Bir dönem tiyatroların merkezi olan Aksaray’da yıllar sonra bir oyun izlemek benim için bir keyif oldu. Su Gösteri Merkezi’nde Tiyatro Maskkara’dan Ev Yapımı? gibi bir oyunu seyretmekten de ayrı bir keyif aldığımı söylemek isterim.
O KADAR KOLAY DEĞİL VİCDANLARI SUSTURMAK
EV YAPIMI?
Bir dönem tiyatroların merkezi olan Aksaray’da yıllar sonra bir oyun izlemek benim için bir keyif oldu. Su Gösteri Merkezi’nde Tiyatro Maskkara’dan Ev Yapımı? gibi bir oyunu seyretmekten de ayrı bir keyif aldığımı söylemek isterim.
Seda, Müge ve Zahide. Kocaları ve çocuklarıyla birlikte rezidanslarda, rezidansların güvenli ortamında yaşayan üç kadın. Üç küçük burjuva kadını. Yemek, içmek, eğlenmek, alışveriş yapmaktan oluşan küçük dünyalarına sıkışıp kalmış üç kadın. Seda’nın evinde, çay saatinde toplanırlar. Sofra, Zekeriya Sofralarını aratmayacak zenginlikte: çiğ köfteler, su börekleri, krıkkraklar, pötifurlar… detoks içecekleri de eksik değil tabii. Toplanmalarının asıl nedeni evde, gözlerden uzak, seslerini kimselerin duymayacağından emin, ev yapımı “butik” bir eylem yapmaktır. Tabii her zamanki gibi yiyip içip, eğlendikten, kilolarından, ödemlerden, kıyafetlerinden… konuştuktan sonra. Cumartesi annelerinin acılarının karşısında, çocuklarının kemiklerini bile bulamayan bu annelerin, emekçi kadınların sömürülmesi, kadın cinayetleri, faili meçhuller… karşısında olumlamalar yaparak, yogaya sığınarak, sürekli kendilerini affederek vicdanlarını susturamayacaklarının farkındadırlar yine de. Cumartesi annelerinin önünden geçerken o tarafa bakamazlar, göz göze gelmeye cesaret edemezler, acılarını anlasalar bile, neredeyse kendilerinden bile korkan bu üç kadın hiç olmazsa böyle kendi aralarında bir eylem yaparak vicdanlarını susturabileceklerini sanırlar. Belki de bu, onların acınası bir insan olma çabasıdır…
Bu üç kadın aslında oldukça geniş bir kesimin temsilcisi.
Oyunu Şenay Tanrıvermiş yazmış. Mizahın gücünden oldukça başarılı bir biçimde yararlanmış. Oyun boyunca kahkahalarla gülüyor, eğleniyorsunuz. Sonra, neye güldüğünüzü fark edip donuklaşıyorsunuz ve oyunun finali bir tokat gibi şaklıyor. Cumartesi anneleri yörüngesinde çok önemli noktalara farklı açılardan, çok etkileyici bir bizimde değiniyor oyun.
Tanrıvermiş’in mizahı yönetmen Hülya Karakaş’ın da mizahıyla birebir örtüşüyor gibi. Hülya Karakaş hiç abartıya kaçmadan, önemli yerlerin altını ince çizgilerle çizen, su gibi akan bir reji gerçekleştirmiş. Seyirciyi komedinin doruklarında gezdirirken bir anda onu sarsmayı, oyunun tüm mesajını çok doğru bir biçimde iletmeyi başarmış.
Bu başarılı rejide Ebru Üstüntaş, Makbule Meyzinoğlu ve Hülya Karakaş hiç kopmayan bir birliktelik, hiç düşmeyen bir tempo içinde başarılı ve en önemlisi doğru oyunculuklar sergiliyorlar. Sanki bu toplantılar rutinleriymiş, sanki o masanın çevresinde hep toplanıyorlarmış gibi doğal ve inandırıcılar. Genç oyuncular Ayşenur Nuhoğlu ve Mert İşcan hiç öne çıkma çabası göstermeden bu üç oyuncunun oyunlarını başarıyla destekliyor.
Ev Yapımı? söyleyecek sözü olan, bu sözü son derece başarıyla söyleyen, keyifle seyredilen, çıktıktan sonra da üzerinde konuşulacak oyunlardan.
Yaşar İlksavaş
www.dirensanat.com
Ev Yapımı Eylem hakkında haberler
Foto Galeri