Prof. Dr. Adem Sözüer Festival Başkanı Festival President

Yapay zekalı hakimler, doğal zekalıların yerine geçerse daha adil bir dünya olabilir mi? Otonom araçlar bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yandan yeni hukuki sorunlarda gündeme gelmektedir. Bu nedenlerle Suç ve Ceza Film Festivali bu yıl sanal dünyada adalet konusunu gündeme getirecektir.

Adalet temalı filmlerin gösterildiği ve adaletin çeşitli boyutlarıyla tartışıldığı bir akademik programla zenginleştirilen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali bu yıl 9. kez gerçekleştiriliyor. Yaşamın her alanında etkin olan adalet kavramını daha iyiye götürebilmek için bu yıl akademik tartışmaların konusu “Sanal Dünyada Adalet” olarak seçildi.

Festival Başkanı Adem Sözüer ve Festival Direktörü Bengi Semerci ile yaptığımız röportajı izleyebilirsiniz.


Hukuk dünyası bilgisayar ve internet gibi teknik gelişmelere ayak uydurmaya çalışırken, bilişim ve dijital alanda büyük dönüşümler ortaya çıktı. Dijital çağın   insan ve toplum yaşamında oluşturduğu her açıdan önemli etkileri elbette hukuk alanını da etkilemiştir. Sosyal ağlar, blok zinciri, yapay zeka ve robotlar hukuk alanında yeni sorular, sorunlarla birlikte yeni çözüm fırsatlarını da getirmektedir. Digital ortam ifade özgürlüğünün yeni alanlarından birinin olmasının yanı sıra kişilik hakları ve ifade özgürlüğü bakımından sorunlara da yol açmaktadır. Özellikle yargı sisteminin sosyal medyadan etkilenip etkilenmediği ciddi bir tartışma konusudur. Kimi ülkeler adalet sistemlerinde “robot hakimlere” yer vermeye başlamıştır. Yapay zekalı hakimler, doğal zekalıların yerine geçerse daha adil bir dünya olabilir mi? Otonom araçlar bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yandan yeni hukuki sorunlarda gündeme gelmektedir. Bu nedenlerle Suç ve Ceza Film Festivali bu yıl sanal dünyada adalet konusunu gündeme getirecektir.

 

Dijital dünya, adaleti sadece hukuk sistemi üzerinden etkilememektedir. Dijital dünya ile çoktan tanışan sinema sektörünün geleceği de yeniden yapılanmaktadır. Festivalin temel amaçlarından biri sinema dünyasından adaleti yansıtırken, hakları da gündeme getirmektir.

 

Festival süresince dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan bilim insanlarının bu konulardaki bilgilerinin paylaşmasının yanı sıra, festival için özenle seçilmiş filmlerin izlenerek, film endüstrisi ile bu konuları tartışabilmesi festivalimizin zenginliğidir.

 

Birçok açıdan özgün bir bilim, kültür ve sanat seçkisi olan Festivalimizin tüm destekçilerine yürekten teşekkür ederken herkesi seyretmeye, dinlemeye ve tartışmaya davet ediyoruz.

 

Dear Friends of Justice and Cinema,

The International Crime and Punishment Festival, a rich event that brings together justice-themed films and scholarly debate on various dimensions of justice, is held for the ninth time this year. With an eye to further justice as it is prevalent in all aspects of life, this year’s academic debate revolves around “Justice in the Virtual World.”

 

As the law strives to keep up with digital technologies, these technologies continue to rapidly develop. The tremendous impact of digital technologies on the individual and the society is also manifest in law. Social networks, big data, artificial intelligence (AI), crypto currencies, blockchain and many more technologies not only bring about new issues, but also new solutions. Social media is the new frontier of free speech, but it is also prone to manipulation and can be detrimental to free speech, democracy, public conversation and individual rights. In particular, the possible influence of social media on the judiciary is a significant issue. Some jurisdictions have started using AI tools in the criminal justice system. If AI tools replace judges with natural intelligence, could our world be fairer? As much as autonomous vehicles make life easier, they also give rise to new legal issues. Who will be held liable when these vehicles are involved in accidents and to what extent? With this year’s theme of “Justice in the Virtual World”, the Crime and Punishment Festival explores such questions of justice in the digital age.

The digital age does not impact justice merely through law. The future of the film industry has been going undergoing structural change through digital technologies. One of the main objectives of the festival is to reflect justice through the world of cinema while spotlighting rights.

 

Throughout the festival, scholars from various countries to share their ideas on these topics, which is enriched by the opportunity for further debate through the screening of select films.

 

We thank all those who support this unique combination of scholarly work, culture, and art and invite all to watch, listen, and discuss.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.