Bu yıl Sakıp Sabancı Müzesi’nde ‘Müzede Sahne’ etkinliğinin 3.cüsü düzenlendi. Müzenin bahçesinde gerçekleşen etkinlikte; tiyatrodan, dansa, söyleşiden açık oturama, performans gösterilerinden okuma tiyatrolarına kadar çeşitli etkinlik düzenlendi. Bizde Diren Sanat olarak bu etkinliğin Genel Sanat Yönetmeni Emre Koyuncuoğlu ile birlikteydik. Genco Erkal, Tülay Günal, Yeşim Özsoy, Nazan Kesal gibi isimlerin oyunlarını sergilediği bu etkinlik yoğun ilgi gördü. Başarılı çalışmaların sırlarını ve içeriğini konuştuk. Çok keyifli ve samimi bir söyleşi oldu. Sizlerle paylaşmaktan da mutlu olduk. Dilerim sizlerde beğenir ve youtube kanalımıza abone olur ve paylaşırsınız. #tiyatro #sanat #film #sinema #söyleşi
1990’ların başında hem sanatçı hem de anlayış olarak önemli katkılarda bulunan ‘Yeşil Üzümler’ topluluğunun kuruculuğuyla tiyatro dünyamıza katıldınız. Bu arada İstanbul Üniversitesi Dramaturji Bölümünde lisans üstü eğitimiyle işin kuramsal yanını da ihmal etmemiş oldunuz. Bu çalışmaların tiyatro anlayışınızda ne gibi katkıları oldu?
Biyografinizden söz etmeyeceğim. O kadar yoğun çalışmalarınız var ki izleyicilerimiz sosyal medyadan bunu öğrenebilirler…. İlk yönetmenliğiniz ‘Mutfak Kazaları’ndan bu yana çok sayıda uluslararası projeler ürettiniz ya da içinde yer aldınız. Kocaeli Belediye Şehir Tiyatroları’nın kurucuları arasındaydınız. Burada da çeşitli görevler aldınız. İstanbul Belediyesinde de… Öte yandan Sara Keyn’den Ostermayer’e dünyanın bir çok yazar ve yönetmeninin oyunlarını sahnelediniz. Uyarlayıp- yazıp yönettiğiniz ‘Irk Bitiğ’den ‘Sinop Komünikasyonu’na farklı ve zengin bir tiyatro dünyasını tanıttınız bizlere… Buradan şuraya gelmek istiyorum. Bütün bu çalışmalarınızda ana eksen olarak bir kültürler arasılık ve disiplinlar arasılık ortaya çıkıyor… Siz ne diyorsunuz?
Son yıllarda Sabancı Müzesi’nde yaz aylarında ‘Müzede Sahne’ etkinliğini düzenliyorsunuz. Burada da yalnız oyunlar sahnelenmiyor, atölyeler, açık oturumlar, söyleşiler de var. Her yıl bir ana temanın belirlendiği programlara baktığımızda salt bir tiyatro gösterisinin amaçlanmadığını da görmek mümkün. Daha önceki konuşmalarımız bağlamında amaçlarınızı biraz daha açar mısınız?
Programdaki oyunları nasıl seçiyorsunuz. Ana temayı belirlerken sizi yönlendiren ne oluyor?
Organizasyonda elbette Sabancı Müzesi’nin de önemli katkısı oluyordur. Elbette deneyimlerinizden de yararlanıyorsunuzdur ama güçlüklerin üstesinden nasıl geliyorsunuz?
‘Müzede Sahne’ye ilgi her geçen yıl daha da artıyor. Bu yılki ilgiden memnun musunuz. Katılımcıların Tiyatrocuların, Müze’nin, seyircilerin izlenimleri neler?
Bu tür mekân ağırlıklı bir tiyatro etkinliği kışın da düzenlenemez mi? Biliyorsunuz geçmişte Topkapı Sarayı’nda Rumelihisarı’nda Yedikule’de temsiller yapılıyordu.
Gelecek ‘Müzede Sahne’ için bir planınız var mı?
Kişisel olarak tiyatro çalışmalarınız ne durumda?
Kent yaşamı üzerine yazılan tiyatro oyunları da sahne alacak. Tiyatro sezonu içersinde oynanan Bursa Ceza Evi’nden Mektuplar (Genco Erkal), Oğuz Atay’in kitabından sahneye uyarlanan ‘Tehlikeli Oyunlar’, Nazan Kezal’ın oynadığı Yaralarım Aşktan’dır oyunu açık havada seyirci ile buluşacak oyunlardan. Ayrıca birçok panel ve okuma tiyatrolarına da yer verilecek etkinliğin detaylı bilgilerini ve programını aşağıda bulabilirsiniz.
Geçen yıl “Müzede Sahne” kapsamında başlatılan ve kurumsal boyutlarıyla irdelenen kent ve gösteri sanatları ilişkisi konuşmaları, bu yıl “Kenti Şiirselleştirmek” temasıyla bağımsız alandaki gösteri sanatları dinamiği ve kentte yarattıkları aksiyon odağında devam edecek. Panel “Gösteri sanatları icra edildikleri mekânla ve içinde bulundukları kentle nasıl ilişkileniyor?”, “Kentin mekânsal organizasyonunu nasıl dönüştürüyor?”, “Gündelik hayat deneyimini nasıl farklılaştırıyor?”, “Kent içinde nasıl dağılıyor?”, “Herkes için erişilebilir bir kültür ve sanat alanı yaratmaya nasıl katkı sağlıyor?” soruları odağında gelişecek. Özellikle 1990’lardan itibaren, kent merkezlerindeki tiyatro binalarından taşarak farklı işlevlere sahip binalarda, kentin çeperinde kalan mahallelerde, farklı şehirlerde, kamusal alanlarda gösteriler yapan sanatçıların deneyimleri aktarılacak.