“Uluslararası Sanatçı Filmleri” İstanbul Modern’de

İstanbul Modern, dünyanın dört bir yanından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerini İstanbul’a taşıyan Uluslararası Sanatçı Filmleri 2018 (Artists’ Film International 2018) programına yer veriyor. Programın 11. yılına özel olarak bu sene “Hakikat” konusuna odaklanan filmler, 4-14 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da görülebilir

Farklı ülkelerden 11 sanatçının video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı Uluslararası Sanatçı Filmleri programı İstanbul Modern Sinema’da sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul Modern Küratöryel Ekibi’nin hazırladığı program, bu yıl “hakikat” konusuna odaklanıyor ve farklı türdeki gerçekliklerin yansımalarını ele alıyor.

Bu yılın konuğu Pelin Kırca

Programa bu yıl İstanbul Modern’in davetiyle sanatçı Pelin Kırca katılıyor. Kırca’nın “Aysız Bir Gece” adlı videosu 2018 yılı içinde hem İstanbul Modern’de hem de programın uluslararası ortaklarında gösteriliyor.

Video, ilhamını İranlı Sufi şair Ferîdüddin Attâr’ın mesnevi eseri Mantıku’t-Tayr’dan (Kuşların Dili, 1177) alır. Sanatçı, yedi vadiyi aşarak Simurg’u bulmak için yola çıkan otuz kuşun hikâyesini günümüz grafik dili, desen ve motifleriyle yeniden yorumlar. Edebiyatın gerçeği ve kurguyu birleştiren gücünden yola çıkan video, yeni bir anlatım diliyle hikâyeyi şekillendirir. Kırca, 1990’lı yılların önemli alternatif rock müzik grubu Morphine’in şiirselliğiyle öne çıkan “Kerouac” adlı parçasını kullanarak videodaki görselliği ve ritmi pekiştirir. Beat kuşağının önemli bir temsilcisi olan ve bu kuşağın “yolda olmanın bir üretim biçimi” olduğu ilkesini benimseyen yazar Jack Kerouac’ın adını taşıyan parça, hakikati aramanın güçlü bir referansı niteliğindedir. Kırca çalışmasında, içindeki güce ulaşmanın yolculuğunu anlatan bir mesneviyi çıkış noktası olarak alması, hareketli görüntünün etkileyici dilini, eşlik eden müziği ve sözlerini bir araya getirmesiyle, çok katmanlı bir gerçeklik kurgular.

18 sanat kurumunun ortaklığıyla

Londra’daki Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists’ Film International farklı coğrafyalardan 18 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor. Kurumlar video sanatıyla ilgili bilgi ve araştırmalarını birbirleriyle paylaşıyor ve her yıl belirli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor. Her bir kurum tarafından yürütülen küratöryel çalışma sonucu oluşan ortak seçki, gösterimlerle izleyiciyle buluşuyor. İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar, Zeyno Pekünlü ve

Cengiz Tekin’in videolarıyla katılmıştı.

ULUSLARARASI SANATÇI FİLMLERİ 2018 PROGRAMI

İstanbul Modern, Uluslararası Sanatçı Filmleri 2018 programını iki farklı gösterimle sunuyor. Gösterimler, 4 – 14 Ekim tarihleri arasında perşembe, cuma, cumartesi, pazar günleri 13.00 ve 15.00’te İstanbul Modern Sinema’da gerçekleştiriliyor.

13.00’te başlayan gösterim:

Süre: 95 dakika

Pelin Kırca

Aysız Bir Gece, 2016

İstanbul Modern Sanat Müzesi, İstanbul, Türkiye

Rosa Barba

Arzın Merkezinden Dışarıya, 2007

n.b.k. / Neuer Berliner Kunstverein, Berlin, Almanya

Munem Wasif

Makine Meselesi, 2017’

Project 88, Mumbai, Hindistan

Patrick Hough

Ve Eğer Bin Yıl İçinde, 2017

Whitechapel Gallery, Londra, Birleşik Krallık

Tom Ireland

Hakikat Resmi / Büyülü Fener (5. Bölüm), 2009 – 2017, 30’

The Whitworth, The University of Manchester, Birleşik Krallık

15.00’te başlayan gösterim:

Süre: 65 dakika

Jibade-Khalil Huffman

Birinci Şahıs Nişancı, 2016

Ballroom Marfa, Marfa, Texas, ABD

Vladimir Nikolic

Manzara Yok, 2014

Belgrad Kültür Merkezi, Belgrad, Sırbistan

Juan Sorrentino

İsimsiz, 2015

Fundacion PRÓA, Buenos Aires, Arjantin

Elena Mazzi

Sana Söylüyorum, 2016-2018

GAMeC / Bergamo Modern Çağdaş Sanat Merkezi, Bergamo, İtalya

Yim Sui Fong

Kara Kuş Adası, 2017

Para Site, Hong Kong, Çin

Mikołaj Sobczak

Yıldız

Star, 2017

Varşova Modern Sanat Müzesi, Varşova, Polonya

PROGRAMIN DİĞER ORTAKLARI

  • Bonniers Konsthall, Stockholm, İsveç
  • CAC / Güncel Sanat Merkezi, Vilnius, Litvanya
  • CCAA / Güncel Sanat Merkezi, Kabul, Afganistan
  • Hammer Müzesi, Los Angeles, ABD
  • Hanoi/DOCLAB, Hanoi, Vietnam
  • MAAT / Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi, Lisbon, Portekiz
  • Tromsø Kunstforening, Tromsø, Norveç

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.