Zabel Yesayan’ın hayatı Ekim ayında tekrar sahnede!
Osmanlı toplumunda anti militarist hareketin öncülerinden Ermeni, sosyalist, feminist kadın
yazar Zabel Yesayan’ın Üsküdar’da başlayıp, Sovyetler’de son bulan 60 yıllık uzun mücadele
hikâyesini anlatan Zabel oyunu geçtiğimiz sezon hem özgün oyun metni hem de oyunculuklar açısından çok dikkat çekti. Pek çok önemli tiyato ödüllerine aday gösterilen Zabel Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülleri ve 2 Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri tarafından yılın yerli oyun yazarı ödülünü Duygu Dalyanoğlu ve Aysel Yıldırım’a getirdi. Aynı zamanda oyunda Zabel Yesayan’ı canlandıran Aysel Yıldırım, 23 Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri ve 18 Direklerarası Seyirci Ödülleri tarafından yılın kadın oyuncusu ödülüne layık görüldü.
5 Şubat 1878 tarihinde Üsküdar’da dünyaya gelen Zabel Yesayan yazarlığı, şairliği ve toplumsalduyarlılığı ile genç yaşından itibaren önemli Osmanlı aydınlarından biri oluyor. Zabel’in Stalin kovuşturmalarıyla alındığı bir hapishane hücresinde, bilinmeyen koşullarda son bulan hayatı,karanlığa karşı soluksuz bir kavgayı, feminist bir tarihi bugüne taşıyor. Hücrenin karanlığına inat, Zabel’in zihninde kapalı kapılar aralanıyor, solmuş hatıralar aydınlanıyor. Çocukluğunu, gençliğini, mücadele yıllarını, sürgün yaşamını hatırlıyor.
Zabel oyun metni Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu tarafından yazıldı, projenin rejisinde yazarların yanı sıra Sevilay Saral da yer aldı. Oyuncu kadrosunda ise Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya, Nihal Albayrak ve Zeynep Okan yer alıyor. Ara
Dinkjian’ın 1915-2015 / Truth & Hope albümünden parçalar ile zenginleşen Zabel oyununun
müzik düzenlemeleri Ari Hergel’e, sahnede kullanılan orijinal resimler ise sanatçı Dilek
Şenyürek’e ait.
Ekim ayında Zabel’i izleyebileceğiniz tariler:
16 Ekim 2018 20:00 Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi
25 Ekim 2018 20:30 Caddebostan Kültür Merkezi
30 Ekim 2018 20:30 Moda Sahnesi
İLETİŞİM
http://www.bgstorganizasyon.com/
Facebook: https://www.facebook.com/tiyatrobogazici/
Twitter: https://twitter.com/TiyatroBogazici
İnstagram https :// instagram / bgst _ tiyatro
Basın Bilgi: Damla Pinçe / BGST Organizasyon – 0212 251 19 43 / +90 506 060 49 13