Rahmi M. Koç Müzesi, deniz ticaret tarihini aydınlatan “Zaman Yolcusu Vapurlar” sergisine ev sahipliği yapıyor. Erdem Cever tarafından hazırlanan sergi, Osmanlı’dan Cumhuriyet yıllarına taşınan buharlı, yük ve yolcu vapurlarının aslına uygun tablolarını ilk kez sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, 20 Nisan’a kadar açık kalacak.
Türk bandıralı vapurlar Rahmi M. Koç Müzesi’nde
Rahmi M. Koç Müzesi deniz ticaret tarihini aydınlatıyor. Osmanlı bandıralı ve Osmanlı’dan Cumhuriyet yıllarına taşınan, buharlı, yük ve yolcu vapurlarının aslına uygun tabloları ilk kez sanatseverlerle buluştu. Erdem Cever tarafından hazırlanan ‘Zaman Yolcusu Vapurlar’ isimli sergi 20 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
Rahmi M. Koç Müzesi’nde aslına uygun olarak resmedilen onlarca vapur tablosu ile deniz ticaret tarihindeki değişim ve kültürel dönüşüme ışık tutuluyor. 20 Nisan 2020’ye kadar açık kalacak ‘Zaman Yolcusu Vapurlar’ sergisinde hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet yıllarında yük ve yolcu taşıyan buharlı deniz fatihleri yer alıyor. Peyk-i Şevket (1838), Marmora (1845) ve Aziz (1863) gibi onlarca vapur tablosunun görülebileceği sergideki eserlerin tamamı iki ayda bir değişecek, sanatseverlere yeni çalışmalar sunulacak.
150 yılı kapsayan bir dönem
Sergiyi hazırlayan Erdem Cever, vapur tablolarının ilk kez sanatseverlerle buluşacağını belirterek, gemiseverlerin görmediği ve duymadığı gemileri sergi sayesinde öğrenebileceklerini söylüyor. Tabloların sırasının düzenlenmesinde ise vapurların Türk bandırasına geçtiği tarihin esas alındığını vurgulayan Cever, 150 yılı kapsayan bir dönemde hizmet veren vapurların sergide bulunduğunun bilgisini veriyor. Cever, şöyle devam ediyor: “Vapurların gerçek görüntülerine odaklanıldı, buna ek olarak teknik bilgileri de anlatılıyor. Asıl amaç bu sergi ile sınıflarıyla sergi ve müze gezen öğrencilerin hayal gücüne hitap etmek ve ülkemizin denizcilik tarihine görsel bir arşiv kazandırmak istiyoruz.”
Tutkuyla başlayan bir arşiv
Cever, serginin oluşum süreciyle ilgili detaylar aktarıyor. İlk gençlik yıllarından itibaren gemi resimleri toplamaya başladığını ifade eden Cever, “Bunlar önceleri kartpostal, broşür ve posterdi. Bir zaman sonra aldığım tabloların konusu asıl ilgi alanım olan gemiler oldu ancak aralarında hiç Türk gemisi olmuyordu, bulamıyordum çünkü yoktu, bunun üzerine bir ressam bulup sevdiğim gemileri çizdirmek istedim. İlerleyen yıllarda fotoğrafını ve çizimini bulabildiğim yolcu taşımış Türk bandıralı gemilerin hepsini çizdirdim. Proje kendiliğinden oluştu” diyor.
Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:
Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. “Denizaltı” gezisinden, “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, CaféduLevant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 09.30-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim – 31 Mart) 09:30-18:00 (1 Nisan – 30 Eylül) 09:30-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 21 TL, öğrenciler için 9 TL’dir.
www.twitter.com/rahmikocmuseum
www.instagram.com/rahmi_m_koc_muzesi
www.pinterest.com/rahmimkocmuseum