Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri katılımcılarla buluşturan Istanbul Fringe Festival 16 Eylül’de başlıyor. Bir kez daha İstanbul’un farklı noktalarındaki sanat mekanlarına ve kamusal alanlara yayılacak festival, performanslara, film gösterimlerine, atölyelere, panellere ve partilere ev sahipliği yapacak. Festivalin biletlerine tiyatrolar.com.tr, Mobilet ve Biletinial üzerinden ulaşılabiliyor.
Her yıl eylül ayının 3. haftasında, Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans, performans disiplinlerinden işleri İstanbul’un farklı noktalarında katılımcılarla buluşturan Istanbul Fringe Festival, 16 Eylül’de Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’de yapılacak açılış etkinliği ile başlıyor.
Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, ABD, Hindistan, Macaristan, İtalya, Yunanistan, İsrail, Hollanda ve Japonya’dan ve 25 farklı ekibin işlerini ağırlayacak festival, Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto varlık işlem platformu Paribu’nun, CarrefourSA ve BMI’ın katkıları ile gerçekleşecek.
Tamamı fiziksel olarak gerçekleşecek festivalin biletlerine tiyatrolar.com.tr, Mobilet ve Biletinial üzerinden ulaşılabiliyor.
Festival Programında Neler Var?
Festivalin bu yılki programında toplamda kentin farklı noktalarına yayılan 25 gösterinin yanı sıra festival deneyimini güçlendiren ve buluşma alanları yaratan 7 atölye, 4 panel ve 2 parti yer alıyor. Program detaylarına festivalin web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
Uluslararası Fringe Topluluğu’nun bir parçası olan festivalin mekan sponsorları ise BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ENKA Sanat, Fişekhane, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Hope Alkazar, Sakıp Sabancı Müzesi, Tuhafier, Arter, Caddebostan Kültür Merkezi, ÇAK, Bahçe Galata ve Barış Manço Kültür Merkezi olacak.
Istanbul Fringe Festival’dan Uluslararası İş Birlikleri
Istanbul Fringe Festival 2023, isminin kökenini aldığı, Latince “fringere” eyleminden hareketle, “içerisi-dışarısı”, “anaakım-alternatif”, “merkez-çeper” gibi ikiliklerin arasındaki sınır fikrinin kendisini sorguluyor. Bu kapsamda yeni uluslararası iş birlikleri de gerçekleştiren Istanbul Fringe Festival, bu yılki programında da ortak projelere ev sahipliği yapacak.
Bu yıl Avrupa dans ağı Aerowaves üyesi olan Istanbul Fringe Festival, oluşumun 25. yılı dolayısıyla hazırlanan Enya Belak imzalı “Aerowaves 25” belgeselini 23 Eylül’de Hope Alkazar’da seyircilerle buluşturacak. Etkinliğin ardından Aerowaves at 25’in yönetmeni olan Enya Belak ve Aerowaves İdari Direktörü Anna Arthur’un katılımı ile yapılacak oturumda, Aerowaves’in vizyonunu, faaliyetleri ve Türkiye ile birlikte gelecek perspektiflerini konuşulacak.
Festival ayrıca, üyesi olduğu European Festivals Fund for Emerging Artists (EFFEA) hibesi için seçilen, Matyas Marofka’nın “2084” projesine de ev sahipliği yapacak. Macaristan’dan Ladder Art Company’nin Sanat Yönetmeni Matyas Marofka, Istanbul Fringe Festival (Türkiye) ve Wintewerft Festival (Almanya) ortaklığında EFFEA hibesi için seçilen 2084 Projesi ile Festival Bramat kapsamında bir hareket tiyatrosu atölyesi yürütecek. Proje, Istanbul Fringe Festival (Türkiye) ve Wintewerft Festival (Almanya) kapsamında 17 Eylül’de Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’de “work in progress” gösterimi yapacak.
Her iki etkinliğin biletlerine de tiyatrolar.com.tr üzerinden ulaşılabiliyor.
Istanbul Fringe Festival Nedir?
“Alternatif”, “keşfedilmemiş”, “sınır” anlamına gelen Fringe’in hikayesi, 1947 yılında Uluslararası Edinburg Festivali’ne davet edilmeyen ve gösterilerini “bir kenarda” sergileyen 8 ekip ile başladı. Bu oluşum, çağdaş gösteri sanatları alanındaki en prestijli festivallerden biri olarak görülen Edinburgh Fringe’e dönüştü. Bugün fringe festivalleri, her yıl dünyanın farklı şehirlerinde 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda ve 60 bin etkinlikte, yaklaşık 19 milyon kişiyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formlarda düzenlenen fringe festivalleri alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunuyor. Istanbul Fringe Festival, tiyatro, dans, performans gibi farklı disiplinlerdeki işleri, tüm dünyada olduğu gibi çeşitliliği ve özgünlüğü ön plana koyarak İstanbul’un kent dinamiği ve çok kültürlü doğasıyla buluşturuyor. Bu yıl 5. edisyonuna hazırlanan festival, geçtiğimiz 4 yılda, pandemi koşullarında da devamlılığını koruyarak, 400’den fazla sanatçıyı, yaklaşık 80 gösteri, 22 atölye, paneller ve partilerde yaklaşık 45 bin seyirci ile buluşturdu. Disiplinlerarası bir temele dayanan Istanbul Fringe Festival, yeni ve dinamik olanı kültür ve sanat yoluyla arayan katılımcılarını, çoğulcu ve yenilikçi bir atmosfere davet ediyor.