Gösteri sanatları sahnelerinin 2021 Ocak Ayı’na kadar kapalı kalması, bu alanda çalışan binlerce sanatçının da işsiz kalması demek. Peki bunca insan nasıl geçinecek? Tiyatro, sinema, konser, opera, bale gibi gösterilere ilgi artacak mı? Herkesin aklına ilk etapta tiyatrocuların internet üzerinde gösteri yaparak para kazanması geliyor. insanlar alternatif olarak internetteki gösterileri ne kadar izleyecek ve buna para harcamak istiyorlar mı?
nbsp;
Türkiyenin 2020 Kültür Sanat analizi yapan Kreksa Sanat Ekonomisti Funda Lena ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Diren Sanat Youtube kanalında canlı yayınla yaptığımız söyleşi bizleri biraz daha karamsarlığa itti. Funda Lena2nın bilimsel araştırmaları ile açıkladığı sonuç; Korona dönemi kültür sanata ilgiyi artırmadı. Gösteriler internette yapılsa bile insanlar ancak bedava olduğunda izleyebilirler. aksi takdirde sanatçıların burada geçinmesi imkansız bir duruma geliyor. Tabiki bu alanda halkın bilinçlenmesinde büyük değişmeler olmazsa.
Funda Lena ile yaptığım söyleşi de öğrendiğim önemli noktalardan biri de Kültür Sanat alanının ‘Katma Değeri’nin inşaat sektörünün katma değerinden beş kat daha fazla olduğunu öğrendim. Yani eğer devletimiz kültür ve sanata inşaat sektörüne yaptığı kadar bir yatırım yapabilirse ordan kazandığının beş katı bir gelir elde edebilecek. Ama harcama sonuçlarına baktığımızda Gösteri Sanatlarına çok az bir bütçe ayrıldığı gözüküyor. Hatta Kültür ve Turizim bakanlığının bütçe dağılımına baktığımızda özellikle sanatsal çalışmalara yani yaratıcılığa dayalı çalışmalara çok az harcanırken, bütçenin büyük çoğunluğu yine Kültür Sanat hizmetleri binasına aktarıldığını görüyoruz.
Funda Lena2nın yaptığı çalışmayı anlattığı söyleşimizi mutlaka izlemenizi öneriyorum. Linki aşağıda paylaşıyorum. Diren Sanat Youtube kanalımızda diğer videolarımızı izleyip abone olabilirsiniz.