DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA KURT: YAPIMI TAMAMLANAN “SABANCI ODA TİYATROSU” İLE BİRLİKTE FESTİVALİMİZ ARTIK ÇOK DAHA ZENGİN BİR İÇERİK İLE SEYİRCİMİZ İLE BULUŞACAK.
- DEVLET TİYATROLARI – SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ 21. YILINDA PERDELERİNİ AÇIYOR
Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 21’inci yılında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivali olan festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlayacak ve 30 Nisan’da sona erecek. Dolu dolu bir programa sahip festivalin biletleri 17 Mart Pazar gününden itibaren satın alınabilecek.
Festival programı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’un katılımıyla Adana’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Festival programının açıklanmasının ardından Sabancı Vakfı tarafından kültür merkezine kazandırılan Sabancı Oda Tiyatrosu’nun da açılışı gerçekleştirildi.
Toplumsal gelişme için sanatın olmazsa olmaz olduğuna inandıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Kalıcı eserlerimiz arasındaki kültür merkezleri ve tiyatrolara ek olarak, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası ile gençleri müziğe yönlendiriyor; Metropolis Antik Kenti Kazıları ile kültür tarihimizi gün ışığına çıkarıyor; Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ile her yıl farklı bir toplumsal sorunu sinemacıların gözünden gündeme taşıyoruz. Sanat alanındaki en uzun soluklu projemiz ise, bildiğiniz gibi Adana Tiyatro Festivali. Bizlere merhum Sakıp Sabancı’nın mirası olan, Vakfımızın doğduğu topraklarda başlattığımız bu festival, bugün 21’inci yılına ulaştı. Kültür sanat alanında bu kadar uzun soluklu bir projeye imza atmış olmak bize mutluluk veriyor. Sanatsal faaliyetlerin etkisi ancak uzun dönemde fark ediliyor ve bizler bugün Adana Tiyatro Festivali’nin ülkemiz tiyatro tarihinin önemli bir parçası haline gelmesinden çok mutluyuz. 20 yılda yüzlerce oyuna ev sahipliği yapan festivalin sahnesinde yer almak tüm grupların heyecanla beklediği bir deneyim haline geldi. Her yıl 1 ay boyunca sanatçısından seyircisine Adana’da herkesin kalbi tiyatroyla attı. Bu sene de dolu dolu bir festival olmasını diliyorum” dedi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ise, “21. Yılında Adana Tiyatro Festivali’ni seçkin eseler ile seyircimiz ile yeniden buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Arjantin’den Özbekistan’a kadar geniş bir coğrafyadan yabancı grupların ve yerli grupların festivale olan ilgisi ile zengin bir program hazırlamaya çalıştık. Sabancı Vakfı tarafından Adana Şehrine kazandırılan Sabancı Oda Tiyatrosu’nun 21. Festivalimize yetişmesi bizi ayrıca mutlu etti. Yapımı tamamlanan ‘Sabancı Oda Tiyatrosu’ ile birlikte festivalimiz artık çok daha zengin bir içerik ile seyircimiz ile buluşacak. Festival programlarımızda ve tiyatro sezonlarımızda birçok eserin sahneleneceği ‘Sabancı Oda Tiyatrosu’ teknik donanımları ve modern mimarisi ile Adana’nın önemli bir kültür sanat noktası olacaktır. Sabancı Oda Tiyatrosu’nu şehrimize kazandıran ve festivalimize desteğini hiç esirgemeyen başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri ERSOY olmak üzere Bakanlığımıza, Sabancı Ailesine ve Sabancı Vakfı’na tüm tiyatroseverler adına teşekkür ederim” dedi.
Sabancı Oda Tiyatrosu ilk seyircisini festivalde ağırlayacak
Sabancı Vakfı’nın kalıcı eserleri arasında yer alan Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi bünyesinde yaptırdığı “Sabancı Oda Tiyatrosu”, 21. Devlet Tiyatroları – Sabancı Adana Uluslararası Tiyatro Festivali’nin sahneleri arasında olacak ve festival dışında yıl boyunca Adana Devlet Tiyatrosu tarafından ikinci bir sahne olarak kullanılacak. Adanalı tiyatroseverlerin hizmetine sunulan yeni Sabancı Oda Tiyatrosu’nun birinci katında Güzel Sanatlar Galerisi, ikinci katında da 140 kişilik salon, fuaye alanı, sahne hazırlık odaları ile ışık ve ses odası bulunuyor.
Sabancı Oda Tiyatrosu’nun ilk kez festival kapsamında sahnesini seyirciye açacağını ifade eden Safkan, “Köklerimizin bulunduğu bu şehre, bir kalıcı eser daha kazandırmaktan ve daha fazla kişinin sanatla buluşmasına katkıda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. 27 Mart’a sayılı günler kala yaptığımız açılışla seyirci kapasitemizi de 500’e çıkarmış olduk. Sabancı Oda Tiyatrosu’nun hayırlı olmasını ve Adana sanat hayatına yeni bir soluk getirmesini diliyorum” dedi.
31 oyun seyirciyle buluşacak
Adana Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 8 tiyatro, yurtiçinden ise 7 devlet tiyatrosu, 2 şehir tiyatrosu ve 14 özel tiyatronun katılımı ile toplam 31 farklı oyununa ev sahipliği yapacak. Festivalin açılışında Shaman Dans Tiyatrosu’nun “Anadolu Aşk Efsaneleri” adlı gösterisi sahnelenecek. Resital, dans gösterisi, tiyatro ve müzikal türlerini harmanlayan gösteri, Anadolu’nun yüzlerce yıllık zenginliğini aynı sahnede buluşturacak.
Bu yıl Polonya’dan “Romeo ve Juliet”, Gürcistan’dan “Julius Ceaser”, İspanya’dan “Şefler”, Arjantin’den “Mandragora Sirki”, Özbekistan’dan “Sultan Celaleddin”, Kosova’dan “Maskeliler”, Azerbaycan’dan “Hellados” ve KKTC’den “Kanatsız Güvercinler” oyunları festivalde sahnelenecek.
Duru Tiyatro “Yüzleşme”, İstanbul Temaşa Tiyatrosu “İkinci Bahar”, Tiyatro Adam “Teftişör”, Yolcu Tiyatro “Kürklü Venüs”, Semaver Kumpanya “Madde 22”, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu “Esaretin Bedeli”, Antalya Devlet Tiyatrosu “Godot’yu Beklerken’i Beklerken”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Elektra”, Eskişehir Şehir Tiyatroları “Scapin’in Dolapları”, İstanbul Şehir Tiyatroları “Karıncalar Bir Savaş Vardı” ve Ankara Devlet Tiyatrosu “Cimri”, adlı oyunları ile tiyatroseverlerle buluşacak. Ayrıca Ankara Devlet Tiyatrosu “Rumuz Goncagül” ve İzmir Devlet Tiyatrosu “Kantocu” adlı oyunlarıyla Merkez Park’ta sahnede olacak.
Genç sanatçılar Sabancı Oda Tiyatrosu’nda sahnede olacak
Sabancı Vakfı’nın restorasyon çalışmalarını gerçekleştirdiği Sabancı Oda Tiyatrosu’nun açılışı 27 Mart’ta gerçekleştirilecek ve sahne festival boyunca genç sanatçıları ağırlayacak. Ankara Devlet Tiyatrosu “Çökme Tehlikesi Var Ve Ezilmiş Petunyalar Olayı” ve “Eyvah Nadir”, Fiziksel Tiyatro “Şatonun Altında”, Altıdan Sonra Tiyatro “Nihayet Makamı”, Myart Tiyatro “Kör Baykuş”, Bambu Tiyatro “Bir İdam Mahkumunun Son Günü”, Perde Sanat “Rulet”, Dramatik Sanatlar Merkezi “Kadın”, Hayal Perdesi “Üç Kız Kardeş” adlı ile bu yıl festival sahnesinde kendine yer bulan başarılı genç gruplar arasında yer alıyor.
Atölye çalışmaları tüm şehre yayılacak
Bu yıl festival kapsamında oldukça zengin bir atölye programı yer alırken, atölye mekanları da çeşitleniyor. Sanatseverleri yoga ve meditasyon, hayvan maskları ve kukla yapımı, dans, opera ve şan teknikleri, geleneksel Türk tiyatrosu ve orta oyunu tekniği, illüstrasyon, senaryo yazma teknikleri, yaratıcı drama, fotoğraf gibi atölyelerin yanı sıra şiir dinletisi ve keman resitali gibi çalışmalar da bekliyor.
Atölye çalışmaları Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezinin iç ve dış fuayesi ve bahçesinin yanı sıra, Bahçeşehir Koleji, Adana Açık Ceza İnfaz Kurum, Karataş Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi gibi çeşitli mekânlarda gerçekleştirilecek.
Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” her yıl olduğu gibi festivalin açılış töreninde sahibini bulacak. Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanan ustalar şöyle: Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012), Rutkay Aziz (2013), Prof. Zeliha Berksoy (2014), Cihan Ünal (2015), Erdal Özyağcılar (2016), Ayten Gökçer (2017), Ayla Algan (2018).
Festival 1 milyona yakın seyirciye ulaştı
Her yıl yerli ve yabancı tiyatro gruplarını Adana ve İstanbul’da seyirciyle buluşturan Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 21’inci yılının ardından 45 farklı ülkeden 117 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırlamış; Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 406 oyun ve bine yakın temsil düzenlemiş olacak. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin ilgiyle takip ettiği Adana Tiyatro Festivali’nde sahnelenen oyunlar 1 milyona yakın seyirciye ulaşacak.