu Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinin 19. ve 20. yüzyıl mimari mirasını konu alan çok sayıda Avrupa Araştırma Programında görev yapmıştır. ABD, Kanada ve Fransa’da üniversitelerde ders vermiştir. 2012’den bu yana Avrupa Kentsel Tarih Derneği bilim kurulu üyesidir.İngilizce kaleme aldığı kitaplar: A Hundred Years of Hospitality: the Hotels of Thessaloniki, 1914-2014, University Studio Press, Selanik; Greek Architects in the Ottoman Empire , Olkos, Atina, 2005; Italian Architecture in the Dodecanese Islands (1912-1940), Olkos, Atina, 2002.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşen konuşma serisi ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır ve yerler sınırlıdır.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.iae.org.tr
Facebook: https://www.facebook.com/IstanbulArastirmalariEnstitusu
Twitter: https://twitter.com/Ist_Arast_Enst
Youtube: https://www.youtube.com/user/IstArastEnst
Instagram: https://www.instagram.com/istanbul_arastirmalari/
Flickr: https://www.flickr.com/photos/istarastenst/
Blog: http://blog.iae.org.tr/
Detaylı Bilgi:
Hilal Güntepe – Grup 7 İletişim Danışmanlığı / hguntepe@grup7.com.tr (212) 292 13 13
Büşra Mutlu – Pera Müzesi / busra.mutlu@peramuzesi.org.tr (212) 334 09 00
Çok teşekkürler uzun zamandır aradığım bir makaleydi yazanlara bir kez daha teşekkür ediyorum..