Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu olan Yunus Emre Enstitüsü, Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Devlet Çaykovski Konservatuarında ‘Türk Tasavvuf Düşüncesi ve Ney Hakkında Konuşmalar’ başlıklı bir sohbet programı gerçekleştirdi.
2019 Türkiye Rusya karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı faaliyetleri kapsamında Moskova Devlet Çaykovski Konservatuarında faaliyetlerine devam eden Yunus Emre Enstitüsü, 29 Ağustos tarihinde ‘Türk Tasavvuf Düşüncesi ve Ney Hakkında Konuşmalar’ başlıklı bir sohbet programı düzenledi. Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Mustafa Tatçı ve yazar Leyla İpekçi’nin yanı sıra, Neyzen Hakan Alvan‘ın katılımıyla Türk tasavvuf düşüncesine dair bir oturum gerçekleştirilirken etkinlik kapsamında ayrıca Türk Tasavvuf Müziğinin başat enstrümanı olan ‘ney’ icra edilerek ve katılımcılara tanıtıldı.
Çaykovski Devlet Konservatuarı ile birlikte gerçekleştirilen etkinlikte Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tatçı, yazar Leyla İpekçi ve Neyzen Hakan Alvan Türk tasavvuf düşüncesine ve sufizme dair birer konuşma yaptılar.
Prof. Dr. Musa Yıldız, Türk tasavvuf düşüncesinin temelinin Ahmet Yesevi olduğunu dile getirerek Yesevi’nin Türkçenin ilk mistik şahsiyeti olduğunu vurguladı. Dr. Mustafa Tatcı ise sufi ve dervişlerin gönül insanları olduklarını söyleyerek sufizmin teorik veya kitabî değil, bir nevi kalp ve gönül bilgisi olduğuna; pratiğe, yani yaşantıya dayandığına dikkat çekti. Yazar Leyla İpekçi, İslam mistik düşüncesinin engin hoşgorü ve evrensellik yönüne dair tespitlerde bulundu.
Son olarak Neyzen Hakan Alvan, neyin Türk tasavvuf düşüncesinin sembol enstrümanı olduğunu anlatarak ney icra etti.