Cahide Sonku anısına Altın Portakal!

0

26 Ekimde başlayacak Antalya Altın Portakal Film Festivalinin bu yılki yeniliklerinden biri de, sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla verilecek Cahide Sonku Ödülü olacak. Sinemamızın ilk yıldız kadın oyuncusu olmanın yanı sıra kamera arkasında da birçok ilke imza atmış olan Cahide Sonkunun anısını yaşatmak adına başlatılan ödül, Türkiye film sektöründeki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmeyi de amaçlıyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonucu verilecek olan Cahide Sonku Ödülü, emeğinin yanı sıra bakışını da filmin ayrılmaz bir parçası kılmış bir kadın sinemacıya 50 bin TLpara desteği sunacak.

 

26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 56. Antalya Altın Portakal Film Festivalinin bu yılki yeniliklerinden biri de Cahide Sonku Ödülü olacak. 1935 yılında Bataklı Damın Kızı” filmindeki Aysel rolüyle kendinden sonraki kuşak için starlığın kapılarınıaçan ve birçok kaynağa göre de sinemamızın ilk kadın yönetmeni ve yapımcısı sayılan Cahide Sonkunun anısını yaşatmak adına bu yıl başlatılacak ödül, Türkiye sinema sektöründeki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmeyi de amaçlıyor. 

 

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonucu verilecek Cahide Sonku Ödülü, yarışmadaki filmlerden birinde kamera arkası ya da önü fark etmeksizin çalışmış, emeğinin yanı sıra bakışını da filmin ayrılmaz bir parçası kılabilmiş kadın sinemacılardan birine sunulacak. 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülünün ilk kazananı ise festivalin kapanış gecesi olan 1 Kasımda belli olacak.

 

En İyi Kadın Oyuncuların ilki!

1916’da Yemen’de dünyaya gelen ve gerçek adı Cahide Serap olan Cahide Sonku, Cumhuriyet Özel Okulunda, ardından İstanbul Belediyesi Konservatuarında eğitim gördü. Profesyonel tiyatro hayatına 1932de Şehir Tiyatrolarında (Darülbedayi) Yedi Köyün Zeynebi oyunu ile başladı. 1933 yılında Nazım Hikmet Ran’ın senaryosunu yazdığı ve Muhsin Ertuğrul ile birlikte yönettiği Cici Berber filminde Zozo Dalmas’ın dublörlüğünü yaparak sinemaya ilk adımını attı. Aynı yıl, Muhsin Ertuğrulun yönettiği Söz Bir Allah Birde Bedia Muvahhit, Semiha Berksoy gibi dönemin önemli tiyatro oyuncularıyla birlikte oynadı. Asıl başarısını ise iki yıl sonra, Türkiye sinema tarihine ilk köy filmi olarak da geçen Bataklı Damın Kızı”ndaki Aysel rolüyle yakaladı. Seyircinin büyük ilgi gösterdiği oyuncu, sinemamızın ilk kadın yıldızına dönüşerek kendinden sonraki kuşak için yıldızlık sisteminin kapılarını açtı. 1940 yılında oynadığı “Şehvet Kurbanı”ve Akasya Palas filmleriyle başarısını sürdüren Sonku, uzun bir dönem Yeşilçam’ın en çok aranılan kadın oyuncusu oldu ve

Yerli Film Yapanlar Cemiyeti tarafından 1948de düzenlenen ve sinemamızın ilk film yarışması sayılan Yerli Film Müsabakasında En İyi Karakter Artistiseçildi. 

 

Kamera arkasındaki ilk kadın

1949da, başrolünde de oynadığı Seyfi Havaeri filmi Fedakâr Anada yönetmen asistanlığı yaparak kamera arkasına ilk geçişini yaptı ve birçok kaynağa göre, 1950lerin başında kurduğu Sonku Film ile sinemamızın ilk kadın yapımcısı, senaryosunu da yazdığı Vatan ve Namık Kemal (1951) ile de sinemamızın ilk kadın yönetmeni oldu. Talat Artemelve Sami Ayanoğlu ile birlikte yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği film, Yıldız dergisinin sıralamalarında en iyi film, Cahide Sonku en iyi kadın oyuncu seçildi. 1953te Orhon Murat Arıburnu ve Sami Ayanoğlu ile birlikte yönettiği Beklenen Şarkı”da (1953) Zeki Müren ile birlikte oynadı. 1958de Sonku Filmin deposunda çıkan bir yangın sonucu tüm mal varlığını kaybeden Sonkunun kariyeri bu olaydan sonra düşüşe geçti. Bir süre tiyatro sahnelerine devam eden sanatçı, 60larda geri döndüğü sinemada figüran olmak ya da kısıtlı rollerde oynamak zorunda kaldı. 1966da Osman Sedenin yönettiği “Çalıkuşunda Türkan Şoray, Zeynep Değirmencioğlu, Kerim Avşar, Bedia Muvahhit gibi isimlerle birlikte rol alan sanatçı, 1977’de Ülkü Erakalın’ın yönettiği Yeşilçam Sokağı” filmiyle perdede son kez göründü. 1979’da Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından verilen ilk ve tek Onur Ödülü’nü, törene gidemediği için bir meyhanede sinema yazarı Atilla Dorsay’ın elinden alan Cahide Sonku, 1981 yılında İstanbulda yaşama veda etti. Ölümünün ardından televizyon dizilerine, müzikallere ve kitaplara ilham olan bu efsane ismin anısı, bu yıldan itibaren adına verilecek Cahide Sonku Ödülü ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde yaşamaya devam edecek.

 mn

Başvurular 16 Eylülde sona eriyor

Bu yıl “Öze Dönüş” temasıyla yola çıkacak ve 26 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Antalya Altın Portakal Film Festivali, 56. kez Antalyalı sinemaseverlerle buluşacak. Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, ANSET tarafından gerçekleştirilecek festivalde, iki yıl önce kaldırılan Ulusal Yarışmalar yeniden yapılacak. 

 

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında En İyi Film250 bin TL para ödülünün sahibi olurken, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü ile, ilk filmini çekmiş yönetmenlere verilen Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü de 100 bin TL para ödülleriyle desteklenecek. Yılın en iyi belgesellerini bir araya getirecek Ulusal Belgesel Film Yarışmasında filmler toplamda 60 bin TL değerindeki ödüller için yarışırken, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmasında iki filme toplam 30 bin TLpara ödülü verilecek. Antalya Altın Portakal Film Festivalinin web sitesindeki yarışma başvuruları ise 16 Eylül 2019 tarihinde sona erecek.

 

 

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali

26 Ekim – 1 Kasım 2019

 

antalyaff.com/tr

 

facebook.com/AntalyaFF

twitter.com/antalyaff

instagram.com/antalyaff

youtube.com/AntalyaFF

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.