Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 25. yılında seyircisini unutulmayacak bir film seçkisiyle buluşturmak üzere yola çıktı. Bu Cuma günü Ankara’da perdelerini açacak Festival, 29 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında Ankara’da, 6-8 Aralık’ta Sinop’ta ve 9-12 Aralık’ta Kastamonu’da seyirciyle buluşacak.
Sinema seyircisi için uzağı yakın etmek, sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin farklı kentlerindeki seyircilerle buluşturmak, kültür hayatımızı zenginleştiren karşılaşmalara vesile olmak için yıllardır aynı heyecanla yollara düşen Gezici Festival 25. Yaşında!
Bu Cuma günü Ankara’da perdelerini açacak Festival, bir kez daha modern sinemanın ilham verici örneklerini ve sinema sanatının klâsiklerini beyazperdede izleme fırsatı sunarken, film programını destekleyen etkinliklerle, sinemaya bakışımızı derinleştiren sohbetlere, karşılaşmalara, deneyimlere alan açmaya devam edecek.
29. Kasım’da başlayacak ve sırasıyla Ankara, Sinop ve Kastamonu’daki sinemaseverlerle buluşacak festivalin bu yılki programında Dünya Sineması, Kısa İyidir, Çocuk Filmleri, Türkiye Sineması, Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler gibi klâsikleşen bölümlerin yanı sıra 25. yıl için özel olarak programlanan, yeni, tematik film seçkileri de yer alıyor.
Dünya Sineması
25. Gezici Festival’in Dünya Sineması bölümünde her yıl olduğu gibi önemli festivallerde gösterilen, ödüller kazanan ve gündem oluşturan en yeni filmlerden oluşturulan bir seçki seyirciyle buluşacak.
Slovak yönetmen Marko Škop’un Slovakya’nın Oscar adayı olan ikinci uzun metrajlı filmi Işık, Daha Fazla Işık (Nech je svetlo), ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali’nde en iyi ilk filme verilen Altın Kamera ödülünü kazanan Annelerimiz (Nuestras madre), Karim Aïnouz’un Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış Bölümü Ödülü’nü alan ve önümüzdeki yıl Oscar yarışında Brezilya’yı temsil edecek olan yeni filmi Görünmez Yaşam (A Vida Invisível), Romanyalı sinemacı Anca Damian’ın yılın en dikkat çekici canlandırma filmlerinden biri olan filmi Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi (L’extraordinaire voyage de Marona), belgesel sinemacı Eliza Capai’nin bu yıl Berlin Film Festivali’nde Uluslararası Af Örgütü Ödülü’nü kazanan filmi Sıra Sende (Espero tua (re)volta), Josephine Mackerras’ın South By Southwest Film Festivali’nde ödül kazanan ilk uzun metrajlı filmi Alice, TV dizileriyle tanınan ünlü İngiliz oyuncu Billie Piper’ın dünya galasını Venedik Film Festivali’nde yapan ilk yönetmenlik denemesi Ayrık Otları(Rare Beasts), Brezilyalı yönetmen Sandra Kogut’un, ilk gösterimi Toronto Film Festivali’nde yapılan ve geçtiğimiz günlerde Antalya’da başrol oyuncusuyla Altın Portakal kazanan filmi Üç Yaz (Três Verões), Berlin Film Festivali’nin Generation 14+ bölümünde en iyi film seçilen, Güney Koreli sinemacı Bora Kim’in ilk uzun metrajı Sinek Kuşu (Beol-sae) ve Japonya’da kuşağının en iyi oyuncularından sayılan genç yıldız Joe Odegari’nin, geçtiğimiz günlerde Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Portakal kazanan ilk yönetmenlik denemesi Zaman Her Şeyi Siler (Aru Sendo No Hanashi), bu bölümde gösterilecek.
Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler
Gezici Festival’in Sessiz Film programında bu yıl üç nadir filmin canlı müzik eşliğinde gösterimi yapılacak.
Unutulmaz bir sinema deneyimi vaat eden bu bölümde, sinema tarihimizin en önemli isimlerinden Muhsin Ertuğrul’un, Ukrayna Devlet Arşivleri’nde bulunana dek kayıp olduğu düşünülen, 1927’de Sovyetler Birliği’nde çektiği filmi Tamilla, yapımından 92 yıl sonra, Ayşe Tütüncü ve Miray Eslek’in canlı müzik performansı eşliğinde seyirciyle buluşacak. Bu bölümde ayrıca, piyanist Daan van den Hurk’un canlı performansı eşliğinde, Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gösterilecek olan Fridrikh Ermler’in son sessiz filmi İmparatorluk Kalıntısı (Oblomok imperii, 1929) ve Donald Sosin’in canlı müzik performansı eşliğinde, ABD Büyükelçiliği katkılarıyla gösterilecek olan Clarence Brown’ın filmi Çatışan Arzular (Smouldering Fires, 1925) izlenebilecek.
Fatih Özgüven’in Seçtikleri: Terazi Filmleri
Gezici Festival, her yıl sinema dünyasından bir kişinin hazırladığı özel bir film seçkisine programında yer veriyor. 25. Gezici Festival’de bu bölümün konuğu, bazen kışkırtan, bazen güldüren ama hemen her zaman zihinde kapılar açan, düşündüren, hayranlık uyandıran, özgün sinema yazılarıyla tanıdığımız usta çevirmen, yazar Fatih Özgüven. Yazarın, kararsızlıktan muzdarip tipik bir Terazi Burcu insanı gibi iki uç arasında gidip gelen karakterleri ve bu karakterlerin yaptıkları seçimleri düşünerek oluşturduğu ve ‘Terazi Filmleri’ diye adlandırdığı seçkide, Luis Buñuel’in Tristana (1970), Carl Theodor Dreyer’in Söz (Ordet, 1955) ve Louis Malle’in Saman Alevi (Le Feu Follet, 1963) filmleri yer alıyor.
Amerikan Sinemasının Öncü Kadınları
Gezici Festival, 25. Yılında Amerikan sinemasına yön veren öncü kadınların filmlerini seyirciyle buluşturuyor.
ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Amerikan Sinemasının Öncü Kadınları Bölümü’nde, Amerikan sinemasında çığır açan, iz bırakan kadın sinemacıların filmleri gösterilecek. Bu bölümde Dorothy Arzner’in 1932 yapımı filmi Güle Oynaya Cehenneme Gidiyoruz (Merrily We Go To Hell), Ida Lupino’nun 1953 yapımı başyapıtı Otostopçu (The Hitch-Hiker) ve Shirley Clarke’ın 1961 yapımı filmi Torbacı (The Connection) izlenebilir.
Sanat Uzun, Hayat Kısa
25. Gezici Festival’in bu yılki programında, seyirciyi sanatın hayatla ve zamanla ilişkisi üzerine düşündüren yeni filmlerden oluşan özel bir seçki yer alıyor. ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenen Sanat Uzun, Hayat Kısa adlı bu bölümde sanatı ve sanatçıyı konu alan birbirinden ilgi çekici beş yeni film gösterilecek.
Nick Broomfield’ın bu yıl Varşova Film Festivali’nde açılan ve efsanevi müzisyen Leonard Cohen ile büyük aşkı Marianne Ihlen arasındaki 50 yıla yayılan fırtınalı ilişkiyi anlatan belgeseli Marianne ve Leonard: Aşk Sözleri (Marianne & Leonard: Words of Love); Tribeca Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazanan ve birçok festivalde yılın en başarılı belgesellerinden biri olarak dikkat çeken Zaman Makinemiz (Our Time Machine), Ehsan Khoshbakht’ın bizi bilmediğimiz, rengarenk bir İran sinemasıyla tanıştıran filmi Renkli Farsça (Filmfarsi), Timothy Greenfield-Sanders’ın Nobel ve Pulitzer gibi edebiyat dünyasının en önemli ödüllerine layık görülen, Amerikan kültürünü ve edebiyatını derinden etkilemiş, siyahi edebiyatın daha görünür hale gelmesinde çok önemli rol oynamış yazar Toni Morrison’ın hayatını ele alan, ödüllü belgeseli Toni Morrison: Beni Oluşturan Parçalar (Toni Morrison: The Pieces I Am), ünlü oyuncu Shia LaBeouf’un kendi anılarına dayanarak yazdığı senaryodan Alma Har’el tarafından filme çekilen ve Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Altın Çocuk (Honey Boy) bu bölümde seyirciyle buluşacak.
Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık
Gezici Festival’in, Amerikan Büyükelçiliği’nin katkılarıyla hazırladığı Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık başlıklı bölümde, bugün hâlâ çeşitli biçimleriyle karşımıza çıkan ve hatta son dönemde dünyanın birçok ülkesinde yükselişe geçen ırkçı ayrımcılık konusunu ele alan iki klâsik filmin gösterimi yapılacak.
Bu bölüm kapsamında gösterilecek iki film; Kanadalı yönetmen Norman Jewison’ın, Afro Amerikan Sivil Haklar Mücadelesi’nin en kritik dönemlerinden birisinde çektiği Gecenin Sıcağında (In the Heat of the Night, 1967) ve Spike Lee’nin Amerikan sinemasında bir dönüm noktası kabul edilen filmi Doğruyu Seç (Do the Right Thing, 1989), ‘kültürel, tarihi ve estetik önem taşıdığı’ için ABD Ulusal Film Arşivi tarafından Kongre Kütüphanesi’nde saklanmak üzere seçilmiş filmlerden.
Kısa İyidir
Kısa filme hak ettiği ilgiyi göstermeye önem veren Gezici Festival, bu yıl yine son dönemin en dikkate değer kısa filmlerinden oluşan bir seçki sunuyor.
İki bölüm halinde gösterilecek kısa film seçkisinde, Bogdan Muresanu’nun dünyanın en önemli kısa film festivallerinden Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan filmi Noel Hediyesi (Cadoul de Craciun), Bobbie Peers’in Moskova Film Festivalinde ödül kazanan filmi Bayrağı Dikmek (To Plant A Flag), Quentin Baillieux’nun Clermont-Ferrand’ın bu yılki yarışma seçkisinde yer alan canlandırma filmi Le Mans 1955, Yves Piat’nın yine Clermont-Ferrand’da izleyici ödülünü alan filmi Nefta Futbol Kulübü (Nefta Football Club), Burcu Aykar’ın Akbank Kısa Film Festivali ve Antalya Film Festivali’nde En İyi Film seçilen filmi Ablam, Guy Nattiv’in Oscar ödüllü filmi Deri (Skin), Kanadalı canlandırma sanatçısı Valerie Barnhart’ın bu yılın dikkat çeken canlandırma filmleri arasında yer alan filmi Koridordaki Kız (Girl in the Hallway), Konstantinos Antonopoulos’un birçok festivalin seçkisinde yer alan filmi Dünyanın Sonundan Kartpostallar (Postcards from the End of the World), Michael Kranz’ın Kişisel Sınırım (MyBorder’s Joyfence), Raphaële Bezin’in Ortak Alan (L’Espace Commun), Anne Huynh’un Dedem Saklanıyor (My Grandpa is Hiding) ve Ceylan Özgün Özçelik’in, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair üç filmden oluşan Cadı Üçlemesi’nin ilk ayağı olan kısa filmi 13+ yer alıyor.
İlk gösterimi Sitges Fantastik Film Festivali’nde yapılan 13 +’nın gösterimine filmin yönetmeni Ceylan Özçelik ve yapımcı Armağan Lale katılacak.
Çocuk Filmleri
25. Gezici Festival bu yıl küçük izleyicilerini sinema tarihinin en değerli canlandırma sanatçılarına ait zamansız eserlerden oluşan bir çocuk filmleri seçkisiyle buluşturacak.
Çocuk Filmleri bölümünde stop-motion tekniğiyle çektiği filmleriyle tanınan, Çek canlandırma sinemasının kurucularından Hermína Týrlová’nın İki Yün Yumağı (Dvě klubíčka), Afacan Yün Yumakları (Rozpustilí bráškové) ve Haylaz Sapan (Prak darebák) adlı filmleri; Çek canlandırma sanatının bir başka ustası olan Ludvík Kadleček’in Kapışma (Myší Kočičiny) ve kukla canlandırma alanında uzmanlaşan usta sanatçı Jiří Brdečka’nın Yanlış Çizilmiş Tavuk (Spatne Namalovana Slepice) adlı filmleri seyirciyle buluşacak.
Türkiye Sineması 2019
25. Gezici Festival’in Türkiye Sineması bölümünde festivallerde öne çıkan, ödül kazanan, tartışılan yeni yerli filmler seyirciyle buluşacak. Yerli sinemadaki son gelişmeleri yakından takip etme olanağı sunan bu bölümdeki filmler, festivale konuk olacak film ekipleriyle yapılacak söyleşiler eşliğinde gösterilecek.
Dünya galasını Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve İstanbul Film Festivali’nin belgesel yarışmasında yer alan Şehitler, yönetmen Köken Ergun, görüntü yönetmeni Batu Tezyüksel ve yapımcı Asena Hayal’in katılımıyla; Burak Çevik’in ikinci filmi Aidiyet, yönetmenin katılımıyla; Emin Alper’in dünya galasını Berlin Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yapan, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, Yönetmen, Kadın Oyuncu, Müzik ve FIPRESCI ödüllerini, Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan filmi Kız Kardeşler; dünya galasını yaptığı Tribeca Film Festivali’nde senaryosu ve başrol oyuncularından Ali Atay’ın performansı ile ödüle layık görülen, Adana Film Festivali’nde En iyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini alan, Cenk Ertürk’ün ilk uzun metrajlı filmi Nuh Tepesi, yönetmenin ve yapımcı Alp Ertürk’ün katılımıyla; Kıvanç Sezer’in dünya galasını Karlovy Vary Film Festivali’nde yaptıktan sonra, Adana ve Antalya gibi ulusal festivallerde ödüller ve övgülerle karşılanan ikinci filmi Küçük Şeyler, yönetmenin ve başrol oyuncuları Alican Yücesoy ile Başak Özcan’ın katılımıyla; Antalya Film Festivali’nin tarihinde bir rekora imza atarak En İyi Film dahil 11 ödülün sahibi olan Bozkır, yönetmen Ali Özel ile filmin oyuncuları Mücahit Koçak, Hakan Emre Ünal, Ozan Dağara, Elif Aydın ve filmin müziklerinin bestecisi Hüseyin Özel’in katılımıyla; Antalya’da Aslı İnandık’a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran Özkan Yılmaz’ın ilk uzun metrajlı sinema filmi Soluk, yönetmenin, yapımcı ve senaryo yazarı Benan Yılmaz’ın ve oyuncuları Uğur Polat ile Emrullah Çakay’ın katılımıyla gösterilecek.
Behiç Ak Afişleri Sergisi
25. Yılında Gezici Festival, festivale kendine özgü karakterini veren en önemli unsurlardan biri olan Behiç Ak imzalı afişlerinin yer aldığı bir sergi sunuyor. Kuruluşundan bu yana Gezici Festival için her yıl birbirinden güzel afişler hazırlayan usta karikatürist, yazar Behiç Ak’ın bugüne kadar Festival için hazırladığı tüm afişlerin yer aldığı sergi 2-9 Aralık tarihleri arasında, Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki Abidin Dino Sergi Salonu’nda görülebilir.
Festival Mekanları ve Biletler
25. Gezici Festival’in Ankara’daki gösterimleri Büyülü Fener Kızılay ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. Büyülü Fener Sinemaları’ndaki gösterimler için biletler sinema gişelerinden ve biletinial.com sitesinden satın alınabilir. Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimler ücretsiz olarak gerçekleşecek.
Sinop gösterimleri, Sinop Belediyesi ve Telvin Sanat Akademi katkılarıyla Halk Eğitim Merkezi’nde ücretsiz olarak gerçekleşecek.
Kastamonu gösterimleri, Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu katkılarıyla Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda ücretsiz olarak gerçekleşecek.
İletişim: press@festivalonwheels.org
Ayrıntılı bilgi için:
//www.flickr.com/photos/gezicifestival/
//www.facebook.com/gezicifestival
//www.instagram.com/gezicifesti