Tiyatro Eleştirmenler Birliği Oyun Dergisinin Editörleri Eylem Ejder ve Yaşam Özlem Gülseren ‘Nasıl’ kavramı üzerinde açık çağrı yaptılar. Nasıl? Yeni baştan ama nasıl? Unutmadan ama nasıl? Nasıl anlatacağız? Nasıl hesaplaşacağız? Yıkıntıların arasından nasıl çıkacağız? Kendimizden yeni bir insanı nasıl yaratacağız?
Ben bu çağrıyı çok önemli buldum. Bilimin ilerlemesinde “Nasıl” “Neden” “Niçin” sorularını sormak çok önemli. Bu sorular insanlığın gelişmesinde toparlanmasında kendini ve dünyayı keşfetmesinde, yaşamdaki çözümü mümkün olmayan problemlerin çözülmesinde çok etkilidir. Aksi takdirde oturup “Bunları biliyor musunuz?” “Bunlarda var” “Bakın burda bunlar oluyor” bilgisi ve yaklaşım tarzı hiçbir yere getirmiyor. Derslerimde her zaman bu yöntemi kullanmışımdır. Verdiğim her bilginin önünü arkasını ortaya koyarak bize ne kazandıracak nereye götürecek diye düşünürüm. Yaptığım röportajlarda hep bu doğrultu da sorularımı yöneltirim. Bana sana ona ve insanlığa ne faydası var? Geleceğimize ne katkısı olacak?
TEB Oyun dergisi çağrıda ‘Nasıl’ sorusunu sorarak farklı bir açılım yapmış oldu. Bir nevi halka açılma gibi geldi. Yeni yazarların keşfedilmesinde ve yönlendirilmesin de de etkili olacak. Gemde okurlarının diline, derdine, içsel ve dışsal sorunlarına yolculuk yaparak dergiyi kağıt sayfalarının dışına hayata çıkarmış oluyor. Bunun okurlar tarafından daha sahipleneceğim düşünüyorum.
Çağrının metni bile insanları harekete geçiriyor. Metni okuduğumda “evet” dedim. Bunları yaşadık. Yıkıldık. Ağladık… Dağıldık …. Hayatımızı nasıl devam ettireceğiz? Nasıl toparlanacağız? Bu sorular bizi toparlayacak. Bende son zamanlarda nasıl kendimden yeni birini yaratacağım diye düşünüyorum. Mevcut kütlemizi yok etme şansımız olmadığına göre parçalarımızdan daha dayanıklı daha sağlam bir bütün oluşturmalıyız. Acılarımızı yoğurup ordan yeni bedenler oluşturacağız. Bu bedenin içindeki ruh eskisi gibi olmayacak. Ama Eskini içinde barındırarak daha güçlü daha dayanıklı geleceğe daha hazırlıklı olacak. Zaten atalarımızda bunu öncesinden keşfetmişler. “Küllerinden Doğma” küllerimizden doğacağız….
Dosya Editörleri: Eylem Ejder, Yaşam Özlem Gülseven
Özet gönderim son tarihi: 20 Nisan 2023
Nasıl? Yeni baştan ama nasıl? Unutmadan ama nasıl? Bu yıkıntıları nasıl onaracağız? Seçimleri nasıl kazanacağız? Yıkıntının taşlarından bu ülkeyi nasıl yeniden öreceğiz? Nasılız? Nasılsın? Midye kabuklarından evleri nasıl yaptık? Deniz kumundan aşınmış betonlara nasıl ev diyoruz? Biz nasıl evimize dönüp yasımızı tutacağız? Bu yaşadıklarımızı nasıl anlatacağız? Nasıl hesaplaşacağız? Nasıl yüzleşeceğiz? Nasıl devam edeceğiz? Nasıl saracak, sarılacağız? Kendimizden yeni bir insanı nasıl yaratacağız? Nasıl ama nasıl?
TEB Oyun Dergisi Bahar sayısı özel bir sayı olarak, “nasıl” etrafında düşünüyor. Bu sayımızda, “nasıl” sorusunu kavramsal, pratik, toplumsal, siyasal ve estetik boyutlarıyla tartışmaya açan ve aynı zamanda bu tartışmaları tiyatro ve performans sanatları alanının kavramları, güncel sorunları ve/veya imkânlarıyla ele alan yazı önerilerinizi bekliyoruz.
Maden patlamaları, sel baskınları, orman yangınları, depremler, sayısız insan hakları ihlali, ekolojik yıkımlar, insan eliyle yapılan felaketler, siyasi krizler, toplumsal kutuplaşma, cinsiyet eşitsizliği… Gelecek kaygısında ortaklaşıyoruz. Başından ve içinden nasıl geçmeyen bir tek cümlemiz yok. Soru cümlelerimiz artıyor. Nasılsın sorusuna “iyilik, güzellik” demeyi özlüyoruz. Bu kaygılar bizi acılarımızda, korkularımızda olduğu kadar bir araya gelme ve dayanışma ihtiyacımızda da ortaklaştırıyor. Peki ama nasıl?
Tiyatro “eğer arzunun, umudun ve özlemin alanıysa”, şimdi ve burada ortak arzu, umut ve özlemlerimize nasıl cevap veriyor? Nasıl eşlik ediyor? Tüm bu gerçekliğin ortasında yaşam için sevinci, devam etme isteğini nasıl icra edeceğiz? Nasıl üzerine düşünmenin sağlayabileceği ilişkisellik, bir araya gelme biçimleri, dayanışma formları neler olabilir? Nasıl sorusunun peşinde olmak bizi daha kapsayıcı, kucaklayıcı, şefkatli ve özenli hikâyelerle buluşturabilir mi?
Bu sayıda “nasıl” kavramı ve sorusu hakkında inceleme, kısa yazı, eleştiri, performatif metin denemeleri, söyleşi, kısa oyun, manifesto, sanatçı yazıları, monolog türünden ve bunlarla sınırlı olmayan yazılara yer vermek istiyoruz. Bu sayıya katkı sunmak istiyorsanız öncelikle yazı önerinizle ilgili 300 kelimeyi geçmeyen bir özet metin yollamanızı bekliyoruz. Açık çağrıda bahsedilenlerin herhangi bir yönüyle ilgilenen yazı önerilerinizi 300 kelimelik bir özet ve 100 kelimelik yazar biyografisiyle bize gönderebilirsiniz. Özet metinler teboyundergi@gmail.com adresine gönderilmelidir. Dosya içeriği ve/veya önermek istediğiniz yazı konusuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerileriniz için dosya editörleriyle iletişime geçebilirsiniz.
Eylem Ejder
Yaşam Özlem Gülseven