Dario Fo kısa oyunlarıyla olsun, uzun oyunlarıyla olsun ülkemizde de yakından tanınan ve en sevilen yabancı yazarlardan biri. Yazarın Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü adlı eseri ülkemizde birçok kez sahnelenmiştir. Cihangir Atölye Sahnesi’nin seyircisiyle buluşturduğu Ödenmeyecek Ödemiyoruz da, yazarın çeşitli ülkelerde en çok sahnelenen oyunlarından.
Yoksul bir işçi mahallesinde köşebaşındaki markette fiatlara sürekli zam üstüne zam yapılmaktadır. O gün de fiatlarda yine bir artış olmuş, artık bu yoksul insanların neredeyse ulaşamayacağı düzeye kadar gelmiştir.Artık bıçak kemiğe dayanmıştır, Antonia’nın da aralarında bulunduğu bir grup kadın bu fiat artışlarına başkaldırır. Ya aldıklarının yarı parasını vereceklerdir, ya da hiç ödeme yapmayacaklardır. Kiralarını, elektrik paralarını, gaz paralarını ödeyemeyecek duruma gelmiş bu insanlar beş para vermeden çıkmakta karar kılar. “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” artan fiatlar karşısında açlık ve öfke içindeki kadınların sloganı olur. Üç kuruşa çalıştırıldıkları ekmek kapıları fabrikanın kapatılıması tehlikesiyle de karşı karşıya olan işçiler de kantinden para vermeden çıkmaya başlamışlardır. Demiryollarında da fiat artışları protesto edilmektedir. Bu arada polisler mahalleyi sarmış, yağmalanan malları bulmak için evleri tek tek aramaya başlamıştır…
Ödenmeyecek Ödemiyoruz yaşam gerçeğiyle sahne gerçeğinin birebir kesiştiği, dramın kahkahalarla örtülerek sunulduğu bir oyun, Dario Fo en trajik durumlardan bile komedi çıkartmasını bilen bir yazar. Bu oyunda kurguyla gerçekliği, güldürüyle eleştirel içeriği, komediyle ironiyi iç içe kullanmış. Yoksulluğu, hayat pahalılığını, eşitsizliği, sosyal adaletsizliği güldürü perspektifinden yansıtıyor.
Füsun Demirel kusursuz bir sahne diliyle, pürüssüz bir türkçeyle dilimize kazandırmış oyunu. Arzu Gamze Kılınç’ın rejisinde de fars kalıbında bir karakomedi izliyoruz.Zaten bu oyunuyla Fo, fars maskesi altında bir toplumsal gerçeği gözlerimizin önüne sermekte. Her anında kahkahalarla gülerken, neye güldüğümüzün bilincine vardığımızda acı gerçek daha bir çarpıcı vuruyor seyirciyi. Oyunda yalanlar yalanları doğurmakta, sahnede bir kaçıp kovalamaca sürüp gitmekte ama izlediğimiz Labiche ya da Ray Cooney tarzı bir fars değil, son derece derinliği olan Fo tarzı bir fars. Bu açıdan Cihangir Atölye Sahnesi’nde Dario Fo’nun istediği gibi bir oyun izlediğimiz kanısındayım. Hiç düşmeyen, son derece hızlı bir tempo ve hiç bozulmayan bir oyun birlikteliği, birbirini destekleyen oyunculuklar. Kanımca oynanması en zor oyunlardandır fars. Oyuncunun bir an bile oyundan kopmasına izin vermez. Temponun bir an düşmesi ilgiyi koparır. Yönetmen Arzu Gamze Kılınç tüm bu zorlukların üstesinden başarıyla gelmiş. Elindeki oyuncu potansiyelinin yeteneğini en üst seviyede kullanarak ilgiyle, zevkle izlenen, en önemlisi oyunun mesajını seyirciye eksiksiz aktaran çok başarılı bir reji gerçekleştirmiş.
Bu başarılı reji altında, sahnede ilk kez izlediğim Serpil Göral “Antonia”da son derece inandırıcı, son derece sıcak, son derece başarılı bir karakter yaratmış. Çok iyi bir fars oyuncusu var karşımızda. Kıvanç Kılınç da “Giovanni”yi kusursuz denilebilecek bir performansla yorumluyor. Aynı sözleri onun için de söylemek mümkün. Baran Şükrü Babacan, birkaç rolü oynayan Onur Alagöz ve Ece Güzel de bu başarılı oyun birlikteliği içinde yer alan, tempoyu bir an düşürmeyen, neyi niçin oynadıklarını çok iyi bilen oyuncular.
Ödenmeyecek Ödemiyoruz başarılı rejisi ve oyunculuklarıyla Dario Fo’yu çok güzel ve doğru yorumlayan, çuvaldızı iğne gibi batıran, bu yılın ilgiyle ve keyifle izlenen, kanımca izlenmesi de gereken oyunlarından.
Yaşar İlksavaş/ Tiyatro Eleştirileri
Ödenmeyecek Ödemiyoruz Oyunun Programı
25 Aralık 2019 Saat:20:30 Cihangir Atölye Sahnesi
25 Ocak 2019 Saat 20:30 Cihangir Atölye Sahnesi
26 Ocak 2019 Saat 16:00 Cihangir Atölye Sahnesi
Cihangir Atölye Sahnesi Röportaj
Ödenmeyecek Ödemiyoruz Oyunun Fotoğrafları