Hayati, yazma yeteneği körelirken evliliği de çökmekte olan bir yazardır. Babasının evinde, bahçedeki kurumuş ceviz ağacını canlandırmayı takıntı haline getirmiştir. Babasının ölümü ve geçmişini kurcaladıkça yalnızlığı daha da derinleşir. Eşinin bir ilişkisi olduğunu öğrenmesiyle yıkılsa da zayıf kişiliğinden dolayı kendinden beklenen şiddetli tepkiyi bile vermekten acizdir. Hayatı gittikçe cehennem azabına dönüyorken yakın arkadaşının nişanlısıyla tanışır. Zamanında aşık olup da açılamadığı arkadaşına çok benzeyen bu kadınla karşılaşmak yazmak konusunda Hayati’yi diriltir. Tam o sırada, ceviz ağacı da tomurcuklanmaya başlar. İçindeki umudun canlandığı bugünlerde annesinin ölümü, hemen ardından da eşinin sevgilisiyle kaçışı son damla olur. Evinde çıkan yangından sonra, Hayati şehri terk eder. Birkaç gün sonra, yanmış bir kadın cesedi bulan polis, Hayati’yi cinayetle suçlar ve gözaltına alır. Hayati masum olmasına rağmen, suçlamaları kabul edecektir.
Gösterim Tarihi: 17 Nisan 2020
Dağıtım: Bir Film
Yapım: Balkon Film
Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir
Müzik: Payam Azadi
Ses Tasarımı: Mohsen Roshan
Kurgu: Mostafa Khergehpoosh
Renk Tasarımı: Hootan Haghshenas
Yönetmen: Faysal Soysal
Oyuncular: Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan
FAYSAL SOYSAL
BİYOGRAFİ
1979 Batman doğumlu olan Soysal gençlik yıllarından itibaren şiire ilgi duydu. 2000 yılında şiir ve sinema ile daha yakından ilgilenmek için Tıp Fakültesi’ni 2. sınıfta bıraktıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 2003-2007 yılında Tahran Sanat Üniversitesi’nde Sinema Yönetmenliği ve aynı yıllarda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yaptı. Tahran’daki eğitimi sürecinde uluslararası festivallerde gösterilen ve çeşitli ödüller alan 4 tane kısa film çekti. ‘Kayıp Zaman Düşleri’ adlı 35 mm formatta çektiği mezuniyet filmiyle kendi sinema diline yakın olan şiirsel sinema örneklerinden birini ortaya koydu.
2008 yılında bir bursla New York Film Akademisi’ne katılan Soysal New York’ta 3’ü 16 mm, biri dijital olmak üzere 4 adet çalışmaya daha imza attı. 2002’de yayınlanan ‘Düşe Yağmalanan Hayal Kuyusu’ adlı kitabından sonra 2011’de ‘Bir Ölünün Defteri’ adlı ikinci şiir kitabını yayınladı. Sohrap Sepehri ve F. G. Lorca’dan yaptığı tercümeleri ‘Akdenizdeki Çöl’ adlı kitapta topladı. Babek Ahmedi’nin Tarkovski Sineması kitabını Türkçeye kazandırdı. 2009’dan beri üzerinde çalıştığı ve çekim mekanları Türkiye ve Bosna’da yer alan ‘Üç Yol’ adlı sinema filmini 2013’te tamamladı. Film yurt içinde ve yurt dışında toplam 13 ödüle layık görüldü. 2014’te ‘Şarkılar Değişti Önce’ adlı belgeselini ve 2015 yılında Üç Yol’daki Srebrenitsa annesinin gerçek hikayesinin izini sürerek Srebrenitsa ve Prijedor katliamlarını konu alan ‘Kayıp Zamanlar’ adlı belgeseli yaptı. Sonra da Srebrenitsa Anneleri adlı 5 bölümlük belgesel dizisine imza attı. Şiir ve sinema değerlendirmelerini çeşitli edebiyat ve sinema dergilerinde yayınlamaya devam eden Soysal, aynı zamanda Yeryüzü Doktorları Derneği üyesi olarak sosyal sorumluluk projelerinde aktif görev aldı. Yeryüzü Doktorları’nın gittikleri uzak coğrafyalardaki gönüllülük serüvenlerini 10 bölümlük ‘Yeryüzü Hikayeleri’ adlı belgesel dizisiyle televizyon ekranlarına taşıdı. Halen Film Yönetmenleri Derneği yönetim kurulu üyesi olup yeni sinema projeleri üzerine çalışmaktadır.
Yaşar Kemal’in Ceviz Ağacı’ öyküsünden esinlenerek yazılan Filmin Kadrosunda ise ödüllü oyuncular rol alıyor.