Aydın Doğan Vakfı tarafından, her yıl kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında, başarıya ulaşmış kişileri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen ve Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen ‘Aydın Doğan Ödülü’, bu yıl 12 Nisan Cuma akşamı gerçekleşen ödül töreniyle Sinema alanında Şener Şen’e verildi.
Aydın Doğan Vakfı tarafından, toplumun kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmeye katkı sağlamak amacıyla 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü, bu yıl ‘Sinema’ alanında usta sanatçı Şener Şen’e takdim edildi. Şen, sinema, medya, iş ve siyaset dünyasından birçok davetlinin hazır bulunduğu bir törende, Aydın Doğan Ödülü’nü Aydın Doğan Vakfı Kurucusu, Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden aldı.
Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, 2019 Aydın Doğan Ödülü’nün, “Türk Sinemasında farklı dönem ve ekollere yayılmış olarak, yalnızca başrolleriyle yıldızlaşmayan aynı zamanda canlandırıldığı dönemlerde toplumun genelinin yalın tasvirleri olan karakterleri de başarıyla canlandıran bir karakter oyuncusu olması, Türk Sinemasının en zor dönemlerinde yer aldığı özgün yapımlarla sinemamızın sürdürülebilir geleceğinde derin izler bırakan, canlandırdığı rollerin işaret ettiği kişilik yapılarından bağımsız; samimi, halkın içinden gelen, topluma yabancılaşmamış rolleriyle toplumsal hafızamıza kazınan değerli bir yetenek oluşu; hep saygınlığı ve sevilen bir kişi olması ile öne çıkan ve aldığı ödüller ile ulusal ve uluslararası alandaki başarılarıyla genç kuşaklara örnek olması” nedeniyle Şener Şen’e verilmesini kararlaştırmıştı.
Sinema, medya, iş ve siyaset dünyasından ödül törenine yoğun ilgi
12 Nisan Cuma günü Hilton Oteli’nde düzenlenen ve Duygu Demirdağ’ın sunuculuğunu yaptığı törene, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Onursal Başkanı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, ADV Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, ADV Yönetim Kurulu Üyesi Erol Çamur, ADV Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural, Füsun ve Ekmeleddin İhsanoğlu, Emine ve Tuncay Özilhan, Türker İnanoğlu, Ayşe ve Selçuk Yorgancıoğlu, Banu ve Murat Tümay, Hüsamettin Özkan, İnan Kıraç, Kaya Erdem, Kamilhan Yazıcı, Nilgün Yazıcı, Nur Ger, Emel Sayın, Rana Cabbar, Ahmet Arıman, Timuçin Esen, Türkan Derya, Ülkü Duru’nun da aralarında bulunduğu iş, siyaset ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Ayrıca medya dünyasından Doğan Hızlan, Altan Öymen, Fikret Bila, Sedat Ergin, Ertuğrul Özkök, Yalçın Bayer, Hakan Çelik, Ali Güven gibi isimler de ödül törenine ilgi gösterdi.
Hanzade Doğan Boyner: “Şener Şen, Türk sinemasının her dönemine ve ekolüne imzasını altın harflerle yazdırmıştır”
Törende bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Şener Şen’in bazen kahkahalarla güldüren bazen de üzerinde derin derin düşündüren karakterlere hayat veren bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, “Ustaların ustası Şener Şen, Türk sinemasının her dönemine ve ekolüne imzasını altın harflerle yazdırmıştır. Genç sinema sanatçılarına her rolüyle ilham vermiştir. Sanatını müthiş bir titizlikle ve ciddiyetle icra etmiştir. Canlandırdığı karakterleri unutulmaz kılmış, ülkemiz insanının tüm samimi duygularını beyaz perdeye taşımıştır. Oynadığı her karakter Türk toplumunun kolektif hafızasında çok önemli bir yer almıştır. Şener Şen üstün yetenekli bir sanatçıdır ve aynı zamanda örnek alınacak bir sanatçı duruşuna sahiptir.” dedi.
Doğan Boyner: “İdeallerine ve iyi filme duyduğu tutkuya uygun bulduğu rolleri seçmiş, en önemlisi de insanların sevgi ve saygı içerisinde yaşamasına katkı sağlayacak işlerde yer almıştır. Türk halkının gönlünde unutulmaz bir yere sahip olan Şener Şen’e Vakıf olarak Aydın Doğan Ödülü’nü takdim etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.
23. Aydın Doğan Ödülü’ne değer bulunan Türk Sinemasının efsane ismi Şener Şen de törende yaptığı konuşmada: “Oyunculuk tuhaf bir meslek. Diğer insanlar tek bir karakterle bütün hayatı sürdürürken oyuncuda bir farklılık var. İstediğinizi yapabiliyorsunuz. Zengin olabiliyorsunuz, fakir olabiliyorsunuz, serseri olabiliyorsunuz, iyi olabiliyorsunuz, kötü olabiliyorsunuz… Benim belki bu mesleği tutkuyla yapmamdaki en önemli etken; hayatı daha nasıl anlamlı ve renkli bir hale getiririmin çaresini oyunculukta bulmam. Mesela son filmimde zengin bir iş adamını oynuyorum, hala devam eden tiyatro oyunumda ise zengin bir adama hizmet eden aşçıyı oynuyorum.” dedi. Ayrıca oyunculuk başarıları sonucu ödüllendirilmenin ayrı bir keyif olduğunun altını çizen Şener Şen, Aydın Doğan Vakfı’na ve geceye katılan davetlilere teşekkür etti.
Caz dünyasının başarılı ismi Esra Zeynep Yücel’in konuklara keyifli dakikalar yaşatan performansının da yer aldığı ödül töreni, Aydın Doğan ve Şener Şen’in birlikte fotoğraf çektirmesinin ardından sona erdi.
Aydın Doğan Ödülü’ne özel sergi
23. Aydın Doğan Ödül Töreni’nde bu yıl ilk kez, Aydın Doğan Ödülü alanların portre fotoğraflarının yer aldığı özel bir sergi düzenlendi. Fotoğraf sanatçısı Alp Sime tarafından çekilen çok özel fotoğraflar, konuklar tarafından büyük beğeniyle izlendi. Aydın Doğan Ödülü’nün geçtiğimiz yıllarda sahibi olan isimlerden Arif Sağ ve Ozan Sağdıç da davetliler arasındaydı.
Şener Şen Biyografi
Şener Şen 26 Aralık 1941 tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan Türk sinemasının önemli karakter oyuncularından Ali Şen’in oğlu olarak Adana’da dünyaya geldi. Gençlik yıllarında işportacılıktan, dolmuş şoförlüğüne kadar çeşitli işlerde çalıştı. Bir süre ilkokul öğretmenliği de yapan Şener Şen, 1967 yılında girdiği İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda 13 yıl çalıştı. Tiyatro oyunculuğu yaşamına Yeşil Sahne’de amatör olarak başlayan Şen, aynı Yeşilçam’da uzun yıllar seslendirme yapmanın yanı sıra, çeşitli filmlerde küçük rollerde yer aldı. Sinemaya ilk adım attığı bu günlerde figüranlık dahil her işi yaptı.
Yapımcı yönetmen Ertem Eğilmez’in keşfettiği bir sinema oyuncusu olarak, ilk kez, Rıfat Ilgaz’ın romanından sinemaya uyarlanan “Hababam Sınıfı” filminde, beden eğitimi öğretmeni “Badi Ekrem” tiplemesi ile dikkatleri üzerine çekti. Rol aldığı “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Tosun Paşa”, “Kibar Feyzo”, “Çöpçüler Kralı”, “Davaro” ve “Şalvar Davası” adlı filmler ile artık seyircinin sevdiği bir oyuncu durumuna geldi. Şener Şen’in başrol oynadığı ve yıldızının asıl parladığı ilk film ise, Başar Sabuncu’nun senaryosunu yazdığı “Namuslu” filmidir. Şener Şen bu film ile o güne kadar çizdiği tiplemelerin dışında bir karakter ile seyircinin karşısına çıktı. Nesli Çögeçen’in “Züğürt Ağası”nda yoksullaşmış, temiz yürekli bir köy ağasını; “Milyarder” de, piyangodan büyük ikramiye kazanan dar gelirli bir memuru; ‘Muhsin Bey’de, şarkıcı olma heveslisi bir gence menajerlik yapan babacan ve duygulu bir karakteri başarı ile oynadı.
Seyircinin alkışladığı “Arabesk” ve “Amerikalı”, filmlerinden sonra, Türk sinemasında bir devrim olarak nitelenen “Eşkıya” filminde, yine Uğur Yücel ile birlikte sergilediği oyun büyük ses getirdi. Şen, “Gönül Yarası” ve Kabadayı filmlerinde de başarı çizgisini yükseltmeyi sürdürmüştür. “İkinci Bahar” adlı televizyon dizisinde, Türkan Şoray ile birlikte sergilediği oyunculuğu, seyirciyi ekranlara bağlamış; televizyon dizilerinde, yerli ve anlatımı iyi örülmüş televizyon dizilerinin kapısının aralanmasına büyük hizmetleri geçmiştir.
Aydın Doğan Ödülü
Aydın Doğan Vakfı tarafından Vakfın kurucusu Aydın Doğan adına verilen Aydın Doğan Ödülü, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek, Cumhuriyet Türkiyesi’nde kültür, sanat, edebiyat, bilim eserlerini, yaratıcılarının kişiliğinde ödüllendirmek amacını taşıyor. Vakfın da temel amaçlarından olan, gelecek kuşakları eğitmek ve onlara örnek olacak başarıları özendirmeyi de kriterleri arasında yer veren Aydın Doğan Ödülü, bu nedenle çeşitli alanlardaki özverili çalışmaları, yaratılan birikimi ve bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasını da önemsiyor.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDIN DOĞAN ÖDÜLÜ
1) 1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman Adalet Ağaoğlu
2)1998 Aydın Doğan Ödülü: Sosyal ve Beşeri Bilimler Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar
3) 1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar Ara Güler
4) 2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir Melih Cevdet Anday
5) 2001 Aydın Doğan Ödülü: Tarih Prof. Dr. İlber Ortaylı
6) 2002 Aydın Doğan Ödülü: Klasik Batı Müziği Ankara Devlet Konservatuarı
7) 2003 Aydın Doğan Ödülü: Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu
Hizmet Ödülü: Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü
8) 2004 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Yücel Paşmakçı
Hizmet Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu
9) 2005 Aydın Doğan Ödülü: Kent Mimarisi, Kent Dokusu
İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri
10) 2006 Aydın Doğan Ödülü: Resim Adnan Varınca
11) 2007 Aydın Doğan Ödülü: Moda Tasarımı Özlem Süer ve Ümit Ünal
12) 2008 Aydın Doğan Ödülü: Heykel Seyhun Topuz
13) 2009 Aydın Doğan Ödülü: Tiyatro Genco Erkal
14) 2010 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Nuri Bilge Ceylan
15) 2011 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Mehmet Özbek
Hizmet Ödülü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı
16) 2012 Aydın Doğan Ödülü: Öykü Selim İleri
17) 2013 Aydın Doğan Ödülü: Türk Müziği Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı
18) 2014 Aydın Doğan Ödülü: Fotoğraf Ozan Sağdıç
Hizmet Ödülü: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,
Fotoğraf Bölümü
19) 2015 Aydın Doğan Ödülü: Roman Orhan Pamuk
20) 2016 Aydın Doğan Ödülü T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD)
21) 2017 Aydın Doğan Ödülü: Resim Neş’e Erdok
22) 2018 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Arif Sağ
23) 2019 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Şener Şen