Süleyman Saim Tekcan’ın ‘Atlar, Hatlar ve Süleymannâme’ Sergisi 24 Ekim’de açılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin projelendirdiği, Süleyman Saim Tekcan’ın 30 yıllık heykel ve gravürlerinden oluşan “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” başlıklı sergisi, 24 Ekim 2018 – 7 Ocak 2019 tarihleri arasında Şerefiye Sarnıcı’nda sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği serginin yerleşimini Ömer Aydın, Hamza Algül ve Delan Atasayar birlikte hazırladı.
Süleyman Saim Tekcan’ın,Tophane-i Amire’de sergilenen “Döngüsel Seyir” başlıklı sergisinden sonra geniş kapsamda açacağı önemli bir proje sergisi olan “Atlar, Hatlar ve Süleymanname” başlıklı sergisi, İBB Kültür AŞ tarafından yönetilen, 1600 yıllık tarihi olan Şerefiye Sarnıcı’nın görkemli, mistik atmosferi içinde sanatçının 30 yıllık heykel ve gravürlerinden seçilmiş özel dizgiler ile sunuluyor.
‘Atlar ve Hatlar’ Şerefiye Sarnıcı’nın sularına aksedecek
Süleyman Saim Tekcan’ın Şerefiye Sarnıcı’na özel tasarlanan “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” Sergisinde; at heykelleri, at gravürleri, heykel ve gravür detaylarında yer alacak hatlar sanatseverlerle buluşuyor. Sergide sarnıcın duvarlarıyla bütünleşen gravürler, suya yansıyan üç boyutlu çalışmalar ve bu çalışmaların duvarlarla örtüşen gölgeleriyle oluşan muazzam görüntüler izleyiciye benzersiz bir sergi deneyimi yaşatacak.
Bu kapsamlı proje sergisi, tarihimizin ve varoluşumuzun kökenlerindeki at imgesini çağdaş sanatta yeniden yorumluyor ve bildiğimiz at türlerine bir yenisini daha ekliyor. Süleyman Saim Tekcan’ın atı, heykel ve gravür formlarıyla karşımıza çıkıyor. Sergide sarnıcın sularına yansıyarak çoğalan çağdaş atlar ve hatlar, kadim değerlere dönüşüyor ve eserlerin gölgeleri yüzyıllar öncesinin duvarlarıyla bütünleşiyor.
Ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” Sergisi, 7 Ocak 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Süleyman Saim Tekcan hakkında
Süleyman Saim Tekcan, 1940 yılında Trabzon’da doğdu. 1963’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden lisans diploması aldı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’nde lisans ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sanatta Yeterlilik eğitimini tamamladı. 1968 ve 1975 yılları arasında Atatürk Eğitim Fakültesi’nde eğitim görevlisi olarak çalıştı. 1970’de bir yıl boyunca Almanya’da baskı eğitimi üzerine araştırmalarda bulundu. Daha sonra 1975 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim kadrosuna girdi. 1985’te profesör oldu ve aynı yıl Grafik Sanat Dalı Başkanlığı görevine atandı. Yugoslavya’da Sarajevo Sanat Akademisi ve Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde özgün baskı seminerleri verdi. 1991 yılında Almanya, Bonn’da “Türk Grafik Sanatında 12 Sanatçı” ve “Çağdaş Türk Resminden Bir Kesit” başlıklı iki ayrı konferans verdi. 1994-1995 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Dekanlık görevini, Grafik Bölümü Başkanlığı ile beraber yürüttü. 1996 yılında Büyükada’da eğitime başlayan Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kurdu ve ilk eğitim yılı süresince Dekanlık görevini yürüttü. 2007 yılında, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanlığı görevini yürüttü. 2008 yılında, 1.Uluslararası Özgün Baskıresim Bienali jüri üyeliği yaptı. 2004 yılından bu yana İMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.